Anmälningar mot läkare läggs på hög

Publicerad 2012-02-10 06:24

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Antalet läkare som Socialstyrelsen vill stänga av har mer än halverats på ett år. Detta trots att ribban har sänkts för när en läkarlegitimation kan dras in. Det visar en granskning som DN har gjort.

Antalet läkare som Socialstyrelsen vill stänga av har mer än halverats på ett år. Detta trots att ribban har sänkts för när en läkarlegitimation kan dras in. Det visar en granskning som DN har gjort.

Orsaken: Socialstyrelsen har för mycket att göra.

Den 1 januari 2011 fick Socialstyrelsen uppdraget att ta emot och utreda klagomål från patienter i stället för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Förändringen innebar även att det skulle bli enklare att få bort olämpliga läkare från vården. Med den nya patientsäkerhetslagen utvidgades möjligheterna att ge vårdpersonal prövotid och indragen legitimation.

Ändå går trenden i motsatt riktning. Dagens Nyheters granskning visar att Socialstyrelsen har så mycket att göra att myndigheten inte hinner med att stoppa olämpliga läkare.

Förra året drev Socialstyrelsen 27 fall till HSAN, som fortfarande är den nämnd som beslutar om straffpåföljder.

Det är mer än hälften så många fall som skickats in tidigare år. 2010 anmäldes 75 ärenden och år 2009 anmäldes 88 ärenden.

Processen har sett likadan ut i flera år.

– Det är oroväckande få anmälningar som kom in till oss förra året. Om det finns yrkesutövare ute i vården som inte är lämpliga av någon anledning är det oerhört viktigt att få stopp på dem, antingen genom återkallelse av legitimation eller genom en prövotid, säger Aud Sjökvist, ordförande i HSAN.

Minskningen är så kraftig att hon har slagit larm till regeringskansliet, som nu utreder frågan. Inför förra året hade HSAN räknat med betydligt fler ärenden och tjänstemän som tidigare var knutna till nämnden arbetar nu mestadels med andra frågor.

– De får syssla med annat. Socialstyrelsen har inte hunnit med att ta hand om anmälningarna. Det är jätteallvarligt om någon läkare som borde stoppas inte blir stoppad, säger Aud Sjökvist.

DN har gått igenom en stor mängd utredningar som Socialstyrelsen har genomfört under 2011 efter klagomål från privatpersoner eller begäran av vårdgivare (lex Maria).

Resultatet visar att granskningen i de allra flesta fall innebär att den anklagade läkaren arbetar kvar.

Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen, hoppas att antalet fall som myndigheten driver vidare till HSAN kommer att öka kraftigt senare i år.

– Förklaringen är helt enkelt att vi ligger lite efter. Det här är första året med den nya lagstiftningen. Vi har fått in otroligt många anmälningar och jobbar intensivt med att få ned den stora bunten ärenden, säger Per-Anders Sunesson.

DN:s granskning visar att Socialstyrelsen lagt anmälningar från privatpersoner om missförhållande i vården på hög.

Förutom tusentals ärenden från 2011 ligger fortfarande cirka 1 400 anmälningar från 2010 som inte är färdigutredda.

Dessa tog Socialstyrelsen över från HSAN i januari 2011.

Några privatpersoner har fått vänta i över två år på Socialstyrelsens utredning.

– Vi har satt in alla resurser vi har för att klara av det. Vi har som mål att alla ärenden från år 2010 ska vara klara i slutet av juni, säger Susanne Gullack-Flyrén, chef för enheten för enskildas klagomål vid Socialstyrelsen.

Är det acceptabelt att det dröjer så länge?

– Nej det är det inte. Det är så det blev i och med att man flyttade utredningsansvaret från HSAN. Man måste nästan räkna med att det blir ett sådant tapp. Jag vet inte riktigt hur man skulle kunna lösa det annars, säger Susanne Gullack-Flyrén.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

barnsjukhus
Foto:Henrik Montgomery/TT

Misstänktes för nyfödds död. Även åklagaren begick fel, slår JK fast. 34  6 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

Tvingades fly hatet. Överläkare Viveka Lindéns liv i spillror. 3462  237 tweets  3208 rekommendationer  17 rekommendationer

Utredning lades ned. Läkaren anmälde tre kolleger. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Webb-TV
Erik den heliges relikskrin öppnas i Uppsala domkyrka

Relikskrinet med Sveriges nationalhelgon öppnades i Uppsala. Se webb-tv. 13  4 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

S-kommunalråd i blogg: De transporteras i ”fina Mercedes och BMW”. 112  61 tweets  51 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: