Övergreppen inom katolska kyrkan

Biskoparna mörkade prästens övergrepp

Under flera år utsattes kvinnan och hennes syster för övergrepp av prästen som hade ett sexuellt förhållande med deras mor.

Foto: Roger Turesson Under flera år utsattes kvinnan och hennes syster för övergrepp av prästen som hade ett sexuellt förhållande med deras mor.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

43 församlingar med 162 präster

Efter andra världskriget ökade antalet katoliker i Sverige, främst på grund av tidens flyktingströmmar.

1953 beslutade den katolska kyrkans högsta organ att kyrkan i Sverige skulle bli eget stift under namnet Stockholms katolska stift.

1998 fick katolska kyrkan i Sverige sin första svenskfödde biskop, den tidigare munken Anders Arborelius.

Det finns 43 katolska församlingar i landet, med totalt 162 präster. Dessutom finns katolska kapell på betydligt fler platser än så.

Vid årsskiftet hade katolska kyrkan i Sverige 93 642 medlemmar. Men man räknar med att antalet troende katoliker i landet är omkring 150 000 personer av olika nationaliteter.

Inom katolska kyrkan ryms även flera orientaliska katolska kyrkor.

Sveriges tidiga kristna historia var katolsk. I och med 1500-talets reformation blev Sverige protestantiskt.

Den katolska kyrkans moderna historia i Sverige börjar 1783, då som ett apostoliskt vikariat, där de första ledarna hade biskopsfullmakter.

Sedan Sverige fick ett självständigt stift 1953 har fem biskopar residerat i Stockholm.

Hittills har fyra personer som utsatts för sexuella övergrepp av präster inom katolska kyrkan i Sverige kontaktat stiftet. I ytterligare något fall finns andrahandsuppgifter om ett möjligt övergrepp.

Katolska kyrkan i Sverige har i 20 år vetat att en ung flicka och hennes syster utsattes för sexuella övergrepp av en präst. Först efter en tredje anmälan offentliggjordes anklagelserna. Den utpekade kan fråntas sin rätt att verka som präst.

Katolska kyrkan i Sverige har i 20 år vetat att en ung flicka och hennes syster utsattes för sexuella övergrepp av en präst. Först efter en tredje anmälan offentliggjordes anklagelserna. Den utpekade kan fråntas sin rätt att verka som präst.

Först i förra veckan gick katolska kyrkan ut och berättade att man kände till fallet. Övergreppen mot de båda systrarna pågick under några år i slutet av 50-talet och på 60-talet. Den präst som utnyttjade dem hade samtidigt ett sexuellt förhållande med flickornas mor trots det celibatlöfte han avgivit som katolsk präst.

Redan 1990 hade en av systrarna, en kvinna som i dag är i 60-årsåldern, kontakt med den dåvarande katolska biskopen Hubertus Brandenburg och berättade vad som hänt. En anledning till samtalet var att kyrkan, bland annat med anledning av ett brev från kvinnans mor, utredde anklagelser om andra oegentligheter som prästen anklagades för:

Annons:

– Det var första gången som jag berättade för någon inom kyrkan om vad den här prästen utsatt mig och min syster för. Och jag berättade också att prästen hade ett förhållande med min mor. Bis­kopen var ointresserad och avvisande. Han blev irriterad och jag blev arg. Det svar jag fick var i princip att ”vi gör en egen utredning inom kyrkan, och den tänker vi inte prata om”.

Hon tog också strax efteråt kontakt med en person knuten till en katolsk tidning i Sverige som inte heller tog hennes berättelse på allvar.

2003 tog hon på nytt upp att hon och systern utsatts för sexuella övergrepp. Denna gång talade hon med den nuvarande biskopen Anders Arborelius, som efterträdde Hubertus Brandenburg 1998. Mötet skedde i katolska kyrkan på Folkungagatan i Stockhom.

– För Arborelius berättade jag allt. Om det sexuella förhållandet prästen haft med min mamma, och det prästen gjort mot oss systrar. Jag var i affekt och kände mig sviken av kyrkan.

Dessutom tog hon för några år sedan på nytt kontakt och berättade samma sak i ett mejl. Då fick hon rådet att tala med en av kyrkans samtalsterapeuter. För bara några månader sedan tog hon ytterligare en kontakt med en högt uppsatt person i den katolska kyrkan, men det ledde heller inte till något.

Ett tecken på att katolska kyrkan kände till den utpekade prästens övergrepp är att denne flera gånger sedan slutet av 60-talet omplacerats till andra orter i Sverige, något som varit ett vanligt sätt för kyrkan att agera mot präster som överträtt gränserna.

Kvinnan vill betona att hon anser att biskop Anders Arborelius varit förstående och bekräftande. Men inte förrän hon i början av förra veckan på nytt tog kontakt med honom gick katolska kyrkan ut med uppgifterna om sexuella övergrepp. I onsdags kväll träffade hon åter biskopen för ett samtal där hon på nytt konfronterade honom med att han känt till det inträffade.

– Jag blev väldigt väl bemött av biskop Anders. Han vill väl, han är förstående. Men jag fick inget svar på varför de först nu börjat tala om detta. Det känns som om de vill hitta en syndabock, men jag vill att jag och alla andra drabbade ska få upprättelse.

Nu ska katolska kyrkan i Sverige starta en utredning som ska protokollföras och överlämnas till Rom. Den kan resultera i att den anklagade fråntas sin rätt att verka som präst i katolska kyrkan.

Biskop Anders Arborelius medger att kyrkan kan ha känt till övergreppen en längre tid utan att reagera. Frågan är på vilken nivå den kunskapen funnits.

– Ja, det kan vara så att vi brustit väldigt. När vi gör utredningen måste vi se på vilket sätt det kan ha skett, om det gjorts en formell anmälan eller om vi känt till det genom själavårdssamtal, säger han.

Den utpekade prästen säger till DN att han inte känner igen anklagelserna, och att han inte vill kommentera dem eller den utredning katolska kyrkan i Sverige startat om honom:

– Jag är pensionär. Jag har inte med saken att göra. Det här samtalet blir dyrt, jag är i utlandet, säger han och stänger snabbt av mobiltelefonen.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

norwegian
Foto:NTB

 Strejk i Norge. 35.000 resenärer drabbas när Norwegian ställer in. 155  0 tweets  155 rekommendationer  0 rekommendationer

Birgitta-Forsberg-bs-1
Foto:DN

 Birgitta Forsberg: Striden i Norwegian mycket större än den verkar. 12  5 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Heliga kor. 114 miljoner invånarna i indisk delstat förbjuds att äta nötkött. 7  0 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

hamburgare144
Foto:TT
azita144
Foto:Nicklas Thegerström

 ”Min chef klev åt sidan och lät mig växa.” Veckans Affärers rankning i svenska affärsvärlden. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
sd500
Foto:DN, TT Karlsson, Jomshof och Hahne.

 SDU-falang mot ledningen. Karlsson medger att det pågår inre strid. 26  14 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

notch144
Foto:Emma Johansson

 Blev snuskigt rik snabbt. ”Ville inte bli en av de tråkiga rika människor som inte spenderar pengar.” 12  9 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Forbes ranking över världens rikaste. Ikea:s Ingvar Kamprad rasar. 60  9 tweets  51 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: