Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Trendbrott för Moderaterna

Grafik: Stefan Rothmaier

Moderaternas negativa trend ser ut att vara bruten. I DN/Ipsos oktobermätning går partiet framåt för första gången på ett halvår.
Men alliansen som helhet har fortfarande ett stort underläge inför valet nästa år.

Under 2013 har opinionsläget varit mycket stabilt. Den enda större förändringen är att Moderaterna backat. Sedan aprilmätningens notering på 29,5 procent tappade det största regeringspartiet varje månad till och med september då man var nere på 24,7 procent.

Men i DN/Ipsos oktobermätning ser går Moderaternas framåt med 2,7 procentenheter och landar på ett stöd på 27,4 procent. Förändringen är förvisso inom felmarginalen, men att Moderaterna inte längre backar är ett trendbrott.

– Den nedåtgående trenden som vi har sett sedan i våras förefaller ha avstannat, åtminstone tillfälligt, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Den enda statistiskt signifikanta förändringen i mätningen är att Kristdemokraterna tappar från 4,5 till 3,2 procent.

– Möjligen hade man kunnat tänka sig att när välfärdsfrågorna blir viktigare och viktigare att KD skulle kunna vinna något på det. Men det kan vi inte se i den här mätningen, säger Johanna Laurin Gulled.

Centerpartiet ligger i oktobermätningen precis på riksdagsspärren, med ett stöd på 4,0 procent. Centerns och Kristdemokraternas kräftgång är regeringens största bekymmer just nu, menar Johanna Laurin Gulled.

– Det är ett problem för alliansen att man inte har fyra partier som ligger stabilt över fyra procent, säger hon.

Under 2009, inför förra riksdagsvalet, var Kristdemokraterna under spärren vid ett tillfälle i Ipsos mätningar. Centerpartiet noterade då ett stöd på över fem procent under flertalet månader.

I valet 2010 räddades KD kvar i riksdagen av moderata stödröster. Räddningen för KD och Centern nästa år kan paradoxalt nog vara att Moderaterna åter får vind i seglen.

– Om det går trögt för Moderaterna kan viljan att stödrösta minska, samtidigt som det är två mindre partier som behöver stödröster för att klara sig. Går det däremot bra för Moderaterna så kan moderatsympatisörer vara lite generösa och lägga sin röst på något av de mindre partierna i stället, säger Johanna Laurin Gulled.

Blockskillnaden minskar något i oktober, från 13 till 10,1 procent. Den största blockskillnaden som Ipsos uppmätte hösten före förra valet låg på 6,5 procent, men i flertalet mätningar var den betydligt mindre. I oktobermätningen 2009 ledde de rödgröna exempelvis med 0,7 procentenheter.

– Skillnaden är klart större än vad det var i motsvarande mätning inför förra valet. Då var det i stort sett dött lopp mellan blocken. Det är ett tuffare utgångsläge för alliansen nu, säger Johanna Laurin Gulled.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.