Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Strategen Reinfeldts avhopp förbryllar

I åtta år styrde Fredrik Reinfeldt Sverige. Utstrålade självkontroll, ansvar, långsiktighet.

I årets valrörelse betonade han gång på gång vikten av ordning och reda i politiken. Han garanterade kontinuitet och visshet om framtiden.

Men på valnatten avgick han plötsligt och oväntat som parti­ledare för Moderaterna. Han lämnar ett parti i vredesmod.

– Beslutet är en chock. Och fullständigt obegripligt, säger Sven Otto Littorin, tidigare moderat arbets­marknadsminister.

– Säg att Fredrik aviserat sin ­avgång i jultalet. Det hade varit fair. Nu lämnar han oppositionen utan ledare och det är ganska taskigt mot såväl de moderata företrädarna som mot väljarna. Jag antar att hans bevekelsegrund är att dämpa osäkerheten inför framtiden. Men beslutet får nog motsatt effekt.

Sven Otto Littorin var med om att grunda Nya Moderaterna, tillsammans med presschefen Ulrica Schenström, chefsekonomen Anders Borg och partiledaren Fredrik Reinfeldt.

”De utvecklade en syskonlik dynamik där var och en hade sin roll och där alla jävlades med alla. Tre bokstavsbarn och en autist”, skriver vänsterpartisten och journalisten Aron Etzler i boken ”Reinfeldteffekten”.

”Autisten” var Fredrik Reinfeldt. Så lugn och samlad att klockorna stannade. Särskilt i jämförelse med den energiske Borg och den snacki­ge Littorin.

Många som verkat i Fredrik Reinfeldts närhet – ministrar, tjänstemän, forskare – säger samma sak: Fredrik Reinfeldts förmåga till självkontroll är svåröverträffad i sam­tida svenskt politiskt liv.

Att försöka läsa honom var en konst i sig. Nu går de flesta bet.

– Fredrik är ju oerhört strategiskt begåvad, säger Sven Otto Littorin. Han tänker alltid väldigt många steg i förväg. Och det är just vad som gör den här avgången så out of character.

Det huvudskäl som Fredrik Reinfeldt angav på valnatten underkänner Sven Otto Littorin. Efterträdaren på partiledarposten kan inte alls forma sin stab och sin politik i lugn och ro.

– Det blir tvärtemot hans avsikt, säger Sven Otto Littorin. Fredriks beslut att lämna påskyndar processen att skaffa fram en ny ledare. I partiet finns ett starkt internt tryck att få till den här extrastämman så fort som möjligt och därmed måste en efterträdare nu tillsättas på ett par månader. En mycket kort tid. För det största oppositionspartiet kan ju inte stå utan legitim röst i offentligheten.

– När hade varit ett bättre till­fälle? frågar Gunilla Carlsson, förste vice partiordförande. Både Fredrik och jag har varit med vid partiledarskiften som inte varit så ansvarsfulla. Sett i ljuset av dessa – med otydlighet och bitterhet – tycker jag att Fredriks beslut är ansvarsfullt.

Valvakan på Clarion Hotel Sign på Norra Bantorget i Stockholm förra söndagen påminde om skolgården på Lundsberg när internatet tvingades stänga. Välklädda, välmående människor i plötslig kris. Tårar. Det blev snabbt trångt i rökrutan.

Tidigare tjänstemän, som satt sin tilltro Fredrik Reinfeldt, beskriver en sorgeprocess. Först, på söndagsnatten, drabbades man av stundens allvar. Fredrik visade sig ovanligt mänsklig. Gungade till på den stora scenen när han meddelade sitt avsked. Rösten tjocknade ett ögonblick. Han kostade på sig en skämtsam ömsinthet om Anders Borg.

Under veckan har sentimentaliteten slagit över i vrede.

– Jag känner mycket stor besvikelse, säger en tjänsteman som jobbat nära Fredrik Reinfeldt. Givet det parlamentariska läget kan man tycka att han har ett demokratiskt ansvar att ta aktiv del i hur landet ska regeras, helt oavsett färg på den blivande regeringen. Det är väl en del i att vara ett statsbärande parti, vilket hela tiden varit Fredriks ambition.

Även forskare med insyn i statsrådsberedningen känner sig förbryllade.

