Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Schyman står bakom rosa glasögonkupp

En kupp mot riskdagspartiernas valaffischer signerat Feministiskt Initiativ väcker reaktioner. Men Fi-ledaren Gudrun Schyman försvarar tilltaget.

På bilder av flera namnkunniga partiföreträdare har medlemmar i Feministiskt Initiativ (Fi) under natten till måndag satt rosa glasögon med texten ”låt dem sitta kvar efter valet också”. Moderaten Maria Abrahamsson är en av de som reagerat. ”Om jag hade velat ha Fi-glasögon på min affisch, hade jag haft det. Nu sitter dom där ändå. Åverkan”, skriver hon på Twitter.

Även Luf:s ordförande Linda Nordlund reagerar på tilltaget. ”Fi:s valaffischvandalism gör mig förbannad. Vet hur många som slitit med att sätta upp affischer. Detta är att pissa på deras engagemang”, skriver hon i samma medium.

Det enda partiet som inte har utsatts för glasögonkuppen är SD. Tanken är att glasögonen, som är fastsatta med häftmassa, ska plockas ner efter en dag. Fi-ledaren Gudrun Schyman försvarar tilltaget.

– Det är en liten opinionsyttring med glimten i ögat. Det är viktigt att de här frågorna inte försvinner från det offentliga samtalet en vecka före valet. Vi är garanten för att de kommer att vara kvar när vi kommer in i riksdagen, säger hon till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.