Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-kandidat vill återinföra gränskontroller inom EU

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Kristina Winberg ger aldrig pengar till tiggare. ” Det är ofta organiserad brottlighet som ligger bakom”, säger hon.
Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Kristina Winberg ger aldrig pengar till tiggare. ” Det är ofta organiserad brottlighet som ligger bakom”, säger hon. Foto: MAJA ERIKSSON

Sverigedemokraternas toppkandidat Kristina Winberg röstade ja i EU-folkomröstningen för tjugo år sedan. Hon ville kunna resa utan pass och på vägen hem ta med sig ett par flak öl till Sverige. Men nu har hon ändrat sig och vill återupprätta gränskontrollerna.

– Det EU jag röstade ja för är inte det EU vi ser i dag. Alldeles för mycket makt har flyttats till Bryssel, anser Kristina Winberg.

Att återupprätta gränskontroller mot andra EU-länder tycker hon inte skulle vara något problem.

– Jag tycker att det är mer värt att visa ett pass för att känna mig mer trygg och veta att det inte flödar narkotika och vapensmuggling och trafficking, så jag offrar gärna det.

Däremot tycker hon inte att den fria införseln av alkohol för privatpersoner är något problem.

Kristina Winberg säger att hon ”inte var så insatt” i politik förrän hon gick med i Sverigedemokraterna för fem år sedan.

Hon är osäker om hon röstade i folkomröstningen om euron 2003.

– Jag kommer faktiskt inte ihåg.

Men nu vill hon, som parti­ledningen överraskande valde till toppnamn för SD, ha en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. Men först ska en förhandling om ett nytt avtal förhandlas fram.

– Jag tror absolut att det går att plocka russinen ur kakan, säger Winberg.

Är det verkligen en realistisk hållning i en eventuell förhandling?

– Ja, det tror jag faktiskt.

En av de viktigaste frågorna för SD, som misslyckades med att komma in i EU-parlamentet 2009 när partiet fick 3,3 procent, är att få ned den svenska medlemsavgiften till EU som förra året var drygt 37 miljarder kronor. Av detta fick Sverige tillbaka knappt 12 miljarder kronor. Nettokostnaden var 25,6 miljarder kronor, enligt siffror från riksdagen.

– Det är alldeles för mycket, säger Kristina Winberg.

Men ska inte vi som rikt EU-land bidra till länder som har det sämre som Rumänien så att de kan ta hand om sin fattiga befolkning?

– Jag tycker att vi behöver pengar i den svenska välfärden. Titta bara på antalet vårdplatser, vi har minst i hela Europa.

Invandringen till EU ska minskas och tiggeri ska förbjudas, anser SD som haft en hårt kritiserad kampanj inför EU-valet i tunnelbanan i Stockholm. Själv ger Kristina Winberg aldrig pengar till tiggare.

– Det är ofta organiserad brottslighet som ligger bakom, hävdar hon.

Hon avvisar reportage som DN gjort som följt tiggare till områden i Rumänien där levnadsstandarden är extremt låg.

En annan omdiskuterad del av SD:s EU-valkampanj är en film från partiets kvinnoförbund där två bikiniklädda kvinnor tittar på en man i badbyxor som lägger sig på en handduk med EU-flaggan. Sexistisk, menar kritikerna.

– Filmen visar att kvinnorna inte bryr sig om honom, utan går och badar själva och kan fatta självständiga beslut, anser Kristina Winberg som är en av få kvinnor i SD-toppen.

Klimatet är en fråga som EU-parlamentet ska ta ställning till under de kommande fem åren. Striden gäller om EU ska ha ett eller flera mål för att få ned koldioxidutsläppen. Men SD vill inte ha något mål alls, utan i stället låta varje land bestämma över sina utsläpp.

Hur ska man då kunna få stopp på utsläpp som ju är gränslösa?

– Sverige står för 0,1 procent av världens koldioxidutsläpp och EU för 10 procent. Vi måste jobba mer globalt med länder som Kina och Indien med de här frågorna.

Före valet på söndag får inte väljarna veta vilken partigrupp i EU-parlamentet som SD vill tillhöra. Brittiska UK Independence Party vill inte samarbeta med SD, men Dansk Folkeparti vill SD gärna vara i samma grupp som. Problemet är bara att dessa två partier troligen hamnar i samma grupp. Ett alternativ är att SD blir grupplöst.

– Så kan det bli. Vi får se vad som händer efter valet.

Soffliggarna kan fälla SD i val­rörelsens slutskede. EU-kritiska väljare saknar ofta motivation till att rösta i EU-valet.

– Det är väldigt många som en gång röstade nej till EU. Då tycker de att de har gjort sitt. Men det är väldigt viktigt att vi får dem att gå och rösta så att vi kan ta en plats i parlamentet, säger Kristina Winberg.

Fakta.

Ta tillbaka självbestämmandet.

Minska EU-avgiften.

Djurskyddet.

Kristina Winberg

Ålder: 48 år.

Bor: Född i Karlskrona och bor i Jönköping.

Bakgrund: Gymnasieutbildning. Har arbetat inom äldrevården och som annonssäljare på lokaltidning. Arbetat för Sida i Afrika. Gift och tre vuxna barn.

Sverigedemokraternas kandidater

1. Kristina Winberg.

2. Peter Lundgren.

3. Johnny Skalin.

Kryssjoker*

Ingen. Till skillnad från de andra partierna bedriver ingen Sverige­demokrat på EU-listan någon personvalskampanj.

* Chans att komma in med personkryss

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.