Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statsvetare: LO:s utspel kan ha skett i samförstånd med S

LO:s utspel i DN om att Socialdemokraterna i valrörelsen borde distansera sig från Miljöpartiet kan ha skett i samråd med S. Det säger statsvetaren Peter Esaiasson.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, säger att frågan om LO:s utspel var förankrat i den socialdemokratiska partiledningen är högintressant.

– Frågan är om det här är en testballong eller om det är en konflikt. Det kan ju vara så att man gör det här i gott samförstånd. Genom att en tung faktor inom rörelsen, LO, går ut och säger att samarbetet med MP är en dålig idé gör man det lättare för Socialdemokraterna att förflytta sig från MP, säger Peter Esaiasson.

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

– Det kan vara så att [utspelet] påvisar en splittring mellan partiet och LO och att man bidrar till att skapa en ny diskussion om vilket regeringsalternativet verkligen är.

Det är ett välkänt faktum att LO:s syn på den politik som MP bedriver ”inte alltid har varit odelat positiv”, enligt Bjereld.

– Det finns en spännig mellan LO och MP som regeringsparti.

Vad tänker du om att Löfven bestämt sig för att S och MP går till val med ett gemensamt budgetalternativ?

– Det var inget lätt val. Fördelen är att man har ett konkret budgetalternativ. Man vill ju att valrörelsen inte ska handla så mycket om regeringsfrågan, man vill att den ska handla om sakpolitik. Man gör bedömningen att man hos väljarna har ett större stöd för sitt budgetalternativ än vad Alliansen har. Och då vill man en valrörelse där budgetalternativ ställs mot budgetalternativ. Ur det perspektivet var det bra.

– Sammantaget tycker jag att det var ett medvetet val, och ett val präglat av eftertanke. Om det var ett bra val eller inte tror jag inte att vi vet förrän efter valdagen.

Socialdemokraternas partiledning vill inte kommentera LO:s utspel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.