Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Så var partiledarnas sista debatt före valet

Foto: Lars Lindqvist

På fredagskvällen möttes partiledarna i den sista stora debatten innan valet på söndag. DN direktrapporterade från debatten.

Clas Svahn: Klockan 20 börjar SVT:s stora partiledardebatt med ledare för samtliga riksdagspartier. Debatten leds av Mats Knutsson och Anna Hedenmo och kommer att refereras här på DN.se.

Clas Svahn: DN/Ipsos mätning visar att det just nu tyder på att Sverige kommer att få en ny regering. SD ser nu ut att få en vågmästarroll. Läs mer här.

Clas Svahn: De rödgröna har enligt DN/Ipsos 46,4 procent medan Alliansen har 39,6. Inget av blocken får alltså egen majoritet.

Clas Svahn: Följande partiledare deltar: Stefan Löfven (S), Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (MP).

Clas Svahn: Första frågan rör jämställdhet och Jonas Sjöstedt konstaterar att Alliansen låtit inkomstklyftan öka mellan män och kvinnor under sin tid. Annie Lööf delade analysen och sa att "detta måste vi ändra på".

Clas Svahn: Jonas Sjöstedt (V) radade upp exempel som visar hur klyftorna ökat när det gäller inkomster mellan män och kvinnor och Annie Lööf kontrade med förbättringar som Alliansen gjort för kvinnorna. ”Ni säger nej till den kvinnodominerade restaurangbranschen”.

Clas Svahn: Föräldraförsäkringen. Här vill alla satsa på olika sätt. Men Alliansen vill inte ha ökad kvotering. ”Dagens kvinnor och män är mogna att fatta egna beslut”, säger Göran Hägglund. Fridolin svarade med att Hägglund annars har en massa åsikter om hur familjer ska fungera. Som vem som ska få gifta sig med vem. Åkesson: ”Hägglund bluffar. Han vill ekonomiskt straffa de familjer som politiker inte tycker gör rätt.” Hägglund säger att det inte är en bluff men att han inte vill lagstifta om hur människor lever sina liv. Löfven: ”Månaderna ska vikas åt vardera föräldrarna. Nu har vi ett ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen.” Reinfeldt: ”Män som under en längre får ta ansvar hemma vet var skurhinken finns. Det gör att kvinnor känner sig trygga och kan gå upp i arbetstid.”

Clas Svahn: Jan Björklund (FP): När arbetsgivare väljer törs man inte alltid satsa på de unga kvinnorna, de tänker att kvinnorna kommer att vara borta mer under några år. Vi måste få ett mera jämställt uttag av föräldramånaderna.

Clas Svahn: Gustav Fridolin (MP): Det duger inte, en jämställd föräldraförskring är en viktig del. Jimmie Åkesson (SD): ”Regeringen bestraffar kvinnor som driver företag som tvingas ta ut en viss månad.” Annie Lööf (C): ”Det är ingen som blir bestraffad av alliansens politik.”

Clas Svahn: Bostäder: Göran Hägglund (KD): ”Nu gör vi ännu mer. Vi har ändrat på väldigt mycket av lagstiftningen för att ta bort byråkrati. Vi har 16 gemensamma förslag till att få fart på byggandet.” Jimmie Åkesson (SD): ”Det finns inga belägg för att det blir 300.000 bostäder, det är en gissning. Fram till 2020 blir befolkningsökningen sådan att den inte kommer att räcka.”

Clas Svahn: Stefan Löfven (S): ”Det här är en samhällsangelägenhet. Bara i Stockholm beräknas bristen på bostäder kosta mer än 20 miljarder kronor i uteblivna inkomster. Vi behöver fler hyresbostäder.” Fredrik Reinfeldt (M): ”Vi har ett nytt bostadsbyggande på 40.000 nya bostäder per år. Vi kommer att få 20.000 nya byggjobb.” Jonas Sjöstedt (V): ”De enda bostad man får med alliansens politik är ett luftslott. Vi kommer att bygga hyresrätter också.”

Clas Svahn: Jan Björklund (FP) pekar på S och säger att det är partiets fel att det inte finns bättre konkurrens på byggmarknaden. Löfven kallar anklagelsen för ”patetisk”. Han påpekar också att det är hyresrätter som behövs och studentbostäder. ”Nu finns det en brist på 20.000 studentlägenheter.”