– Jag är mycket förvånad över att han avgick som partiledare, ­säger Jesper Strömbäck, professor i ­medie- och kommunikations­vetenskap.

Som huvudsekreterare och kanslichef för regeringens Framtids­kommission arbetade Jesper Strömbäck nära Fredrik Reinfeldt.

– När Reinfeldt valde att inte representera partiet hos talmannen utan skickade gruppledaren Anna Kinberg Batra förlorade Moderaterna tyngd och handlingskraft. Därför är jag förvånad: jag ser inte på vilket sätt beslutet skulle gagna Moderaterna eller alliansen. Han kunde väntat till oktober.

Förste vice partiordförande Gunilla Carlsson förstår inte vad Fredrik Reinfeldt skulle göra som inte redan gruppledaren Anna Kinberg Batra gör.

– Vad är det vi missar? Vi har redan en budget för hösten. Men bollen är ju på Stefan Löfvens planhalva. Fredriks ledarskap riktas nu inåt. Personal ska debriefas, en eftervalsanalysgrupp har börjat jobba.

Sven Otto Littorin hävdar att han såg det komma redan i sommartalet på Norrmalmstorg den 16 augusti. Då statsministern uppmanade folket att öppna sina hjärtan för flykting­strömmen. Detta var inte strategen Fredrik Reinfeldt.

– Utspelet var inte alls i enlighet med de lärdomar vi tidigt drog i partiet, säger Sven Otto Littorin. Det tar tid att få utväxling i opinionen. En sådan bomb kan inte släppas så nära inpå valet. Hade det kommit sommaren 2013 hade man haft tid att formulera politiska förslag i integrationsfrågan, göra integrationsfrågan till samma huvudfråga som arbetslinjen var i valet 2006.

Historieprofessor Lars Trägårdh, delaktig i Framtidskommissionen och en av den tidigare statssekreteraren Per Schlingmanns rådgivare, instämmer. Reinfeldt lyckades aldrig destillera fram ett verkligt motgift mot Sverigedemokraterna.

– Partiet hade ett golden opportunity, säger Lars Trägårdh. Med tanke på hur starkt Nya Moderaterna betonat sitt framtidstema är jag lite förbluffad över att partiet aldrig lyckades skapa en alternativ stark berättelse om Sverige som ett gemensamhetsprojekt. Ett slags vänsternationalism, lite som sossarna på 30-talet. Som kunde fun­gerat både som motberättelse till Sverigedemokraterna och som ett integrerande instrument gentemot nya svenskar och de som lever i arbets­linjens skugga.

Även moderater som uttrycker förståelse för Fredrik Reinfeldts beslut pekar på öppna era hjärtan-talet som ett vägskäl.

I det utspelet kulminerade partiledarens avsky mot Sverigedemokraterna. När uppmaningen fick motsatt effekt – och Moderaterna förlorade väljare till SD – tog Reinfeldt sin egen kula. Den tolkningen gör en källa i hans närhet.

– Fortsätt och fortsätt förnyas. Men inte med mig. Jag har gjort allt jag kan.

När Moderaternas valvaka började klockan sju i söndags kväll visste få, om ens någon, i Sverige att Fredrik Reinfeldt tänkte meddela sin avgång drygt fyra timmar senare. Möjligen informerades en eller två individer ett par minuter före Fredrik Reinfeldt äntrade scenen, säger en medarbetare.

– Man måste äga sådana här beslut helt själv, annars går de en ur händerna, säger Gunilla Carlsson.

Hur erövrar man en sådan grad av självkontroll? Ett sådant sten­ansikte?

Biografiförfattarna pekar samfällt på den frånskilda modern, Birgitta Reinfeldt Tunved, ledarskapskonsult bosatt på Valhallavägen på Östermalm.

Under Fredriks uppväxt laborerade modern med avancerade psykologiska utvärderingsmetoder ursprungligen skapade för den israeliska armén: stresstest, reaktionsförmåga under hot. Birgitta lät även utvärdera sina barn.

Den äldste sonen Fredrik visade redan som åttaåring stor ledartalang: han arrangerade kusinträffar, satt med under Birgittas bolagsstämmor i hemmet och fick förklara balans- och resultaträkning för sina yngre bröder, som spelade rollerna av styrelseledamot och aktieägare. Fredrik Reinfeldt ledde långa krig med plastsoldater på övervåningen när föräldrarna arbetade en trappa ned.

