Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S vill försöka få in Löfven i riksdagen

De hade 112 ledamöter att välja mellan. Men de valde en ledare utanför riksdagen. Det skulle gå bra ändå, sas det. Men nu vill Socialdemokraterna diskutera en ändring av riksdagsordningen så att Stefan Löfven kan delta i partiledardebatterna.

– Jag kommer naturligtvis att diskutera det med talmannen, sade gruppledaren Carina Moberg till TT efter statsministerns frågestund i riksdagen.

Enligt riksdagsordningen får bara ledamöter och statsråd yttra sig i kammaren. För att ändra det krävs tre fjärdedels majoritet och att minst hälften av ledamöterna röstar för.

Det kan även kräva ändring i regeringsformen, som är grundlag, och då kan S lika gärna vänta till efter valet 2014, eftersom en sådan ändring kräver två beslut med val emellan.

Reaktionerna från övriga riksdagspartier är blandade.

– Man ska vara försiktig med att ändra riksdagsordningen, som ändå utgör grunden för hur folkvalda arbetar, säger M:s gruppledare Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är också skeptisk.

– Vi har inte diskuterat den i partiet, men spontant känns det konstigt att ändra riksdagsordningen för att Socialdemokraterna har problem, säger han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tycker däremot spontant att det vore rimligt med en ändring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.