Svenskarna äter mest godis i världen

Foto: Gunnar Sörbring

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

WEBBFRÅGA

Halloween och Alla helgons

Halloween är namnet på allhelgonaafton, 31 oktober, i anglosaxiska länder. Via USA kom den till Sverige i slutet av 1990-talet och en del klär då ut sig i spökkostymer och går runt bland grannar för att be om bus eller godis.

Alla helgons dag ingår i Sverige i kyrkoåret och infaller på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. I år infaller Alla helgons dag och halloween samtidigt i Sverige – den 31 oktober.

DN

Svenskarna äter 17 kilo godis per person och år, mest i världen och dubbelt så mycket godis som genomsnittet för EU.

Svenskarna äter 17 kilo godis per person och år, mest i världen och dubbelt så mycket godis som genomsnittet för EU.

Det är följden av en galopperande godiskonsumtion de senaste 30 åren – inte minst av plockgodis – som har lett till att svenskarna under lång tid har blivit fetare och ökat i vikt. Och värst är det bland barn.

Den svenska godisbranschens försäljning har ökat år efter år. Det här och vad man får i sig när man äter godis, och inte minst om hur man lockas att köpa godis får man veta i boken ”Godis åt folket – en bok om hur svenskarna blev sockerslavar i Karamellkungens rike”.

Annons:

Den är skriven av journalisterna och författarna André Persson och Thomas Hedlund, och kommer ut i nästa vecka:

– Hur kommer det sig att svenskarna äter mest godis i världen? Och varför pratar ingen om det? I dag äter vi 50 kilo socker per person och år i Sverige – tre gånger mer än vad WHO rekommenderar - och 25 procent av det sockret kommer från godis. Då tycker vi att man ska starta en debatt om detta, säger André Persson.

Idén till boken fick författarna i påskas, under den helg som är en religiöst-kulturellt präglad högtid, men som i svensk tappning blivit årets största godisätarhelg. Det känns som om högtiderna när svenskarna frossar i godis börjat bli rätt många, tyckte de: halloween, påsk, jul, midsommar, hela semestern, fredagsmys och lördagsgodis.

Mika Öström, 44, från Fredhäll, Stockholm står med en påse vid ett av de stora plockgodisstånden:

– Det är snuskigt men gott. Och det är så enkelt. Man går förbi godisstånden varje dag och inbillar sig att man kan välja själv och får mycket mer än för de färdiga påsarna där borta. Och efter en lång, kanske ganska trist, dag på jobbet ger det en snabb tröst. Det blir som nåt knark, nästan, säger han.

0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

romer500
Foto:Roger Turesson, Annika Ström Melin

 Kan dras inför rätta. Trycket ökar på Rumänien och Tjeckien. 51  23 tweets  27 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
bjorklund500
Foto:Roger Turesson

 Björklund om språktester. ”Vi fick släppa ett antal angelägna krav.” 122  43 tweets  79 rekommendationer  0 rekommendationer

födde_på_tbanan
Foto:TT

 Se bilder på bebisen som blev oväntad julklapp. ”Pappan tog av sig tröjan för att värma bebisen.” 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: