Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Belöning ska lösa tjuvjakt

En belöning på 100.000 ska bidra till att hitta tjuvjägarna som nyligen dödade en varg i Dalarna.

I måndags hittades ett avskuret sändarhalsband på isen vid Fulunäs norr om Sälen. Halsbandet tillhörde hannen i det vargpar som flyttades från Idre renbetesland till Karlsborg i december i fjol.

Djurets kropp har inte hittats ännu, men polisen har upptäckt tydliga spår som visar att vargen jagats av snöskotrar.

Ingen har gripits för det misstänkta grova jaktbrottet och polisen efterlyser fler tips.

Nu går Svenska rovdjursföreningen ut med en belöning på 100 000 kronor till den som kan lämna sådana tips att de som dödat vargen grips och döms.

Ni misstänker att det finns ett antal personer som vet vilka som kan ha gjort det?

– Så brukar det ju vara. Vi vill hjälpa till när vi har en möjlighet. Om vi kan bidra till att det kommer in tips vill vi göra det, säger Roger Olsson, ordförande i föreningen.

Svenska rovdjursföreningen drar en parallell mellan händelsen nu och den uppmärksammade tjuvjakten på en varg på sjön Fansen utanför Bollnäs i februari i fjol.
Då blev en varg jagad och påkörd av en skoter innan den slogs ihjäl. Det finns misstänkta i det fallet, men inget åtal har väckts ännu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.