Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-ledamot: Livstidsstraff för upprepad misshandel

Hur skulle Sverige se ut om Sverigedemokraterna fick bestämma? Svaret kan finnas i partimedlemmen Kent Ekeroths förslag: Utvisning av dem som begår flera inbrott, 42.800 kronor i kostnad att ta in en anhörig till landet samt ett verkligt livstidsstraff för upprepad misshandel.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth är säker på att partiets väljare tycker att förslagen är bra.

– Det är jag helt övertygad om, säger han till DN.se.

Invandringspolitiken och kriminalpolitiken väger tungt i Sverigedemokraternas strategi. Partiets medlemmar har lämnat in några omfattande motioner om detta till riksdagen. Kent Ekeroth är huvudansvarig för dem.

Samtliga SD-motioner är dömda att avslås av riksdagen, men det är inget som oroar Kent Ekeroth.

– Så är det alltid med oppositionens motioner, säger han.

En av motionerna heter ”Utvisning av kriminella utlänningar”, där det bland annat föreslås att den som flera gånger lurar till sig sociala förmåner ska utvisas på livstid.

– Det är självklart att man gett upp sina rättigheter att stanna i det här landet om man visar total brist på respekt för de regler som är satta, säger Kent Ekeroth.

Andra som ska ut ur landet är grova brottslingar som begått våldsbrott, men även de som begår flera inbrott ska sparkas ut.

– Upprepade inbrott är definitivt ett sådant brott som bör resultera i utvisning.

Kent Ekeroth har även undertecknat motionen ”Begränsande av asyl- och anhöriginvandringen”, där förslagen är tänkta att minska anhörig- och asylinvandringen med 90 procent. Här har dansk politik varit ett föredöme för partiet.

Några av förslagen:

+ Åldersgräns på 24 år för båda parter vid anhöriginvandring.

+ Parten som bor i Sverige får inte ha tagit emot socialbidrag senaste året och ska under fem år helt kunna försörja den som kommer.

+ Parten som bor i Sverige ska betala en avgift på 42.800 kronor (ett prisbasbelopp) och ska även hålla med bostad av rimlig storlek.

De hårda kraven innebär att många familjer skulle tvingas leva splittrade i åratal.

– De kan alltid välja att flytta tillbaka till sin familj. Om familjen bor någon annanstans kan de ju också välja att bo där, förklarar Ekeroth.

Kan inte kravet på en avgift underminera ert villkor att ena parten ska ha råd att klara försörjningen för båda?

– Det är en massa kostnader i samhället som inte betalas direkt av den anhörige. Då är det inte mer än rätt att de betalar en grundsumma för den de tar hit.

Andra förslag i motionen är att det inte ska ges permanent uppehållstillstånd. Det ska i stället omprövas varje år i tio år innan en utlänning kan ansöka om svenskt medborgarskap. De som har uppehållstillstånd och begår upprepade mindre brott ska bli av med uppehållstillståndet och utvisas.

Man ska inte heller kunna besöka landet man flytt från så länge man inte är svensk medborgare, även om situationen där har förändrats till det bättre.

– Då kan man ju flytta tillbaka. Man kan inte komma till Sverige och kräva att bli svensk medborgare om man kan bo där man säger sig behöva fly ifrån, säger Kent Ekeroth.

Sverigedemokraternas politik innebär därmed att en flykting inte kan besöka sitt gamla hemland förrän efter tio år.

Ett annat krav är ett medborgarskapstest. Den som inte kan läsa eller skriva på svenska ska inte få bli medborgare.

– Man kommer inte att få svenskt medborgarskap om man är så illiterat att man inte kan svenska.

Alla som blir svenska medborgare ska också underteckna en lojalitetsförklaring med Sverige och lova att följa lagar och övriga samhällsregler.

Inom kriminalpolitiken är det hårdare straff som gäller. Livstidsstraffet ska bli livstid på riktigt, föreslås i motionen ”Införande av verkligt livstidsstraff”.

Livstid ska bland annat kunna dömas för upprepade våldtäkter, för upprepad misshandel, grov misshandel och synnerligen grova rån.

Partiet tror inte på att grova brottslingar ska kunna återvända till samhället.

– Det finns de som inte förtjänar det. De har begått någonting grovt mot en eller flera människor, då förtjänar de helt enkelt inte att komma ut igen. Det finns de som har sagt upp sina moraliska rättigheter. Och de ska inte ut igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.