Nyheter

Så mycket kommer Apple Watch kosta

00:54. Teknikjätten Apple lanserar sin omtalade smarta klocka Apple Watch. Den börjar säljas i april och omges av höga förväntningar.

Apples kommande smartklocka släpps den 24 april, men i Sverige får vi vänta. Det finns ännu inget bestämt datum för svensk lansering.

Som allra billigast 349 dollar. Som mest över 10.000 dollar. På måndagskvällen släppte Apple till sist priserna på den kommande smartklockan Apple Watch. Det högsta priset avser en variant i äkta 18-karats guld i begränsad upplaga.

Vid måndagens presentation visades ytterligare två versioner av klockan upp: Den billigaste Watch Sport, tillverkad i aluminium med ett antal typer av armband tillgängliga, och den som kort och gott kallas Watch. Sport-varianten är den som kommer kosta från 349 dollar. Watch ska gå för 549 dollar.

Det kommer dock dröja innan man kan köpa klockan i Sverige. Den släpps i nio länder den 24 april, men Sverige är inte ett av dessa. När den kan nå svenska butiker finns det inga uppgifter om. Därför finns inte heller några svenska priser, men 349 dollar antyder att det kan landa på mellan 3.000 och 4.000 kronor.

Apple Watch kopplas till en Iphone och kan visa uppgifter från telefonen – kalender, sms, notiser eller mejl. En rad appar ska släppas särskilt för Watch. Under måndagens presentation lyfte Apples vd Tim Cook bland annat fram Instagram, appar som automatiskt visar boardingkort till flyget och de som håller reda på hotellbokningar.

Men Watch ska också användas för att kommunicera. Via högtalare och mikrofon går det att ta telefonsamtal direkt i klockan. Man kan skicka sms med rösten, antingen genom att skicka en inspelning eller förlita sig på klockans diktering. Dessutom finns ett par lite mer udda funktioner: Man kan rita en bild med fingret på skärmen och få den skickad till en vän. Man kan ”skicka” sin egen puls och få den ”uppspelad” i form av vibrationer hos någon man tycker om.

Precis som konkurrenternas smartklockor har Watch en rad funktioner som registrerar rörelse och kartlägger användarens motionsmönster.

Apple börjar ta emot förbeställningar den 10 april.

”Batteri hela dagen”

Batteritiden har varit en av de mest omdiskuterade aspekterna kring Apple Watch.

Nu säger Apple att klockan ska klara 18 timmar utan laddning, men den lär som vanligt variera rejält beroende på inställningar och hur intensivt man använder sin Watch.