Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen backar – studiebidraget sänks inte

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Regeringen gör en kovändning och tar nu tillbaka sitt kritiserade förslag om att sänka studiebidragsdelen i studiemedlen.

Förslaget, att sänka bidragsdelen med 300 kronor och höja lånedelen med 1.300 kronor, kom i regeringens budgetförslag för mindre än en månad sedan.

Sänkningen motiverades bland annat med att gränsen för fribeloppet, det studenter kan tjäna på arbete innan studiemedlen minskas, höjts till 14.000 kronor i månaden.

Förslaget presenterades av finansminister Anders Borg som ett sätt ”att förbättra studenternas ekonomi”. Men det mötte omedelbart protester från studenthåll: studenternas lånebörda ökar, och om de i stället väljer att arbeta mer tar studierna längre tid.

I SVT:s Rapport på torsdagen sade statsminister Fredrik Reinfeldt överraskande att regeringen ändrat sig och medgav att omsvängningen berodde på den kritik som riktats mot förslaget:

– När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen. Och bara med ett litet påslag på alkohol-, tobaks- och fordonsskatten så kan vi klara hem finansieringen i alla fall, sade Reinfeldt i SVT.

Sveriges förenade studentkårer välkomnar beskedet att lånebördan inte ökar fullt så kraftigt.

Från Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kom omedelbart kritik mot att regeringen visar svaghet och vänder kappan efter vinden.

DN har sökt finansminister Anders Borg utan att lyckas nå honom. Utbildningsminister Jan Björklund hälsar via sin pressekreterare att han avstår från att kommentera omsvängningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.