– Fredrik styrde leken. Men det gick aldrig ut på att döda, utan det var strategispel det handlade om, säger Birgitta Reinfeldt i Ulf Kristoffersons bok om Fredrik Reinfeldt från 2006.

– Vi var ingen puttinuttig familj, försäkrar hon.

Hemmet i Täby var inrutat i städ­zoner, som sönerna tvingades ta sig an efter att ha svabbat sina egna golv.

Birgitta och Brunos tre barn hade egna färgkodade tvättkorgar – som matchade handduk, lakan och matta i respektive pojkrum.

Fredrik blev elevrådsordförande samtidigt som mamman blev ord­förande för Hem och Skola. Tillsammans arrangerade duon en kampanj för ett rökfritt högstadium. Under lumpen utbildade han sig till befäl vid ett gränskompani vid Lapplandsjägarna med uppdrag att smyga in bakom fiendens positioner och slå sönder underhållslinjer.

– Då vi andra tyckte att utbildningen var både fysiskt och framför allt psykiskt påfrestande, så tyckte Fredrik att det var lugnt och skönt... Alla gick ned i vikt, utom Fredrik som gick upp några kilo, säger en lumparkompis i Ulf Kristoffersons biografi.

Tidigt i den politiska karriären – i den såriga striden om posten som MUF-ordförande i Lycksele 1992 – insåg han vikten av att hålla privat och politiskt liv helt åtskilt.

Fadern Bruno Reinfeldts problem – han dömdes till dagsböter för rattfylleri sommaren 2009 – sägs sonen hanterat genom total avhållsamhet från sprit och mycket försiktig konsumtion av öl och vin.

– Fadersgestaltens synbara misslyckande har jag i övrigt aldrig hört honom relatera till, säger en tidigare medarbetare.

Formerna för avskedet speglar kanske hans person.

Ett kliniskt, kallt beslut fattat i ensamhet.

– Han skulle själv definiera och äga ögonblicket, och i den meningen lever det upp till all förväntan även om det för oss kom helt oväntat, säger en tidigare medarbetare.

– Hans förmåga att ducka är så enorm att han borde ställa upp i VM i paintball, säger författaren och vänsterpartisten Aron Etzler. Det är inte hans mest smickrande drag men ett av hans mest framträdande. Det är ju som han försvunnit från jordens yta. Han lyckas skapa stort förtroende hos människor samtidigt som han håller upp en sköld mot all form av kritik. En magisk egenskap.

Gunilla Carlsson manar till ”viss respekt”.

– Jag kan förstå att vissa i partiet är ledsna, andra utmattade. Det råder en otrygghet kring vad som ska komma efter, men man kan vara trygg i vetskapen att Fredrik Reinfeldt vet vad han gör. Sen är det klart att folk vill se honom i tv varje kväll. Men nu har man ju faktiskt röstat bort honom.

Vad säger familjen – stresstestarna – om beslutet? Birgitta Reinfeldt svarar varken i telefon eller öppnar dörren på Östermalm men Bruno Reinfeldt säger i telefon från Täby:

– Han hade som målsättning att bli återvald men besegrades av sossen och tar konsekvensen av det som var överenskommet.

Kommer han hem nu?

– Han har ju köpt en lägenhet i Täby och jag förutsätter att han köpt den för att flytta in. Han hade förberett sig för det som som inträffat. Det var väl klokt.

Men risken finns att den refräng som kanske bidrog till sonens fall – öppna era hjärtan – fortsätter plåga Fredrik Reinfeldt i det nybyggda bostadsrätten i Täby centrum.

74 kvadrat öppen planlösning med balkong mot innergården. Rymlig hiss. Cyklar i källaren. En granne sticker ut sin skalliga hjässa från balkongen.

Ser han fram emot Fredrik Reinfeldts återkomst?

– Jag tål honom inte. Jag är Sverige­demokrat.

Fakta. Viktiga årtal

1965

Föds i Österhaninge utanför Stockholm.

1979

Familjen Reinfeldt flyttar till Täby.

1990

Blir civilekonom vid Stockholms universitet.

1992

Gifter sig med Filippa Reinfeldt.

2003

Tillträder som moderat parti­ledare.

2006

Tillträder som statsminister.

2014

Meddelar sin avgång som stats­minister och partiledare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.