Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Svagt stöd för SD och Fi vid en ”nettokrati”

Om alla väljare förutom att rösta på ett parti också fick en motröst, skulle Sverige­demokraterna och Feministiskt initiativ ligga illa till. Det visar en unik opinionsundersökning från Novus, som bygger på ett demokratiskt experiment om ”nettokrati”.

Nettokrati innebär att alla medborgare får två röster. En för och en emot. För att komma in i riksdagen måste partierna nå fyraprocentspärren i för-röster, men också ett positivt nettoresultat när mot-rösterna räknats bort.

Om Sverige gick till val med detta system skulle varken Sverige­demokraterna eller Feministiskt initiativ stå pall. De röstas bort i en opinions­undersökning som Novus gjort med den hypotetiska frågeställningen. Sverigedemokraterna ryker med besked. 49 procent väljer att lägga sin motröst på partiet.

– Nyckelfrågan i experimentet är om demokrati bara ska handla om vad människor vill ha. Borde den inte också fånga vad vi som kollektiv inte vill ha? säger initiativ­tagaren Henrik Evrell.

Han är digital strateg och har dragit i gång projektet ideellt och bekostat undersökningen själv.

– Min tanke är att det kan finnas bättre valsystem och det var det jag ville testa och diskutera med både experter och vanliga medborgare. Jag tror att många har en starkare uppfattning om vad de inte vill ha, än om vad de vill ha.

En av de statsvetare Evrell har diskuterat sin idé med är Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet i Göteborg.

– Vad som skulle hända är att små nya partier skulle aldrig kunna komma fram. Det skulle sluta i ett väldigt litet antal partier som mer eller mindre tolereras av alla. Alla partier kommer att vara ogillade av majoriteten när de startar, så det skulle vara hämmande för parti­systemets utveckling.

Undersökningen är genomförd med ett riksrepresentativt urval från Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel och omfattar totalt 1008 intervjuer.

– Den är absolut tillförlitlig i sin kategori. Det intressanta är att se nettosiffrorna. De återspeglar verkligheten på den här hypotetiska frågan, säger Mats Elzén på Novus.

Rättelse: En tidigare version innehöll felaktigheter i grafiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.