Annika Östberg-fallet

Avslag igen för Annika Östberg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Bild

"LOS ANGELES" Det blev ett nytt bakslag för den livstidsdömda svenskan Annika Östberg Deasy. Kriminalvårdsnämnden i Kalifornien beslöt tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid att avslå svenskans ansökan om ett tidsbestämt straff och ett överflyttande till svenskt fängelse. Dessutom blir det ytterligare tre år till nästa chans.

Det blev ett nytt bakslag för den livstidsdömda svenskan Annika Östberg Deasy. Kriminalvårdsnämnden i Kalifornien beslöt tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid att avslå svenskans ansökan om ett tidsbestämt straff och ett överflyttande till svenskt fängelse. Dessutom blir det ytterligare tre år till nästa chans.

Dessutom blir det ytterligare tre år till nästa chans.

- Miss Deasy, ni är inte lämplig för att få nåd. Ni har mördat två människor på ett kallblodigt sätt och ni har inte heller varit ärlig mot oss på sammanträdet i dag, förklarade nämndens ordförande Margarita Perez.

Annons:

Kriminalvårdsnämnden Board of prison terms, BPT, hade då suttit i sammanträde i flera timmar där Annika Östberg fick lägga fram sin sak.

Nämnden sammanträdde på fängelset California Institution for Women där svenskan sitter, öster om Los Angeles där bergen möter öknen.

Det läggs nu ytterligare tre år till de 24 som hon suttit fängslad i USA, innan hennes fall kan tas upp på nytt. Först då kan det bli fråga om att sätta ett datum, och troligen blir det då ett nytt avslag men med kortare tid till ytterligare nästa chans. Den totala tiden i fängelse för Annika Östberg kommer sannolikt att hamna på närmare 30 år, om inte längre.

Enligt den svenske generalkonsuln i Los Angeles, Tomas Rosander, var utslaget "något av en besvikelse":

- Både Annika och vi hade nog hoppats på att hon antingen skulle få ett tidsbestämt straff eller bara ett eller två år till nästa chans.

Rosander säger att fallet Annika Östberg "är en mänsklig tragik, oavsett bakgrunden och det hon gjort sig skyldig till".

- Man har en annan syn på straff här i Kalifornien, enligt BPT. Här lägger man mer vikt vid straffelementet, medan rehabiliteringen är viktigare i Sverige, säger Rosander.

Han använder inte det ordet, men här i Kalifornien ser man straffet mer som en hämnd.

Detta manifesterades också klart under Kriminalvårdsnämndens sammanträde, där brottsoffrens anhöriga har sista ordet.

Den mördade polismannen Richard Helbushs äldsta dotter Tara Salizzone agerade liksom tidigare mycket känslomässigt och starkt mot Annika Östberg.

- Hon säger här att hon kan tala med sin mamma i telefon var tredje månad, men jag kan aldrig prata med min pappa, förklarade hon gråtande när hon fick ordet under slutet av sammanträdet.

- Hon har kanske uträttat bra saker här på fängelset, men hon har dödat en polis. Jag hoppas att hon sitter här tills hon dör.

Men det var Helbushs andra dotter, Dana Mcavoy, som den här gången var ännu mer aggressiv:

- Jag hatar dig, du har aldrig ens försökt att säga till mig och min syster att du är ledsen för vad som hände, skrek hon.

- Du bör dö här i fängelset, jag hatar dig.

Annika Östberg själv fördes in i salen i handbojor och sina vanliga fängelsekläder.
Längre bak i den lilla salen sitter polismannen Helbushs anhöriga. Alla, men särskilt Tara Salizzone, stirrar intensivt på svenskan. Annika Östberg kastar då och då en hastig sidoblick på de anhöriga, men vågar inte riktigt titta dem rakt i ansiktet.

Enligt reglerna för nåd i Kalifornien ska fångar vara "suitable" - lämpliga - för att kunna komma i fråga för nåd, alltså i Annika Östbergs fall ett tidsbestämt straff.

BPT ansåg nu att svenskan inte är lämplig, och hänvisade till de två morden och ett dråp som Annika Östberg tog på sig tidigare. Alla de goda vitsord som svenskan fått i fängelset redovisades noga under sammanträdet, men var sedan helt borta när utslaget lästes upp.

Det har funnits indikationer redan tidigare på att BPT inte anser att svenskan är "suitable".

