Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Sverige

Bisfenol A hittat i vattenledningar

Det giftiga ämnet bisfenol A har hittats i renoverade vattenledningar i bostadshus. Nu varnar Kemikalieinspektionen för att det kan finnas i dricksvattnet, rapporterar SVT.

– Det är givetvis oacceptabelt om det förekommer giftiga ämnen i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare och kemist på Kemikalieinspektionen till SVT.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som kan skada fortplantningsförmågan hos människor. Studier visar att det finns ett samband mellan bisfenol A och fetma samt cancer. Ämnet är vanligt förekommande i vår vardag och finns bland annat i plastprodukter och konserver. Inom EU är det numera förbjudet i nappflaskor och flera andra plastprodukter som riktas mot främst barn.

Nu visar en granskning av Kemikalieinspektionen att ämnet kan finnas i dricksvatten, uppger SVT.

Mellan 2007 och 2011 renoverades vattenledningar i cirka 3.000 lägenheter i Sverige med en så kallad reliningmetod där plasten som användes innehöll bisfenol A. Relining innebär att man ger ledningsrör en ny invändig beläggning i stället för att göra ett helt stambyte.

Kemikalieinspektionen har undersökt 22 av bostäderna efter renoveringen i Stockholm, Göteborg och Malmö och funnit spår av bisfenol A i dricksvattnet i åtta av dem. Fynden kan tyda på att det giftiga ämnet har läckt ut i kranvattnet.

Erik Gravenfors säger till SVT att det är oroande eftersom bisfenol A betraktas som ett misstänkt hormonstörande ämne, och att det därför inte borde finnas alls i vattenledningsvatten. Barn är särskilt utsatta.

Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket står bakom utredningen och ska lämna förslag på åtgärder till miljödepartementet i december. Vilka är ännu oklart, men Gravenfors utesluter inte att det kan landa i ett förbud mot att använda reliningmetoden.

Bisfenol A

Bisfenol A finns i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper.

 

Det finns även i förvaringskärl för livsmedel som konservburkar, genomskinliga pipmuggar och vattenflaskor.

 

Ämnet är förbjudet i nappflaskor eller i förpackningar med lack för barn upp till tre års ålder.

 

Det dagliga intaget av bisfenol A från mat och dryck i Sverige uppgår till några få mikrogram per kilo kroppsvikt, både för barn och vuxna.

 

Källa: Livsmedelsverket