Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Vi skulle jobbat mer med miljöfrågorna”

Alla moderater köper inte partiledningens ­förklaring till kollapsen i Europaparlaments­valet. Nu efterlyser M-kommunalråd bättre miljö- och jämställdhetspolitik. ”Det är dags för Anders Borg att klippa till med kvotering av börsstyrelser”, säger Bo Frank, kommunalråd i Växjö.

Det var inte ett val för partier som tar ansvar för helheten. Så vill Moderaternas partiledning förklara fiaskot i EU-valet.

Långt ifrån alla håller med.

Bo Frank, kommunalråd i Växjö, menar att partiet helt har missat centrala frågor som miljö och jämställdhet. Två frågor som var avgörande för många väljare i Europaparlamentsvalet.

– Vi skulle jobbat mer med miljöfrågorna, det är alldeles uppenbart, säger Bo Frank.

I Växjö har Moderaterna haft en hög miljöprofil i många år och kommunen har fått priser för sitt miljöarbete. Bo Frank menar att miljö- och klimatpolitiken prioriterats ner när partiet satsat på att maximera stödet på områden där man redan är starka.

Nu hoppas han på bättring inför riksdagsvalet i september.

–  Miljöfrågorna kommer att bli viktigare än vad partistrategerna räknat med, så är det, säger Bo Frank.

Även på jämställdhetsområdet vill han att partiet svänger rejält.

– Jag tror att det är dags för Anders Borg att, som han antytt många gånger, som en symbolhandling klippa till med en kvotering av börsstyrelser. Jag skulle stödja det till hundra procent. Jag skulle stödja en mycket radikalare jämställdhetspolitik och mycket radikalare miljöpolitik.

Anders Berngarn, kommunalråd i Moderaternas starkaste kommunfäste Lomma, som även han har profilerat sig på miljöområdet, är besviken.

– Jag tror att det är frågor som Moderaterna och alliansen tappat bort, och det är frågor som är centrala för svenska folket, säger han.

Många moderater menar att partiet i grunden har en bra miljöpolitik, men att den inte alls prioriterats i partiets valrörelse.

– Men det har varit oerhört tyst om miljön och djurhållningen i EU-valet. Jag gick tillbaka och tittade på det valmaterial som har gått ut och jag har faktiskt inte kunnat hitta någon plats där de här frågorna har varit framskjutna, säger Anders Berngarn.

Även ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe tycker att Moderaterna måste dra självkritiska slutsatser av valnederlaget.

– Vi behöver utveckla vår Europa­politik och ge rakare besked om miljö, jämställdhet och hbt-frågor. Där har vi inte uppfattas som tillräckligt tydliga med tanke på vilken partigrupp vi sitter i, säger Bengtzboe som syftar på EPP-gruppen där Moderaterna samarbetar med betydligt mer konservativa högerpartier från andra länder.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning läckte Moderaterna som ett såll till framför allt fyra andra partier. Störst var tappet till Folkpartiet, följt av Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Däremot tappade Moderaterna inte särskilt mycket till Sverige­demokraterna, som framför allt framgångsrikt lyckades mobilisera sina egna väljare.

Men även om alla väljare som uppger att de skulle rösta på Moderaterna i ett riksdagsval verkligen gör det skulle partiet inte få mer än ungefär 21 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Inom partiet var stämningen låg i  går, men att katastrofvalet i söndags skulle betyda uppförsbacke inför valet i höst ville ingen gå med på.

– Jag tror att många av oss känner sig besvikna men taggade och fulla av revanschlust, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner.

Att efter ett katastrofval mobilisera för riksdagsvalet blir en stor utmaning för Moderaterna.

– Vi får se om Moderaterna känner sig tvingade att ändra något under galgen kring jämställdhet, miljö eller migration eller om man kör ner huvudet och tror att bara de fortsätter att tala om en ekonomi i  balans så ordnar det sig, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Men även på den andra sidan i  politiken kastas kartan om efter söndagens val.

– Vi ser en väldigt tydlig styrkeförskjutning vänsterut. Stefan Löfvens strategi i regeringsfrågan har fungerat rätt väl hittills men den förutsätter att S har en stark position. Nu handlar det inte längre om marginaliserade stödpartier. Fi, V och MP är tillsammans större än S, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.