Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Stefan Löfven ombildar regeringen

01:35. Statsministern höll en presskonferens i Rosenbad under torsdagen. Han meddelande att han tänker bilda om regeringen och sitter själv kvar som statsminister.

Stefan Löfven ombildar regeringen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) får avgå medan försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar, meddelar statsministern på en pressträff i Rosenbad.

Tre ministrar lämnar regeringen. Men Stefan Löfven tänker ta strid för att försvarsminister Peter Hultqvist ska sitta kvar, trots oppositionens misstroende.

– Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons krav är helt oseriöst, säger statsministern.

Ett drygt dygn efter alliansledarnas besked om att man tänker väcka misstroende mot tre statsråd kom Stefan Löfvens motdrag. Bakgrunden är den olagliga hanteringen av sekretessbelagda uppgifter på Transportstyrelsen och frågan om hur regeringen har agerat.


Stefan Löfvens gör
en regeringsombildning där ministrar får gå, nya tillkommer och andra får nya uppdrag.

– Jag har övervägt olika alternativ och väljer det som är bäst för landet, säger Stefan Löfven på en pressträff i Rosenbad på torsdagsförmiddagen.

Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman har enligt Löfven begärt själva att få avgå och han har beviljat deras avskedsansökningar. Tomas Eneroth, Socialdemokraternas nuvarande gruppledare i riksdagen, ersätter Anna Johansson.

Samtidigt övertar justitieministern Morgan Johansson Anders Ygemans ansvarsområde, alltså polisen, terrorbekämpning mm. I gengäld lämnar Morgan Johansson över migrationsfrågorna till det nya statsrådet Helen Fritzon, i nuläget kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad men sedan länge en del av S-toppen.

Läs mer: Morgan Johansson: Ygeman borde ha informerat statsministern

Så långt kan Löfvens agerande delvis tolkas som en eftergift till oppositionen. Däremot tänker han inte byta ut försvarsministern, trots att även han är föremål för oppositionens misstroende.

– Peter Hultqvist är försvarsminister i min regering. Han har stärk förtroendet för Sveriges försvar och är djupt respekterad i breda kretsar. Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons krav är helt oseriöst, säger Stefan Löfven.

Statsministern meddelar också sjukvårdsminister Gabriel Wikström har begärt att få avgå av hälsoskäl. Hans ansvarsområde övertas av Annika Strandhäll som får den nya titeln socialminister.

Läs mer: Alliansen överens om misstroende mot Hultqvist

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.