Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Schymans Fi ser ut att nå riksdagen

Gudrun Schyman under valvaken vid EU-valet.
Gudrun Schyman under valvaken vid EU-valet. Foto: Lotta Härdelin

Jättarna S och M har problem. Men Gudrun Schyman har anledningen att jubla. För första gången någonsin kommer Fi över riksdagsspärren i DN/Ipsos.

Efter succén i Europaparlamentsvalet och en Almedalsvecka som dominerades av Gudrun Schyman har Feministiskt initiativ haft det tungt. I DN/Ipsos mätningar har partiet under valrörelsen haft ett stöd på drygt 3 procent, i flera andra mätningar har stödet varit ännu lägre.

Men i den näst sista Ipsosmätningen före valet når Fi 4,0 procent.

– Det blir tufft för Feministiskt initiativ men riksdagsspärren är ingen omöjlighet, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Ökningen för Fi är inom felmarginalen men stödet för partiet ser ut att stärkas i storstäderna och bland unga väljare. Att Fi plötsligt ser ut att ha möjlighet att ta sig in i riksdagen kan delvis förklaras av Sverigedemokraternas framgångar.

– Möjligen mobiliserar det väljare till Fi som av många ses som SD:s motpol i politiken. Det talas mycket om att Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i riksdagen, vilket kan motivera rödgröna väljare att stödrösta på Fi, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.