Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sjöstedt vill förhandla om budget

Med Vänsterpartiets politik försvinner det fria skolvalet. Alla ska gå i den skola som är närmast. Men V-ledaren Jonas Sjöstedt kan tänka sig undantag.

– Man kan inte vara så benhård och säga att man måste gå i den närmaste skolan, om man absolut inte passar där, sade Sjöstedt i SVT:s partiledarutfrågning och nämnde mobbade elever eller barn som vill gå i Waldorfskola.

Mycket av frågorna kretsade kring V:s viktigaste valfråga; vinster i välfärden. Sjöstedt höll fast vid att V inte kan ingå i en regering som inte stoppar vinster i välfärden. Men han sätter inte samma krav för att stödja en budget, om Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering.

– Vi kan förhandla om en budget, sade Sjöstedt.

– Vinster i välfärden är vår viktigaste fråga och det kommer självklart upp i en sådan förhandling. Vi kommer att göra allt vi kan för att få bort dem.

Sjöstedt fick också frågor om de många skattehöjningar som V föreslår: På bensin, flyg, fastigheter, förmögenhet, arv och gåvor, bolag, restauranger, banker, sjötransporter, en ny vägslitageavgift och höjda arbetsgivaravgifter. Totalt 80–90 miljarder kronor. Blir det inte dyrt i ert Sverige? undrade utfrågarna.

– Ska vi hålla ihop samhället måste vi bidra mer, sade Sjöstedt och framhöll att skattehöjningarna inte gäller alla. Till exempel får pensionärer sänkt skatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.