Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Romson: Dessa tre män liknar motsträviga åsnor

Samtal före och efter kvällens tal av Miljöpartiets språkrör Åsa Romson med bland andra DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg. Talet direktsänds i DN:s tält.  Medverkande:   Anders Wallner, partisekreterare, Miljöpartiet.  Anders Sundell, statsvetare, Göteborgs universitet.  Peter Wolodarski, chefredaktör, Dagens Nyheter.  Ewa Stenberg, politisk kommentator, Dagens Nyheter.  Viktor Barth-Kron, krönikör, Dagens Nyheter.  Mats J Larsson, moderator och programledare, Dagens Nyheter.

Reinfeldt, Borg och Bildt kallades motsträviga åsnor när Åsa Romson i sitt tal i Almedalen gick till attack mot Moderaternas miljöpolitik. Feminism och jämställdhet var ett annat bärande tema.

Miljöpartiets språkrör beskrev statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt som uppgivna inför klimatutmaningarna.

– Jag har sagt det förut, klimatet skriker efter stridshingstar men dessa tre män liknar mer ett gäng motsträviga åsnor, sade Romson.

Hon beskrev feminism och jämställdhet som centralt för såväl Miljöpartiet självt som för möjligheterna att parera klimatförändringarna.

– Män släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer. Vad är det som säger att mannen som sitter ensam i sin stadsjeep ska gå före kvinnan som tar tunnelbanan till jobbet? sade Romson
.

Hon pekade på att unga kvinnor prioriterar klimathot och miljöförstöring högt som politiska frågor.

– Det är dags att vi börjar värdera unga och tjejer lika högt som vuxna män. En del kallar det extremism, jag kallar det demokrati.

Flyktingpolitiken var ett annat tema. Romson kritiserade såväl Moderaterna som Socialdemokraterna för att de inte vill ge flyktingar möjlighet att söka humanitära visum på svenska ambassader.

– För varje dag som går utan att vi gör något åt det här riskerar fler människor att dö på sin väg till Europa, sade Romson.

Cirka 4.000 personer hade tagit sig till Almedalen, en park i centrala Visby, för att lyssna på Åsa Romson.

Det var en kväll med vackert väder. Över publikhavet vajade fanor med budskapet Atomkraft nej tack som en påminnelse om Miljöpartiets historiska rötter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.