Clas Svahn: Löfven och Björklund kritiserar varandra för hur byggpolitiken bedrivs.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt (M): ”Det är marktillgång, bullerregler med mera som gör att det är brist på hyresrätter. Vi måste förtäta och låta större städer växa.” Gustav Fridolin (MP): ”Nu är det så dags efter åtta år! Vi vill avskaffa fastighetsskatten för studentlägenheter. Vi behöver gå in med statliga pengar. Jimmie Åkesson (SD): ”En grupp som glöms är de äldre. Vi vill öka på de subventionerna ytterligare för att de äldre som inte vill och kan bo kvar hemma kan få det.”

Clas Svahn: Annie Lööf (C): ”Vi vill luckra upp strandskyddslagstiftningen ytterligare för att få en modern landsbygd. Så att man kan bygga vackert.”

Clas Svahn: Jobben: Reinfeldt säger att det inte finns några gemensamma förslag från de rödgröna och att de vill bygga ut bidragssystemen. Löfven svarar med att det måste finnas investeringar i vägar, bostäder och den ”oundvikliga klimatförändringen”. ”Vi ska ha plats för välfärdsarbetare.”

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt (M): ”Hur kom ni på att jobben ska vara temporära 12-månadersjobb för unga?” Löfven: ”Därför att de är arbetslösa i dag!” Reinfeldt: ”Men det är inga riktiga jobb.” Löfven: ”Arbetslösheten är 8 procent nu. Så vad är så viktigt med Fas3?” Reinfeldt: ”Dem ni förtidspensionerade är nu en del av arbetskraften. De ska aktiveringsåtgärder av olika slag. Ni kallar dem för extratjänster.” Löfven: ”Vi ska hjälpa in alla, framför allt ungdomar.”

Clas Svahn: Jan Björklund (FP): ”De rödgröna tror att jobb skapas av politiker. Ni gillar inte framgångsrika företagare. Går det bra ska de skattas ut ur landet. Ni jagade Ingvar Kamprad ut ur landet på grund av skatterna. Nu vill ni återinföra dessa skatter.”

Clas Svahn: Jonas Sjöstedt (V): ”Detta är ju den borgeliga regeringens stora misslyckande. Vi står med en stor arbetslöshet. Ni sänker skatten istället för att satsa på eftersatta områden som järnvägen. Göran Hägglund (KD): ”Våra vänstervänner gör sig lite dummare än vad de i själva verket är. Vi har tagit Sverige framgångsrikt igenom den svåra ekonomiska krisen.” Gustav Fridolin (MP): ”Ska människor få jobb måste de få möjligheter att utbilda sig. Aldrig tidigare har så många nekats en plats på en utbildning trots att de har behörig.” Jimmie Åkesson (SD): ”Vi ska sänka arbetsgivaravgiften för små och medelstora företag.”

Clas Svahn: Jimmie Åkesson (SD) kritiserer Löfven för att med sina ungdomspraktikplatser belasta dem som redan jobbar. Löfven: ”Det är synd att ni ger er lustiga över traineejobben. De är riktiga och viktiga jobb. Jimmie Åkesson (SD): ”Vem ska anställa handledarna?” Löfven: ”Det är klart att det kommer att finnas handledare. Jag vet nog mer om det än du.” Lööf: ”Det är ju låtsasjobb.”

Clas Svahn: Annie Lööf (C): ”Vi behöver satsa på småföretagen, satsa på bredband på landsbygden och se till så att tågen fungerar.” Gustav Fridolin (MP) lyfte fram att det finns förorter som behöver rustas upp och att de som bor där ska ha samma rätter till Rotavdrag. Björklund kallade Fridolin för "politikens pojke med guldbyxorna”.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt (M): Nu har jag hört tre rödgröna partier som tycker olika. Vartenda svar ni har hört i kväll är inte regeringspolitik, allt ska förhandlas om.

Clas Svahn: Löfven: Vi vill satsa det femte jobbskatteavdraget för att sänka pensionärsskatten. De pengar som har gått ut, de fyra första, ska man få behålla. Vi tänker inte göra om allt som den förra regeringen gjorde. Jonas Sjöstedt (V): ”Vi gör gärna en ny statsbudget med S, det är vi vana vid. Ni säger att ni är nöjda!” Lööf: ”Nej vi är inte nöjda.” Sjöstedt: ”Ni pratar mycket om småföretagen men ni gör för lite. Jag tycker att ni ska ta bort hela sjuklöneansvaret från företagen.”

Clas Svahn: Göran Hägglund (KD): ”Vi utgå från sådant som ger jobb. Med er politik skulle det försvinna mellan 70.000 och 140.000 jobb. Sjöstedt: ”Det blir inget Harmageddon om vi vinner valet.” Hägglund: ”Ni ligger mycket nära det.”

