Reinfeldt underkänner sänkta ungdomslöner

Publicerad 2012-04-04 06:52

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Sprickan om ungdomsarbetslösheten är total i regeringen. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppmanar moderata politiker i landets 100 största kommuner att säga nej till förslaget från Jan Björklund (FP) att skapa särskilda ungdomsjobb till 75 procent av ingångslönen.

Sprickan om ungdomsarbetslösheten är total i regeringen. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppmanar moderata politiker i landets 100 största kommuner att säga nej till förslaget från Jan Björklund (FP) att skapa särskilda ungdomsjobb till 75 procent av ingångslönen.

– I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem, säger Fredrik Reinfeldt i en DN-intervju.

Han har varit statsminister i mer än 2 000 dagar. Motgångarna har duggat tätt den senaste tiden.

När DN träffar statsministern högst upp i regeringshögkvarteret Rosenbad har Sten Tolgfors avgått som försvarsminister efter den uppmärksammade vapenaffären med Saudiarabien.

Samtidigt visar flera opinionsmätningar att den rödgröna oppositionen är på väg att få egen majoritet.

Den borgerliga minoritetsregeringen anklagas av kritiker för att vara passiv och sakna nya idéer, inte minst för att få bukt med arbetslösheten som är högst bland ungdomar.

Nyligen anslöt sig vice statsministern, folkpartiledaren Jan Björklund, till Centerpartiets linje att sänkta ungdomslöner är en bra idé. Den 10 mars tog FP-ledaren initiativ till att landets 100 största kommuner ska gå före och införa särskilda ungdomsavtal upp till 23 år i kommuner och landsting till 75 procent av lägstalönen.

För att det ska bli möjligt krävs att även Moderaterna i kommunerna stöder förslaget på samma sätt som skett i Sollentuna kommun. Där har den borgerliga majoriteten, inklusive Moderaterna, föreslagit sänkta ungdomslöner, men facket säger nej.

Det gör även Fredrik Reinfeldt som nu uppmanar sina moderata kommunpolitiker att säga nej till FP-förslaget.

– Moderaterna centralt förordar inte lönesänkningar. Vi förordar högre löner och andra metoder för att sänka trösklar för grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Om lönekostnaderna skulle vara rätt medicin borde resultatet av den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar ha varit större, resonerar statsministern.

– Jag tror helt enkelt inte på den här idén med att sänka löner. I så fall så borde vi redan ha sett detta eftersom vi kraftigt har sänkt kostnaderna.

DN:s granskning förra veckan av Fredrik Reinfeldts tid vid makten visade att arbetslösheten bland 20–24-åringar ökat från 16,6 procent 2006 till 18,2 procent 2011, enligt Statistiska centralbyrån.

Måste ni inte göra något mer åt detta?

– Mina motståndare försöker beskriva det som att Sverige har massarbetslöshet. Det ordet skulle indikera att vi överallt, i alla delar av samhället i alla åldersgrupper, har massarbetslöshet. Men det är ju inte sanningen. När vi tittar på det traditionella måttet mellan 20–64 år, etniskt födda svenskar, har vi mycket låg arbetslöshet. Vad Sverige har är strukturell arbetslöshet i delar av vår befolkning: utrikes födda, funktionshindrade och ungdomar.

Reinfeldt pekar på att den största arbetslösheten finns bland unga som fötts utomlands.

– Ska vi vara ärliga så är en hel del av jobbproblematiken kopplad till utrikes födda, säger han.

Han berättar om när han träffade en 17-årig kille som kommit ensam som flykting till Sverige från Afghanistan.

– Han var rätt typisk för detta. Han hade gått 1–1,5 års utbildning i Afghanistan. Han möter ett land där vi förutsätter att man har åtminstone 12–13 års utbildning. De ska konkurrera på samma arbetsmarknad.

Men vad gör du åt det här då?

– Eftersom jag tror på att vi behöver vara fortsatt öppna, eftersom jag tror på att om vi får fler jobb så säkrar det också vår egen välfärd, så kommer vi också att behöva jobb som är lite mindre kvalificerade för grupper som inte levt de perfekta liven eller inte pratar den perfekta svenskan eller som kommit från and­ra länder. Bra, schysta villkor ska råda. Det ska vara löner som man kan leva på.

Årets stora satsning för att få ner ungdomsarbetslösheten är halveringen av restaurangmomsen för att skapa fler jobb. Nästa tillfälle för regeringen att komma med nya förslag är vårbudgeten den 16 april.

En annan huvudvärk för Reinfeldt är sjukskrivningarna. Efter en stadig nedgång sedan 2003 har antalet sjukfall vänt uppåt med 14 procent mellan 2010 och 2011, enligt Försäkringskassans statistik.

– Vi hade en historiskt låg nivå i början på 2010. Det här följer mycket det vi har sagt att det är en om-försäkring (att utförsäkrade sjukskrivs igen, DN:s anmärkning). En stor del, 70 procent, är de som nu återvänder till sjukförsäkringen.

Men allt förklaras inte av de som utförsäkrades och återvänder till sjukskrivning. Resterande 30 procent beror på andra faktorer, framför allt ökad psykisk ohälsa – inte minst bland kvinnor.

– En nyckel tror jag är att väldigt många går för länge i misstrivsel med arbetsförhållanden som de inte har makt över. Det är offentliga arbetsgivare som helt enkelt inte varit bra. Det finns saker att lyssna in som man kan förändra, säger Fredrik Reinfeldt.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

saik-5-500
Foto:Robert Granström / TT

Skellefteå körde över Färjestad. Största segern i en final sedan 1955.

premium ”Hjälpt mycket.” Efter en krokig karriär leder Markus Svensson nu sitt Skellefteå mot SM-guld.

svensson-144
Foto:Ola Westerberg
googlemonster144
Foto:Google Earth

Världens sannolikt mest kända monster lever och har hälsan, åtminstone myten om det. Satellitbilder.

appar_500
Foto:Alamy

Samlar information. Läser dina sms, hemsidor och vet hur du rör dig. 57  5 tweets  52 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

”Kom från ingenstans.” Dawa Tashi överlevde lavin på Mount Everest. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Dödlig lavin. Minst 13 personer dog i lavin på Mount Everest. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Svenske äventyraren Oskar Kihlborg. ”Man försöker skynda sig igenom det.”

everest_144102
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!

Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: