Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Politik

PRO: Vi är inte imponerade

Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO), är inte imponerad av alliansens löfte om skattesänkningar för pensionärer.

– Det handlar egentligen bara om att man skjuter fram samma löfte som man hade inför budgeten, så man får fundera på hur mycket löftet är värt 2013, 2014, säger han.

– Det utlovades redan i valrörelsen, och då i kombination med jobbskatteavdraget.

Alliansen skriver att pensionärerna fått 5.000-10.000 kronor mer i plånboken per år till följd av regeringens tidigare skattelättnader.

– Det är betydligt mindre än vad löntagarna har fått genom jobbskatteavdraget. Samtidigt är det inga löntagare, vad jag vet, som fått lägre lön, säger Persson.

– Under 2010-2011 har pensionärerna fått sin inkomstpension sänkt med 7,3 procent. För en genomsnittspensionär har det inneburit en ganska kraftig sänkning, över en 1.000-lapp i månaden.

Allianspartierna skriver på DN Debatt att de inkomstgrundade pensionerna höjs med 3,5 procent 2012 till följd av årets starka tillväxt. Inte heller detta imponerar på Curt Persson.

– I praktiken innebär det att man inte är tillbaka på 2009 års pensionsnivå förrän 2014. Under den tiden får pensionärerna leva med en betydligt försämrad pension.