Clas Svahn: Stefan Löfven (S) fortsätter kritisera regeringen för arbetslösheten.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt (M): ”340.000 jobb har skapats.” Stefan Löfven (S): ”Och under tiden växer befolkningen.”

Clas Svahn: Gustav Fridolin (MP): ”Hur kan ni vara så nöjda? När så många unga är utan jobb, den är högre än när ni tillträdde. Vi vill investera i klimatsmarta lösningar.” Lööf. ”Sverigebygget har redan börjat!” Fridolin: ”Ni menar utredare! Det är ju bra att de har fått jobb.”

Clas Svahn: Stefan Löfven (S): ”Vi lägger pengar nu, till järnvägsinvesteringar. Nu har vi en samhällskostnad med fem miljarder eftersom tågen står då och då.” Fredrik Reinfeldt (M): ”Vi har satsat miljarder på detta.”

Jkarrman: Visste inte att Jonas Sjöstedt var så intresserad av M:s inre liv.

Clas Svahn: Jonas Sjöstedt (V): ”Kommer du (Reinfeldt) att avgå som partiledare om du förlorar valet?” Reinfeldt anklagade Sjöstedt för att vara arg och han kontrade med: ”Kan du ge besked i kväll, är du statsminister om ni vinner valet?” Det får vi se då, svarade Sjöstedt.

Jkarrman: Tror trots allt inte att Sjöstedt blir Reinfeldts Heseltine.

Clas Svahn: Klimatet: Statliga Vattenfalls kolgruvor blev första frågan. Lööf säger att det inte är förenligt med regeringens klimatpolitik och att dessa ska säljas under nästa mandatperiod. Fridolin: Det var fel när S investerade i kolkraft och kärnkraft, men det blir inte bättre av att ni ger Vattenfall tillstånd att öppna fem nya kolgruvor. Lööf: ”Vattenfall ska minska sina utsläpp och ökat det förnybara.”

Clas Svahn: Gustav Fridolin (MP): ”Ni måste ge besked om att ni inte öppnar fem nya kolgruvor.” Fridolin vill inte sälja eftersom de köps av andra. ”De ska stoppas.”

Jkarrman: RT @viktorbk: Han jobbar med Etzler ffs. RT @Jkarrman: Visste inte att Jonas Sjöstedt var så intresserad av M:s inre liv.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt (M): ”Det är ansvarsfullt att förbereda en försäljning. Ni pratar om en kapitalförstöring på 30 miljarder om ni tänker stänga dem.” Fridolin: ”Vi tänker inte öppna de fem nya kolgruvorna.” Åkesson: ”Tyskland har bestämt att stänga av kärnkraften, det är därför som vi har kolet.” Löfven: ”Vattenfall ska inte öppna nya kolgruvor. Nu är det arbetet igång. Jag hoppas bara att det inte blir en politiker som ni som ska sälja.”

Clas Svahn: Reinfeldt och Löfven kritiserade varandra för hur Vattenfall ska skötas. Reinfeldt kräver besked om S tänker stoppa kolgruvorna och Löfven svarar att han inte vill att de ska öppnas.

Clas Svahn: Björklund angiper Fridolin om kärnkraftsmotståndet och får svar med en fråga om regeringen tänker öppna de fem kolgruvorna. De båda sidorna försöker få den andra att lova något men får inget.

Clas Svahn: Fridolin: ”Vi ska inte ladda ny kärnkraft. Vi vill bygga förnybart.”

Clas Svahn: Lööf: ”Vi vill inleda en försäljning av den tyska kolkraften. MP har satt stopp för 175 vindsnurror i Kronobergs län. Det ersätter ett aggregat kärnkraftverk.”

Clas Svahn: Åkesson: ”De båda blocken skiljer sig inte särskilt mycket från varandra. Det kommer inte att bli någon kärnkraft från något av blocken. Vi vill det.”

Clas Svahn: Jan Björklund (FP): ”Det som kan stoppa ny kärnkraft är om vi får en rödgrön regeringen på måndag.”

Clas Svahn: Stefan Löfven (S): ”Det som behövs är en blocköverskridande överenskommelse. Vi har inte ett sådant samtal i dag när det gäller energin.” Sjöstedt är överens om att det behövs att gradvis montera ned kärnkraften och bygga ut det förnybara. Sol funkar, vind funkar liksom vågkraft. Inte bara sådant som exploderar.”

