Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”SD visar upp en falsk och vidrig människosyn”

Lena Posner Körösi,
Lena Posner Körösi, Foto: Leif R Jansson / TT

Lena Posner Körösi är ordförande i Judiska Centralrådet i Sverige. Hon reagerar starkt på Björn Söders uttalanden i DN:s artikel om Sverigedemokraternas tankar om nationer i nationen. ”Jag identifierar mig själv, ingen annan ska göra det åt mig”, säger hon till Dagens Nyheter.

Under det seminarium som SD:s partisekreterare Björn Söder höll under partiets kommun- och landstingsdagar förra helgen i Västerås lade han ut texten om att bland annat den samiska nationen skapar problem.

”För att demokratin ska fungera krävs konsensus kring frågan om vilka som utgör folket. Då kommer vi in på nationalismen”, sade han – och fortsatte: ”Det är ju så att Sverige i dag inrymmer andra nationer. Vi har ju till exempel den samiska nationen. De är svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Om det blir för många nationer i nationalstaten – då kan det bli problem.”

I samtal med Niklas Orrenius efter föreläsningen fick Söder frågan: Kan man inte vara både jude och svensk, samtidigt?

”Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet”, sade Björn Söder.  Och om komikern Soran Ismail, som ser sig som 100 procent svensk och 100 procent kurd, sade han så här: ”Jag tror inte att man kan det, att tillhöra två nationer på det sättet. Däremot kan ju kurder vara svenska medborgare. Problemet är om det blir för många i Sverige som tillhör andra nationer.”

Lena Posner Körösi reagerar starkt på Söders uttalanden.

– När andra talar om för mig vem jag är, är det inget annat än en förolämpning. Det är fullständigt oacceptabelt, säger hon.

Hon pekar på att talet om nationell identitet, så som SD beskriver den, utgår från ett maktbegrepp.

– Vem är det som säger att de kan eller inte kan tolerera min grupp? Tolerans har blivit ett ord som borde avlägsnas från debatten, säger hon, och konstaterar att semantiken här är ”extra känslig”.

Hon uppfattar Sverigedemokraternas retorik närmast som 30-talsklingande.

– Femtekolonnare som inte är renrasiga kan man inte lita på, det räcker inte med att de har ett svenskt pass – så låter det. Det är förfärligt och visar upp en falsk och vidrig människosyn, säger Lena Posner Körösi.

Samtidigt påpekar hon att det finns integrationsproblem i Sverige, och att dessa måste angripas. Hon nämner den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag (FP) som en politiker med ett konstruktivt sätt att tackla frågan. ”Men det behövs göras mer.”

– Vi måste våga ta den diskussionen, säger hon och fortsätter:

– Det borde ligga ett missnöje bakom att väljare strömmat till SD och gjort det till ett 13-procentsparti. Dessa väljare kom 2006 från Socialdemokraterna och i senaste valet från Moderaterna. Man kan nära ett hopp om att de nu, inför extravalet den 22 mars, går tillbaka till sina tidigare partier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.