Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Politik

SD näst störst bland LO-medlemmar

Över 16 procent, eller var sjätte person, bland LO:s medlemmar skulle rösta på SD. Det innebär att partiet nu är det största efter S inom LO, rapporterar SVT.

I en Sifo-undersökning utförd mellan början av september och början av oktober sade 12,2 procent av LO:s medlemmar att deras partisympatier låg hos SD. För en motsvarande period tre månader senare har andelen ökat med fyra procentenheter.

– Därmed har SD gått om Moderaterna som det näst största partiet bland LO-medlemmarna efter Socialdemokraterna, säger Sifo Opinions chef Toivo Sjörén till SVT.

M har backat från 14,3 till 12,4 procent mellan de olika mätperioderna och S har ökat från 52,0 till 54,4 procent.  Toivo Sjörén menar att förskjutningarna har att göra med den senaste tidens politiska diskussioner.

– Totalt sett i befolkningen sympatiserar 25 procent med Sverigedemokraternas invandringspolitik och det finns också rätt starka sådana strömningar inom LO. Nu har invandringsfrågan varit i fokus och då stärks partiet inom LO precis som man stärks inom andra grupper.

Läs mer: "Poäng att vara anonym på nätet"

Om undersökningen

Sifo har, för att öka den statistiska säkerheten, lagt samman två vanliga partisympatimätningar. Undersökningsperioderna var 3/9 till 10/10 2012 respektive 3/12 2012 till 17/1 2013. Cirka 4.800 är tillfrågade under respektive period, ca 4.100 under respektive period har avgett svar när det gäller partisympati.