Clas Svahn: Jimmie Åkesson (SD): ”Ni, V, kommer att behöva den där kolbiten. Och vi är garant för att den inte behövs i framtiden.”

Clas Svahn: Lööf: ”Det hade varit bra med en bredare överenskommelse om energin än den vi har i dag. Under nästa år vore det läge om vi båda satte oss ned för att hitta en långsiktig energiöverenskommelse.” Löfven gillade det: ”Vi tycker att kärnkraft ska avvecklas men inte så att det äventyrar vårt näringsliv. Vi måste tillföra förnybart. Men det finns mycket kvar att diskutera.”

Clas Svahn: Vinster i välfärden. Sjöstedt vill ha alternativ, även privata, men inte vinstdrivande. ”Skattekronorna ska inte rinna mellan fingrar som sand till rikskapitalisterna.”

Clas Svahn: Hägglund: ”Du tar bara de exemplen där det har fungerat dåligt”

Clas Svahn: Hägglund: ”Jonas Sjöstedt vill ha monopol.” Sjöstedt: ”Jag vill inte ha de stora riskkapitalisterna och ni vill fortsätta privatisera.”

Clas Svahn: Lööf tar ett exempel där en kvinna fått sitta i sin egen avföring i en vänsterstyrd kommun. Sjöstedt: ”Vi vill att alla ska ha rätt att jobba heltid, att äldre ska ha inflytande och att de anställda också ska ha det. Vi är inte nöjda med det offentliga och inte med det privata.”

Clas Svahn: Björklund: ”Makten har flyttat från politiker till medborgarna. Vi klarar av att ha lite mindre makt.” Åkesson: ”Kvaliteten är viktigast och vi ska begränsa vinsterna. Det är så mycket i välfärden som är fel. Jag vill ha en bredare debatt. Reinfeldt: ”Detta har växt fram ur när kommunala skolor skulle läggas ned. V vill ta bort möjligheten att utforma sitt eget liv efter eget huvud. Vi måste rätta till det som är fel. Fridolin: ”Byar som tar över en skola som politiker vill lägga ned, det är bra. Men jag kan aldrig fösvara ett skolsystem där elever möts på morgonen där det står att skolan kånkat.”

Clas Svahn: Löfven: ”Alliansen betraktar välfärden som vilken marknad som helst. Där folk är som allra svagast där måste vi vara som allra starkast. Vi måste ha tuffare kvalitetskontroll.” Björklund: ”Alla har valfrihet att välja skola. Några skolor har verkligen misskött sig. De borde aldrig ha fått tillstånd. Men vi ska inte straffa elever och föräldrar för att några har misskött sig.” Löfven: ”Vad vi säger är att det inte är okej att dra ned personalresurser.”

Clas Svahn: Åkesson: ”Vi behöver en matkontroll i äldrevården så at vi kommer tillrätta med undernäringen.” Hägglund: ”Detta pratar vi om och det är vad vi ständigt arbetar med.” Åkesson: ”Varför ska vi låta Sjöstedt sätta agendan? Vi vill satsa på att skapa fler vårdplatser, trots att dessa minskar. Vad händer med vårdplatserna, Hägglund?” Hägglund: ”De utvecklas olika i olika delar i landet. Sammantaget har de minskat.”

Clas Svahn: Fridolin: ”Vi har sett hur vårdplasterna minskat, vi måste börja investera i vården. Sjuksköterskor måste vi ge en möjlighet att vidareutbilda sig.” Björklund: ”Löner i vården är viktigt. Kvinnliga akademiker i Sverige har halkat efter. Håll i hatten – det måste löna sig att utbilda sig.” Sjöstedt: ”De måste få betald utbildning som läkarna har.” Björklund: ”Nej, det ska ge en högre lön.”

Clas Svahn: Skolan: Löfven: ”Vi måste se till så att det finns mer resurser, inte satsa 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolan som ni gjort. Mindre klasser och höja yrkets attraktivitet.”

Clas Svahn: Björklund håller delvis med. ”Och vi måsta ta i mycket hårdare med ordningen.” Löfven håller med men tycker att det behövs mer resurser till skolan. Vad gjorde ni de första åtta åren? De ägnade ni åt att sänka skatten. Du har noll trovärdighet, Björklund.” Björklund svarar att det har satsat mer pengar än någonsin på skolan” och att S tog bort ordningsbetygen. Fridolin: ”Aldrig tidigare har så många nior lämnat skolan utan att ha gymnasiebehörighet. Det är underkänt och jag hoppas att det blir ditt slutbetyg, Jan Björklund.” Björklund: ”Ni har röstat nej till alla våra förslag. EU säger att vi ska hålla i reformerna.

Clas Svahn: Reinfeldt hänvisar till mätningar i årskirs fyra som ska visa en förbättring. ”Låt oss ge eleverna mer matematikundervisning och mer svenskaundervisning till dem som kommer till Sverige. Och att göra grundskolan tioårig.

Clas Svahn: Hägglund: ”Vi vill att en elev ska ha betyg från årskurs 4”. Björklund och Lööf och Reinfeldt håller med. Löfven åk 6. V åk 6. Åkesson: 4.

Clas Svahn: Fridolin vill satsa på minskat pappersarbete i skolan och höjda lärarlöner. Reinfeldt menar att det ska vara betyg årskurs fyra. Åkesson: ”Vi behöver tidiga krav. Annars halkar många efter. Då ökar behovet av stöd.” Sjöstedt: ”Självklart ska det vara ett ständigt pågående samtal mellan lärare och föräldrar och elever. Inte enbart genom betygen. Ni ökar klyftorna.”

Clas Svahn: Björklund: ”Vi bygger ut med 400 miljoner för obligatorisk läxhjälp för alla.”

Jkarrman: RT @MattsLindqvist: Nu kan man sova lugnt. @Kolbiten finns på Twitter. #svpol #dinröst

Clas Svahn: Fridolin: ”Lärarna vet vilka elever som behöver stöd. Problemet är att lärarna inte har möjligheten att sätta in stödet. Det vill vi att man ska ha. De ska ha den makten.” Reinfeldt: ”Där är vi alla överens. Men ni vill inte ha mer matematik och svenska. Det är det som gör att vi når bättre resultat.” Fridolin: ”Vi vill att förskolepedagogiken ska nå fram till varje elev, då måste man minska barngrupperna i förskolan.

Clas Svahn: Hägglund: ”Vi gör mycket av det här. Om vi börjar mäta tidigare kommer insatserna tidigare.” ”Vi har en växande grupp barn och unga som mår psykiskt dåligt. Det är en av vår tids svåraste problem. Sjöstedt: ”Här håller jag med Hägglund. Många som behöver hjälp får inte det. Vi lämnar dem i sticket.” Åkesson: ”Nu är vi inne på vårdplatserna igen, det behövs många när det gäller unga som nu vårdas tillsammans med kriminella. När får vi se fler vårdplatser.” Hägglund: ”När staten driver vården, det gör man inte i Sverige.”

Clas Svahn: Flyktingar och integration: Reinfeldt: Vi har nästan 12.000 som ska få stanna i Sverige som vi inte har bostäder för. Vi måste öka resurserna för att lära fok svenska. Åkesson: ”Det kommer inte fungera. Inget av det de har gjort har fungerat. Det är väldigt dyrt med flyktingmottagning. Asylinvandringen är den största satsningen.” Reinfeldt: ”Åkesson vill att de ska ha en dörr i ansiktet. Hit ska ni inte ens vilja komma. Jag tror på ett blandat och öppet samhälle.” Åkesson: ”Ni missköter politiken och bygger på segrationen. Fler lever i utanförskap i dag än tidigare. Vi vill hjälpa människor där de kommer ifrån.” Reinfeldt: ”Det gör vi också. En mycket liten del kommer till Europa. Människor vill också bli en del av vårt samhälle.”

Clas Svahn: Sjöstedt: ”Ni (SD) röstar för att bankerna ska tjäna mer pengar och röstar för ett femte jobbskatteavdrag som gör att pengarna inte räcker till välfärden. Och så skyller du på andra.” Åkesson: ”Svensk flyktingpolitik är inte human.” Åkesson: ”Du skär ned och vill lägga 20 spänn per flykting och dag, det är ditt bruna luftslott. 1,6 promille av världens flyktingar knackar på Sveriges dörr.” Åkesson: ”Det är ni som för en ineffektiv politik. Vi hjälper fler genom UNHCR. Ni har inte som utgångspunkt att hjälpa flyktingar, det vill vi.” Lööf. ”Det är du som vill kasta bort nyckeln och stänga porten. Att du har mage!”

Clas Svahn: Löfven: ”Det är en moralisk plikt att hjälpa människor som kommer hit. Du går fel, Åkesson, människor kommer hit och gör jobb, betalar skatt och tillför andra kulturer. Vi ska vara oerhört tacksamma för att de kommer hit. Du vill dra ned på biståndet, du låter så ädel, men det är inte det du vill.”

Clas Svahn: Åkesson fortsätter hävda att han vill hjälpa alla världens flyktingar: ”Ni tar pengar från biståndet, det är inhuman flyktingpolitik.” Fridolin: ”Ni vill skicka tillbaka kvinnor och barn till kriget. Det är partiet med rötter i vit makt-rörelsen kan på måndag ha makt i svensk politik!”

Clas Svahn: Björklund: IS terrorister skär halsen av kristna i Mosul, miljoner är på flykt som bara kan jämföras med andra världskriget. När de få som kommer hit knackar på då vill Åkesson stänga dörren.

Clas Svahn: Fridolin: När du (SD) säger att vi ska skicka tillbaka flyktingar så blir det som de värsta länderna i världen agerar. Hägglund vill ha en bättre dialog med kommunerna så att det blir en jämnare flyktingmottagning. ”Sverige är framgångsrikt i dag.”

Clas Svahn: Lööf: ”Vi ska inte tvinga landets kommuner att ta emot flyktingar. Vi vill ha frivillighet. Därför vill vi ge en ekonomisk stimulans som ska göra detta jämnare.”

Clas Svahn: Kriget i Ukraina: Björklund säger att Ryssland agerar aggressivt mot sina grannar också mot Sverige. ”Vi måste öka anslagen, vi kan behöva göra detta ytterligare. Vi bör också gå med i Nato för att skydda demokratin.”

Clas Svahn: Fridolin: Vi vill inte köpa nya Super-Jas men en bättre finansiering så att försvaret kan agera vid till exempel naturkatastrofer. Vi ska inte gå med i Nato.”

Clas Svahn: Björklund: ”MP och V vill rusta ned. De är inte fähiga att hamna i regeringansvar på söndag. Vi måste ha moderna flygplan för att de ska vara säkra.” Sjöstedt: ”Uppgraderingen av Jas kan göra att andra delar av försvaret tunnas ut. Vi ska inte satsa på Afghanistaninsatser utan på Sverige. Vill ni gå med i Nato?”

Clas Svahn: Reinfeldt: ”Mitt parti vill gå med i Nato.”

Clas Svahn: Reinfeldt: ”Ryssland respekterar inte längre sina grannar. Vi måste ha relevanta moderna flygstridskrafter.” Löfven: ”Vi ska vara alliansfria. Vi ska samarbeta med de andra nordiska länderna. Vi måste också dra slutsatser av det som händer i Ukraina.”

Clas Svahn: Björklund: ”I längden behöver vi hjälp.” Åkesson: ”Vi försvarar alliansfriheten. Vi kan försvara oss i en vecka, på en plats om många år. Vi behöver rusta upp.”

Clas Svahn: Reinfeldt: ”Vi skjuter till 1,3 miljarer för kommande år för att bland annat kunna möta den ryska aggrssionen.” Sjöstedt: ”Rysslands aggression är helt oacceptabelt. Men vi har också andra hot. Som vid den stora branden i Västmanland där försvaret inte hade nog med resurser.”

Clas Svahn: Björklund: ”Vapenexporten bör begränsas. Bland annat till Saudiarabien. Vi måste kunna avskräcka en fiende. Att vänstersidan inte tycker att flyg är så viktigt är bekymmersamt.” Sjöstedt: ”Vi är beredda att förhandla och kompromissa, vi är beredda att ta ansvar för Sverige. Ni är oeniga om vi ska gå med i Nato. Ni för stegvis in Sverige i Nato.”

Clas Svahn: Lööf: ”Vi behöver stärka försvaret både materiellt och genom att öva så att man kan använda detta. Vi vill också stärka hemvärnet. När det gäller Nato säger alliansen att vi inte ska söka medlemskap under nästa mandatperiod.

Clas Svahn: Åkesson: ”En annan fråga är värnplikten. Björklund har flaggat för detta. Står du för detta?” Björklund: ”I nästa steg kan vi behöva förstärka försvaret och då är jag öppen för någon form av värnplikt.” Löfven: ”Det är bara sorgligt att det var ni som avskaffade värnplikten. Vi är villiga att gå den vägen. Kanske med utveckling mot civilförsvar som har nämnts.”

Clas Svahn: Därmed var debatten slut.

Jkarrman: RT @emarmorstein: "Moderaterna tycker att vi ska gå med i Nato". Dock något oklart vad den moderata statsministern tycker. #dinröst

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.