Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Statsvetare: MP flaggar för ny integrationspolitik

Foto: DN

Miljöpartiet flaggar för omfattande förändringar i sin integrationspolitik. Så tolkar statsvetaren Jonas Hinnfors språkrörens artikel på DN Debatt. ”Det andas att man drar sig möjligen mot en liberalare hållning”, säger han.

I en artikel på DN Debatt på fredagen skriver Miljöpartiet att många väljare uppfattar att samhället är på väg åt fel håll. Samtidigt erkänner man att förtroendet för partiet är lågt och menar att det därför är rätt att vara självkritisk.

”I valrörelsen uttryckte vi oss ofta hårt och förenklat, vi var dåliga på att prioritera och byggde därmed upp en felaktig uppfattning om att bara man är i regering så kan man över en natt förändra allt. Det har krockat med den verklighet regeringen har att hantera och det parlamentariska läge vi verkar i”, skriver språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Miljöpartiet betonar att det är nödvändigt att kompromissa i regeringsställning.

”De människor och den politik vi företräder har inget att vinna på politiskt kaos. Vi vet vilka som önskar vår avgång och vilka politiska krafter som skulle tjäna på det. Miljöpartiet är i regering för att ta ansvar, och vi tänker fortsätta med det.”

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, brottas Miljöpartiet med starka interna spänningar efter höstens omsvängning av asylpolitiken. Partiets ideologiska grundsatser är under press och nu vill man visa väljarna att fokus fortfarande ligger på miljön – samtidigt som man flaggar för förändringar i integrationspolitiken.

– Det här är en signal om att man bör kunna förvänta sig ganska stora förändringar i integrationspolitiken. Skriver man så här bör det senare komma mer utvecklade förslag, man borde kunna förvänta sig att det kommer mer ganska snart i vår, säger Jonas Hinnfors.

Ordvalen pekar mot en dragning åt det liberalare hållet för att tackla integrationsfrågan, menar han.

– Nästan alla ordmarkörer i texten är sådant som är mot byråkrati, för entreprenörskap och för individen. Det andas att man drar sig mot något som möjligen är en liberalare hållning, något som kan uppfattas som positivt av allianspartierna.

Miljöpartiet skriver att man vill återupprätta Sveriges humana asylpolitik. Betyder det att partiet menar att den nuvarande politiken inte är human?

– Det är nog den enda tolkningen. Man anser att politiken inte är human, men hävdar att man har fått gå med på den eftersom mottagningssystemet inte klarat av att ta emot alla asylsökande.

Pr-experten och medierådgivaren Paul Ronge tror att syftet med artikeln är att återvinna förtroendet hos gräsrötterna, som sannolikt känner sig svikna av den plötsliga kursändringen i asylpolitiken. Självkritik är ett sätt att visa respekt för andras kritik, och gör det lättare att själv bli lyssnad på, menar han.

– Men den svåra frågan är att människor upplever att inte finns någon styrsel – varför ändrade man uppfattning så snabbt i flyktingfrågan? Den förtroendeklyftan överbryggar man inte med ett sådant här debattinlägg, säger han.

Läs språkrörens debattartikel

• ”Våra hårda ord i valrörelsen krockade med verkligheten”
Miljöpartiet är i regering för att ta ansvar, och vi tänker fortsätta med det. Vi vet vilka som önskar vår avgång och vilka politiska krafter som skulle tjäna på det. Vi måste klara av att delta i beslut som kommer att vara jobbiga och vi måste bära svåra kompromisser. För vi gör skillnad, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP) på DN Debatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.