Anmälningar mot läkare läggs på hög

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Så säger lagen

Den 1 januari 2011 infördes en ny patientsäkerhetslag. Möjligheterna att ge en läkare prövotid och återkalla legitimation utvidgades.

Samtidigt flyttades ansvaret för att pröva klagomål från patienter från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) till Socialstyrelsen.

HSAN utreder fortfarande om en läkare eller annan vårdpersonal ska få prövotid eller återkallelse av legitimation. Det är Socialstyrelsen som måste anmäla om de vill pröva ett sådant fall i HSAN:s nämnd. DN

Antalet fall som Socialstyrelsen skickat till HSAN

2005 – 63
2006 – 62
2007 – 84
2008 – 67
2009 – 88
2010 – 75
2011 – 27

Källa: HSAN

Antalet läkare som Socialstyrelsen vill stänga av har mer än halverats på ett år. Detta trots att ribban har sänkts för när en läkarlegitimation kan dras in. Det visar en granskning som DN har gjort.

Antalet läkare som Socialstyrelsen vill stänga av har mer än halverats på ett år. Detta trots att ribban har sänkts för när en läkarlegitimation kan dras in. Det visar en granskning som DN har gjort.

Orsaken: Socialstyrelsen har för mycket att göra.

Den 1 januari 2011 fick Socialstyrelsen uppdraget att ta emot och utreda klagomål från patienter i stället för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Annons:

Förändringen innebar även att det skulle bli enklare att få bort olämpliga läkare från vården. Med den nya patientsäkerhetslagen utvidgades möjligheterna att ge vårdpersonal prövotid och indragen legitimation.

Ändå går trenden i motsatt riktning. Dagens Nyheters granskning visar att Socialstyrelsen har så mycket att göra att myndigheten inte hinner med att stoppa olämpliga läkare.

Förra året drev Socialstyrelsen 27 fall till HSAN, som fortfarande är den nämnd som beslutar om straffpåföljder.

Det är mer än hälften så många fall som skickats in tidigare år. 2010 anmäldes 75 ärenden och år 2009 anmäldes 88 ärenden.

Processen har sett likadan ut i flera år.

– Det är oroväckande få anmälningar som kom in till oss förra året. Om det finns yrkesutövare ute i vården som inte är lämpliga av någon anledning är det oerhört viktigt att få stopp på dem, antingen genom återkallelse av legitimation eller genom en prövotid, säger Aud Sjökvist, ordförande i HSAN.

Minskningen är så kraftig att hon har slagit larm till regeringskansliet, som nu utreder frågan. Inför förra året hade HSAN räknat med betydligt fler ärenden och tjänstemän som tidigare var knutna till nämnden arbetar nu mestadels med andra frågor.

– De får syssla med annat. Socialstyrelsen har inte hunnit med att ta hand om anmälningarna. Det är jätteallvarligt om någon läkare som borde stoppas inte blir stoppad, säger Aud Sjökvist.

DN har gått igenom en stor mängd utredningar som Socialstyrelsen har genomfört under 2011 efter klagomål från privatpersoner eller begäran av vårdgivare (lex Maria).

Resultatet visar att granskningen i de allra flesta fall innebär att den anklagade läkaren arbetar kvar.

Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen, hoppas att antalet fall som myndigheten driver vidare till HSAN kommer att öka kraftigt senare i år.

– Förklaringen är helt enkelt att vi ligger lite efter. Det här är första året med den nya lagstiftningen. Vi har fått in otroligt många anmälningar och jobbar intensivt med att få ned den stora bunten ärenden, säger Per-Anders Sunesson.

DN:s granskning visar att Socialstyrelsen lagt anmälningar från privatpersoner om missförhållande i vården på hög.

Förutom tusentals ärenden från 2011 ligger fortfarande cirka 1 400 anmälningar från 2010 som inte är färdigutredda.

Dessa tog Socialstyrelsen över från HSAN i januari 2011.

Några privatpersoner har fått vänta i över två år på Socialstyrelsens utredning.

– Vi har satt in alla resurser vi har för att klara av det. Vi har som mål att alla ärenden från år 2010 ska vara klara i slutet av juni, säger Susanne Gullack-Flyrén, chef för enheten för enskildas klagomål vid Socialstyrelsen.

Är det acceptabelt att det dröjer så länge?

– Nej det är det inte. Det är så det blev i och med att man flyttade utredningsansvaret från HSAN. Man måste nästan räkna med att det blir ett sådant tapp. Jag vet inte riktigt hur man skulle kunna lösa det annars, säger Susanne Gullack-Flyrén.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Fängelse för mord på kioskägare. Slogs och knivhöggs när han försökte fly.

Annons:

 Varmt i trafiken. Ingen gräns hur varmt det får vara, chaufförer och passagerare lider. 5  0 tweets  4 rekommendationer  1 rekommendationer

Varm buss sl
Foto:Jonas Eriksson 32,5 grader varmt.

 Värmeslag i kollektivtrafiken. Många klagar på SL. AC först i augusti. 99  5 tweets  93 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
UkrainaFlygkrasch500
Foto: AP

 Prorysk separatist till italiensk media: Trodde att det var ett militärplan. 60  12 tweets  38 rekommendationer  10 rekommendationer

 Se webb-tv-klippet. Här bryter bråket ut i Ukrainas parlament.

 200 kroppar fördes till Charkiv. De första offren efter flygkraschen väntas landa i Nederländerna i dag. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

FlygplanUkraina144
Foto: AFP/ANP

 Ska förvaras i lokal fabrik. Polis: 200 kroppar framme i Charkiv. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 EU hotar med åtgärder. Diplomatkällor: Krig i Ukraina. 53  3 tweets  24 rekommendationer  26 rekommendationer

 Tillfångatagen svensk: Jag behandlas okej. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra. Satellitbilder visar förödelsen vid vraket.

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer i landet.  Små barn och äldre extra utsatta. 105  2 tweets  102 rekommendationer  1 rekommendationer

SommarVarme244
Foto: Emma Eriksson

 Nytt värmerekord för i år. Över 30 grader vid flera av SMHI:s stationer. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

RibbingStrand144
Foto: Robert Henriksson

Sol och värme lockar till bad. Men hur ska man bete sig på stranden?  Magdalena Ribbing ger svar. 141  5 tweets  136 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: