Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Soraya Post: ”Vi skapar ­historia i hela världen”

”In med feminister och ut med rasister.” Det är slagordet från Soraya Post, Feministiskt initiativs toppkandidat i EU-valet. Hon anser att det behövs två nya EU-kommissionärer för jämställdhet och för att motverka rasism.
”In med feminister och ut med rasister.” Det är slagordet från Soraya Post, Feministiskt initiativs toppkandidat i EU-valet. Hon anser att det behövs två nya EU-kommissionärer för jämställdhet och för att motverka rasism. Foto: MAJA ERIKSSON

Fri invandring och EU-skatt till förskolor och föräldraledighet. Det är några förslag som Feministiskt initiativ driver i EU-valrörelsen. Men vägen dit är lång för Fi som helst vill ingå i samma partigrupp som Vänsterpartiet.

För tio år sedan blev Junilistan tredje största parti i EU-valet. För fem år sedan skapade Piratpartiet rubriker runt om i Europa. I år kan Fi bli den tredje skrällen på raken i svenska EU-val genom att bli det första parti i världen med en renodlat ­feministisk agenda som röstas in i ett parlament.

I de senaste opinionsmätningarna ligger Fi omkring 4 procent, som troligen är gränsen för att erövra en av Sveriges 20 mandat i EU-valet på söndag.

– Intresset från utländska journalister är stort, berättar toppkandidaten Soraya Post.

I EU-valet 2009 fick Fi drygt 70 000 röster och 2,2 procent. Det hade krävts nästan dubbelt så mycket för att partiets talesperson Gudrun Schyman skulle ha tagit en plats i EU-parlamentet.

Den här gången kandiderar den förra V-ledaren till riksdagen för Fi. I EU-valet har partiet en politisk nykomling som toppkandidat. Soraya Post blev medlem i Fi så sent som i november i fjol. Fram tills dess hade hon stått vid sidan om partipolitiken i sitt arbete för att förbättra romernas situation i Sverige.

– Vi skapar historia i hela världen, säger Soraya Post.

Men för att få något inflytande i EU-parlamentet krävs att man tillhör en partigrupp. Feministiskt initiativs ledning diskuterar just nu vilken partigrupp partiet ska välja om man får in en kandidat.

– Det lutar åt den nordiska gröna vänstern, avslöjar Soraya Post.

Det innebär att Fi skulle hamna i samma grupp som Vänsterpartiet, trots att gammelkommunistiska partier från Grekland och Portugal finns med. Det har fått danska Socialistisk Folkeparti att lämna partigruppen.

– Det är inte något som vi är positiva till, säger Soraya Post.

Vad blir då skillnaden för en väljare om man lägger sin röst på er eller Vänsterpartiet som också kallar sig feministiskt?

– Vi har det som prioritet. Vänsterpartiet har ett kvinnoförbund. Det talar sitt tydliga språk.

Men det stämmer inte. Vänsterpartiet har inte något kvinnoförbund. Soraya Post menar ändå att Fi är det enda parti som tar de feministiska frågorna på allvar.

Om partiet kommer in i EU–parlamentet tänker hon försöka förhandla till sig så mycket talartid som möjligt i partiets hjärtefråga: jämställdhet mellan män och kvinnor. Nu är det dags att gå från ord till handling, anser Fi som bland annat vill ha en skatt på EU-nivå som ska tvinga medlemsländer att bygga förskolor och skapa en miniminivå för föräldraförsäkring.

Det manliga patriarkatet i form av kostymklädda EU-politiker och byrå­krater måste brytas. Kvotering är tänkbart, till exempel för ­EU-kommissionen där Fi vill ha lika många kvinnor som män.

Men kommissionen utses ju av medlemsländerna. Hur ska man lösa det?

– Jag tycker att man ska försöka påverka det, svarar Soraya Post utan att närmare specificera sig.

Fri invandring är ett annat Fi-förslag som till exempel skulle öppna gränserna för alla flyktingar från Syrien att söka sig till EU-länder. ­Soraya Post tycker att Sverige, som tar emot flest Syrienflyktingar av EU:s länder, kan ta emot fler.

– Jag tycker nog att vi har råd med det. Det är ju under en överskådlig tid. Sedan väljer de flesta att flytta hem igen, säger hon.

Förutom öppna gränser vill Fi lägga ner försvaret, trots en uppseglande kris i Ukraina där den ryske presidenten Putins politik väckt minnen från det kalla kriget. Men den ryska politiken skrämmer inte Soraya Post mer än abortfientliga politiker i Spanien och Polen.

– Det är bra om man håller rent i sin egen trädgård först. Jag tror inte att Putin eller USA är intresserade av att skapa krig i Europa. FN och andra organ skulle få större utrymme om vi inte hade något försvar.

Romernas situation är Soraya Posts hjärtefråga. Hon menar att antiziganism måste erkännas av EU som rasism på samma sätt som antisemitism. Rumänien, Bulgarien och andra östeuropeiska länder kan behöva uteslutas från EU att förbättra situationen för romer, anser Post.

– Jag har sett misären med egna ögon. Det är värre än katastrofer i tredje världen, säger hon.

Fakta.
Posts ­hjärtefrågor

Jämställdhet från ord till handling.

Öppna gränser för laglig asyl i EU.

Romernas situation i Europa.

Soraya Post

Ålder: 57 år.

Bor: Född och bosatt i Göteborg.

Bakgrund: Har gått folkhögskollärar­utbildning. Människorättsaktivist. Mamma, mormor och farmor. Arbetar med nationella minoriteters rättigheter på Västra Götalandsregionen.

Feministiskt ­initiativs ­kandidater

1. Soraya Post.

2. Margaret Gärding.

3. Stina Svensson.

Kryss­joker*

Sjätteplacerade Jazz Munteanu brinner för mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

*Chans att komma in med personkryss

EU-valet. Alla porträtt

Gunnar Hökmark, ­Moderaterna. 7 maj.

Marita Ulvskog, ­Socialdemokraterna. 8 maj.

Kent Johansson, Center­partiet. 9 maj.

Marit Paulsen, Folkpartiet. 11 maj.

Lars Adaktusson, Kristdemokraterna. 14 maj.

Malin Björk, Vänsterpartiet. 15 maj.

Christian Engström, Piratpartiet. 16 maj.

Isabella Lövin, Miljöpartiet. 19 maj.

Jörgen Appelgren, Junilistan. 20 maj.

I dag:

Soraya Post, Feministiskt initiativ.

På fredag:

Kristina Winberg, Sverige­demokraterna.

Läs mer inför valet Allt om EU-valet

Läs mer inför valet Allt om EU-valet och riksdagsvalet samlat på dn.se/valet-2014.

DN.se. På torsdag klockan 14.30 möts Soraya Post och Sverigedemokraternas toppkandidat Kristina Winberg i EU-duellen i direktsändning i DN:s tv-studio.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.