Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S till frontalangrepp mot Borgs budget

03:43. I vårbudgeten ger finansminister Anders Borg en ljus bild av framtiden för svensk ekonomi. Men Socialdemokraternas Magdalena Andersson sågar regeringens ekonomiska politik.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson går till frontalangrepp mot finansminister Anders Borg.  Finansministern skönmålar de ekonomiska prognoserna, menar S. ”Det saknar trovärdighet”, säger hon.

I vårbudgeten gör Anders Borg prognosen att Sverige ska nå överskottsmålet, det vill säga ett överskott på en procent av BNP, 2018.

Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson ger inte samma löfte. 

– Om vi vinner valet kommer vi föra en balanserad politik så att vi långsamt återgår till en bana som är förenlig med överskottsmålet. Men vi ska göra det på ett sätt som inte hämmar den ekonomiska tillväxten, säger hon.

Magdalena Andersson menar att Anders Borg helt saknar trovärdighet när det gäller överskottsmålet. På en presskonferens vid lunchtid på onsdagen argumenterade hon för att finansdepartementet i flera år konsekvent har skönmålat läget i svensk ekonomi i sina prognoser. För tre år sedan spåddes ett överskott för 2014, ett år då underskottet väntas bli 87 miljarder kronor. 

– När regeringen säger att det ska ordna sig så har det ingen trovärdighet. Tittar man historiskt så har det inte gjort det, säger Magdalena Andersson.

Hon ger inte mycket för regeringens "krona för krona"-strategi.

– Problemet är att det är Anders Borg som fört en politik som gör att vi inte längre håller oss till budgetreglerna och är väldigt långt borta från överskottsmålet. Här höjer han tonläget men har ingenting att komma med, säger Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.