Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Politik

SD lovar stöd till alliansbudget - om Moderaterna styr invandringspolitiken

Om de borgerliga lägger fram en gemensam budget i höst får den stöd av Sverigedemokraterna - om de borgerliga kan enas om att Moderaternas migrationspolitik ska gälla. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson som vill fälla den rödgröna regeringen.

– Det nya är att Moderaterna svängt så mycket i migrationspolitiken att det finns en sådan möjlighet, säger Jimmie Åkesson till DN om sitt utspel som först kom i en intervju i Dagens Industri på onsdagen.

Men det förutsätter att Centerpartiet, som hittills förhållit sig kritiskt både till regeringens och övriga borgerliga partiers hastiga skärpning av asyl- och anhöriginvandringen, ändrar sig och accepterar Moderaternas politik.

– För oss är det viktigt att, om vi ska stödja en sådan budget, att Moderaterna migrationspolitik blir dominerande, säger Jimmie Åkesson,

Krafter inom Moderaterna vill se en gemensam alliansbudget senast i höst, däribland Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom. Han tycker inte att det är något problem om regeringen fälls genom att SD, som hösten 2014, röstar på den borgerliga budgeten.

– Jag kan inte ta ansvar för hur andra politiska partier röstar, sade Rasmus Törnblom i DN-tv-programmet "Rakt på sak" i fredags.

I höstas, när det inte fanns någon gemensam budget, röstade SD i den sista röstomgången på den moderata skuggbudgeten.

I sin bok "Satis Polito" som kom ut 2013 skriver SD-ledaren att han kan tänka sig att SD blir ett stödparti åt de borgerliga - bara invandringspolitiken förändras.

– Det är det som händer nu, hävdar Jimmie Åkesson.