Tip Kindel, offentlig talesman för BPT i delstatshuvudstaden Sacramento, förklarade så sent som för drygt ett år sedan att Annika Östberg inte sköter sig tillräckligt väl:

- Hon gör inte tillräckligt för att anses ha rehabiliterat sig, jag vill inte säga att hon blivit sämre, hon har aldrig visat att hon är lämplig för villkorlig frigivning, sa Tip Kindel i en intervju.

- Om hon inte är lämplig för villkorlig frigivning kan hon heller inte vara med i transferprogrammet och komma till Sverige, förklarade Kindel.

Detta motsägs dock av att svensken Mikael Schiöld i början av förra året överfördes till svenskt fängelse utan att ha fått ett tidsbestämt straff. Han var dömd för mord till "15 år till livstid". Schiöld ska sitta tre år i svenskt fängelse utan permission.

Annika Östberg är dömd för mord på två personer, den ene polismannen Richard Helbush som stannat för att höra om Annika och hennes pojkvän Bob Cox hade fått problem med bilen. Cox sköt då Helbush i ryggen.

Mord på poliser anses i USA vara särskilt allvarligt och tala mot möjligheter till villkorlig frigivning. Såväl BPT:s regler som ett utslag i Kaliforniens högsta domstol i början av året betonar vikten av allmänhetens säkerhet.

Enligt domstolen är det alldeles klart att skyddet för allmänheten går före fångars önskan att bli rehabiliterade och villkorligt frigivna.

Annika Östbergs advokat, Ashok Ramani, argumenterade mot argumentet att hon skulle vara en fara för allmänheten i Kalifornien om hon släpps fri:

- Hon vill ju bli överflyttad till ett svenskt fängelse, och blir då deporterad från Kalifornien. På vilket sätt skulle Miss Deasy från ett fängelse i Sverige vara en fara för allmänheten i Kalifornien, undrade han.

Kriminalvårdsnämnden valde dock att inte lyssna.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Riksdagsvalet

Senast uppdaterad:
 
Förutom riksdagspartierna redovisas endast partier med över 2 % av rösterna.

 Siffror från hela Sverige. Från riksdag till valkrets. 1172  45 tweets  1125 rekommendationer  2 rekommendationer

SD-Jimmie-Akesson-500
Foto:Magnus Hallgren

 Undersökning: Partierna som förlorade fler väljare till SD. 338  9 tweets  329 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”De tycks ha utvecklat resistens mot skandaler.” Skriver DN:s Erik Helmerson på ledarplats. 23  6 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD tredje största parti. Kan få in 30 nya ledamöter i riksdagen. 9  4 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Kent-Ekeroth-144
Foto:Magnus Hallgren

 SD:s valvaka exploderade i glädje. Riksdagsmannen Kent Ekeroth siktar ännu högre. 37  2 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Fredrik Reinfeldt avgår

 ”Folket har fattat sitt beslut.” Avgår som statsminister och M-ledare. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Anders Borg: Valresultatet betyder osäkerhet för Sverige. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sundells siffror. Moderaterna tappar ungefär var fjärde väljare.

sundelliten
Foto:Göteborgs universitet
Gunnar-Jonsson-144
Foto:DN

 Sagans slut. Reinfeldt har gjort en klart godkänd valrörelse, skriver ledarskribenten Gunnar Jonsson. 10  1 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Erna-Solberg-144
Foto:NTB Scanpix

 ”Oro i det politiska systemet.” Statsminister Erna Solberg besviken över SD:s framgång.

 ”Sverige står inför ett regeringsbyte:” Utländska medier om riksdagsvalet. 29  21 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Nappy State”. Så skriver medierna i Storbritannien om riksdagsvalet. 972  22 tweets  947 rekommendationer  3 rekommendationer

Blojor-144
Foto:TT
Karin Wanngård (S): Hoppas ta över stadshuset

 Oense om stora frågor. Bromma flygplats och Förbifarten försvårar. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Viktor Barth-Kron: Maktskifte i Stockholm – oklart bara till vad.

 Hon är på att väg ta över. Karin Wanngård: Det är fest.

 Hotade att starta brandlarmet. Lokalägaren ville tvinga ut partiet från valvakan i Malmö. 439  242 tweets  197 rekommendationer  0 rekommendationer

glodlampa-144
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: