Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Så var Peter Wolodarskis samtal med Fredrik Reinfeldt

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski möter statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i ett samtal om läget i valrörelsen och Sveriges väg framåt.

15.30 i dag mötte Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski statsminister Fredrik Reinfeldt i ett samtal på Fotografiska museet i Stockholm.

Clas Svahn: Peter Wolodarski: Hur lycklig var du när du läste DN i morse om att S visade bottensiffror? Fredrik Reinfeldt: Min huvudärk är mest att få min allians att gå förbi de rödgröna.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Det är en enorm medial utveckling för att hitta nya former med Expressen, Aftonbladet och DN med teve, de var alla tidningar när jag var ung.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt säger att det bara är vart fjärde år som han och de övriga politikerna blir utvärderade. ”Då får vi veta, når vi fram? Det är ett väldigt högt tempo.”

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Många väljare är osäkra. Bär man regeringsmakt retar man upp väljare varenda dag. Jag upplever att väldigt många skjuter upp sitt beslut, det ger oss hopp.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Vi måste ha ordning i ekonomin, vi ska inte ner i skulddiket. Vi föreslår flera åtgärder så att jobben ska bli fler. Andra människors arbete möjliggöra för oss att sträcka ut händerna till dem som inte har arbete.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Det har varit en väldigt turbulent tid. Finanskrisen sa mycket om vår tid och vår verklighet. Händelserna är sekundsnabba, inte minst när det blir problem på finansmarkanderna. Vi har ett omvärldsberoende och vi styr inte alla spakar. Mycket påverkar oss utifrån.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Vi har ett nytt aggressivt ryskt beteende och vi har rika länder som är historiskt skuldsatta. Detta är väldigt oroväckande.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Jag säger fortfarande hon eller han, inte hen, för mig finns det fortfarande två kön.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Många av de jobb vi har tagit fram har kommit unga till del.

Clas Svahn: Peter Wolodarski frågar hur Fredrik Reinfeldt skiljer sig från Stefan Löfven: Han är ett oskrivet kort, jag är erfaren, svarar Reinfeldt. Vi har inte en aning om hur han ska bli som statsminister. Vi har väldigt liten relation till varandra, vi känner inte varandra. Våra världar har inte mötts. Det kan vara ett problem men det är fakta i målet.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Jag har aldrig kallat näringslivet ett särintresse. Jag har stor respekt för organisationernas roller. Min roll är att ifrågasätta dem som säger till mig att göra saker. Det är jag som är vakten som håller på skattebetalarnas pengar och ska inte gå med på varje förslag. Svenska folket ska vara oerhört tacksamma att jag sagt nej så många gånger.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt menar att gapet på 10 procent till de rödgröna beror på att det är mycket fokus på frågor som inte är alliansen frågor. ”Det finns många andra frågor”, säger Reinfeldt utan att ge exempel.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Väljarna ska vara klara med förutsättningarna. En röst på de rödgröna eller SD är en röst på ny regering. Jag kan inte se att jag återkommer som statsminister om alliansen blir mindre än ett rödgrönt block.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Man vet vad man röstar på när man röstar på Alliansen. Blir vi mindre än de rödgröna då avgår jag.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Jag var tydlig inför väljarna 2010, jag har hållt SD utanför inflytande under alla år. Det lovade jag då och det har jag hållit.

Clas Svahn: Peter Wolodarski frågar om Alliansen kan tänka sig att bryta ut delar av en budget, något som han kritiserade S för att ha gjort. Reinfeldt ville inte svara på det eftersom den frågan antyder att han skulle förlora: ”Vi tänker vinna”.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt försvarade det svenska försvarets storlek och sa att det måste vara relevant i förhållande till det hot som finns i vår tid. ”De soldater vi har i dag är betydligt bättre utrustade och utbildade än de som var värnpliktiga tidigare.”

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Antalet soldater har gått ned men i vår tid rustar vi inte för massinvasioner. Då skulle vi möta fienden vid gränsen och kämpa tills varje man hade stupat. Så såg man på det förr. Nu säger försvarsberedningen att vi inte har någon aggressiv makt som vill ta och hålla den svenska terrängen, det är andra hot som vi ska rusta för.

Clas Svahn: Peter Wolodarski noterar att det finns en konflikt i M om hur försvarets resurser ska fördelas vilket kulminerade 2006–2007 med bland annat förbandsnedläggningar. Fredrik Reinfeldt svarar att det handlade om en omställning till ett insatsförsvar och en bättre kontroll av försvarets pengar. ”Nu har vi etablerat ordning, vi vet vad vi får när vi sätter försvarsanslagen.”

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Utgångspunkten har varit att vi behövde öka styrningen av försvaret. Det försvarar jag. Under lång tid har detta inte varit under kontroll. Nu har vi fått ordning på försvarets ekonomi. Nu ser vi att det finns ett annat säkerhetspolitiskt läge.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Jag är nöjd med att vi nu har de 20.000 poliser som vi lovade och att vi har koncentrerat oss bättre på organiserad brottslighet.

Clas Svahn: Peter Wolodarski frågar varför antalet uppklarade brott minskar och får till svar att antalet brott minskar och att de brott vi nu ser sker i mer organiserad form. ”De kräver större insatser av hela rättsväsendet.” Fredrik Reinfeldt säger att regeringen sagt till polisen ska arbeta också mer med vardagsbrott.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Tryggheten i Sverige växer och antalet brottsoffer minskar.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Svensk sjukvård fungerar som bäst när läget är som mest akut. Den frustration många känner är när man inte tillräckligt snabbt får tillgång till denna sjukvård.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt svarar på frågan om var specialistvården finns med att det inte saknas resurser att anställa specialistsjuksköterskor men att det saknas specialistsjuksköterskor att anställa. ”Vi måste bejaka att sjuksköterskor vidareutbildar sig.”

Clas Svahn: Peter Wolodarski: Ska en familj i Stockholm acceptera att hela familjen ska pendla till Linköping för att få vård? när ett av barnen är sjukt Fredrik Reinfeldt: Vi har helt enkelt för få specialistsjuksköterskor. Vi hade önskat oss att vi mycket tidigare hade utökat antalet utbildningsplatser. Och hur har vi satsat på att några fått gå före och få högre lönser? Här har vi och de fackliga företrädarna ett ansvar.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt får frågan om regeringsdugligheten. Han svarar att ”vi har hållit ihop ekonomin, sjukvården har fått ökade resurser på 22 miljarder under åren, men det finns brister. Vi försöker få ordning på skolans problem, bland annat att få fram nya utbildningsplatser. Det är så regerandet ser ut. Att lyssna och ta in och sedan försöka lösa frågorna.”

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt får frågan om vita lögner och menar att det är okej att ljuga för att visa omsorg om sina medmänniskor: ”Det är väl inte alltid så bra för våra medmänniskor att berätta allt för dem. Det är en del av den respekt vi ska visa för varandra. Jag är ju förälder och har barn och har man aldrig skarvat lite på sanningen för sina barn då vet jag inte. Men i min politiska roll, som när jag sitter i konstitutionsutskottet då funderar jag inte på filosofi. Då berättar jag allt jag vet.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Jag är övertygad om att moderna demokratier håller tillbaka tedenser att makten deformerar. All makt ska balanseras. Makt kan absolut utvecklas i fel riktning. Maktmissbruk hålls tillbakas av vår öppenhet och mediegranskning och av vår demokrati. Sedan ställer väljarna frågan om en viss person är värd att rösta på. Det är en del av hur vi värderar våra ledare. Jag är helt i väljarnas händer, det är de som säger stopp. Själv har jag kommit fram till att jag kan ställa upp i fyra år till. Men jag kan inte se någon evighet i detta.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: En människa har rätt att tillgripa våld när det egna landet är hotat. Vi har rätt att med vapen i hand försvara vårt land.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Sverige skulle kunna delta i en aktion mot IS om FN beslutar att göra en ingripande insats. Då är det legitimt. Jag säger inte att vi kommer att tacka ja eller att Sverige är det logiska svaret på detta. Vi är mera inne på humanitära insatser. Men jag utesluter inte att vi kan delta om det kommer ett FN-mandat. Vi förbehåller oss rätten att ta tällning till att sätta in personal, det måste vi fundera på.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Jag tycker att Putin går i en annan auktoritär riktning sedan han återkom som president. Han är deformerad av makten. Jag är övertygad om att Putin i dag vill styra över andra länder i sitt närområde. Detta inkluderar inte de baltiska länderna. Att Nato expanderade till Baltikum var en stor seger. Putin anser sig ha rätt att avgöra om Ukraina ska gå med i EU eller Nato. Han har annekterat Krim.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Det är alldeles uppenbart att Ryssland inte skyr militära våldsmedel. Landet hävdar att de inte har soldater i Ukraina. Det är också alldeles uppenbart att de inte beskriver en verklighet som andra kan bekräfta.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Om jag fick frågan av Obama vad jag skulle ge för råd om Ukraina så är det klart att vi behöver amerikansk hjälp. De har en politisk och militär makt som ingen annan har. Jag skulle önska mer sanktioner. Obama skulle nog vara mer intresserad av diplomati och politisk medel än militära lösningar. Några sådana finns inte. Krigets lagar råder i Ukraina. Då är det ett krig, även om det är begränsat till en del av landet. Men det är inte två länder som är överens om att de för krig.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Ryssland respektera inte vad vi säger och EU kommer att införa nya sanktioner.

Clas Svahn: Fredrik Reinfeldt: Jag är en person som tar stort ansvar för Sverige och är redo att fortsätta göra det och att ta ansvar för Sverige i världen.

Clas Svahn: Därmed var samtalet slut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.