Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Övergreppen inom katolska kyrkan

Biskoparna mörkade prästens övergrepp

Bokmärk artikel
Under flera år utsattes kvinnan och hennes syster för övergrepp av prästen som hade ett sexuellt förhållande med deras mor.

Foto: Roger Turesson Under flera år utsattes kvinnan och hennes syster för övergrepp av prästen som hade ett sexuellt förhållande med deras mor.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

43 församlingar med 162 präster

Efter andra världskriget ökade antalet katoliker i Sverige, främst på grund av tidens flyktingströmmar.

1953 beslutade den katolska kyrkans högsta organ att kyrkan i Sverige skulle bli eget stift under namnet Stockholms katolska stift.

1998 fick katolska kyrkan i Sverige sin första svenskfödde biskop, den tidigare munken Anders Arborelius.

Det finns 43 katolska församlingar i landet, med totalt 162 präster. Dessutom finns katolska kapell på betydligt fler platser än så.

Vid årsskiftet hade katolska kyrkan i Sverige 93 642 medlemmar. Men man räknar med att antalet troende katoliker i landet är omkring 150 000 personer av olika nationaliteter.

Inom katolska kyrkan ryms även flera orientaliska katolska kyrkor.

Sveriges tidiga kristna historia var katolsk. I och med 1500-talets reformation blev Sverige protestantiskt.

Den katolska kyrkans moderna historia i Sverige börjar 1783, då som ett apostoliskt vikariat, där de första ledarna hade biskopsfullmakter.

Sedan Sverige fick ett självständigt stift 1953 har fem biskopar residerat i Stockholm.

Hittills har fyra personer som utsatts för sexuella övergrepp av präster inom katolska kyrkan i Sverige kontaktat stiftet. I ytterligare något fall finns andrahandsuppgifter om ett möjligt övergrepp.

Katolska kyrkan i Sverige har i 20 år vetat att en ung flicka och hennes syster utsattes för sexuella övergrepp av en präst. Först efter en tredje anmälan offentliggjordes anklagelserna. Den utpekade kan fråntas sin rätt att verka som präst.

Katolska kyrkan i Sverige har i 20 år vetat att en ung flicka och hennes syster utsattes för sexuella övergrepp av en präst. Först efter en tredje anmälan offentliggjordes anklagelserna. Den utpekade kan fråntas sin rätt att verka som präst.

Först i förra veckan gick katolska kyrkan ut och berättade att man kände till fallet. Övergreppen mot de båda systrarna pågick under några år i slutet av 50-talet och på 60-talet. Den präst som utnyttjade dem hade samtidigt ett sexuellt förhållande med flickornas mor trots det celibatlöfte han avgivit som katolsk präst.

Redan 1990 hade en av systrarna, en kvinna som i dag är i 60-årsåldern, kontakt med den dåvarande katolska biskopen Hubertus Brandenburg och berättade vad som hänt. En anledning till samtalet var att kyrkan, bland annat med anledning av ett brev från kvinnans mor, utredde anklagelser om andra oegentligheter som prästen anklagades för:

Annons:

– Det var första gången som jag berättade för någon inom kyrkan om vad den här prästen utsatt mig och min syster för. Och jag berättade också att prästen hade ett förhållande med min mor. Bis­kopen var ointresserad och avvisande. Han blev irriterad och jag blev arg. Det svar jag fick var i princip att ”vi gör en egen utredning inom kyrkan, och den tänker vi inte prata om”.

Hon tog också strax efteråt kontakt med en person knuten till en katolsk tidning i Sverige som inte heller tog hennes berättelse på allvar.

2003 tog hon på nytt upp att hon och systern utsatts för sexuella övergrepp. Denna gång talade hon med den nuvarande biskopen Anders Arborelius, som efterträdde Hubertus Brandenburg 1998. Mötet skedde i katolska kyrkan på Folkungagatan i Stockhom.

– För Arborelius berättade jag allt. Om det sexuella förhållandet prästen haft med min mamma, och det prästen gjort mot oss systrar. Jag var i affekt och kände mig sviken av kyrkan.

Dessutom tog hon för några år sedan på nytt kontakt och berättade samma sak i ett mejl. Då fick hon rådet att tala med en av kyrkans samtalsterapeuter. För bara några månader sedan tog hon ytterligare en kontakt med en högt uppsatt person i den katolska kyrkan, men det ledde heller inte till något.

Ett tecken på att katolska kyrkan kände till den utpekade prästens övergrepp är att denne flera gånger sedan slutet av 60-talet omplacerats till andra orter i Sverige, något som varit ett vanligt sätt för kyrkan att agera mot präster som överträtt gränserna.

Annons:

Kvinnan vill betona att hon anser att biskop Anders Arborelius varit förstående och bekräftande. Men inte förrän hon i början av förra veckan på nytt tog kontakt med honom gick katolska kyrkan ut med uppgifterna om sexuella övergrepp. I onsdags kväll träffade hon åter biskopen för ett samtal där hon på nytt konfronterade honom med att han känt till det inträffade.

– Jag blev väldigt väl bemött av biskop Anders. Han vill väl, han är förstående. Men jag fick inget svar på varför de först nu börjat tala om detta. Det känns som om de vill hitta en syndabock, men jag vill att jag och alla andra drabbade ska få upprättelse.

Nu ska katolska kyrkan i Sverige starta en utredning som ska protokollföras och överlämnas till Rom. Den kan resultera i att den anklagade fråntas sin rätt att verka som präst i katolska kyrkan.

Biskop Anders Arborelius medger att kyrkan kan ha känt till övergreppen en längre tid utan att reagera. Frågan är på vilken nivå den kunskapen funnits.

– Ja, det kan vara så att vi brustit väldigt. När vi gör utredningen måste vi se på vilket sätt det kan ha skett, om det gjorts en formell anmälan eller om vi känt till det genom själavårdssamtal, säger han.

Den utpekade prästen säger till DN att han inte känner igen anklagelserna, och att han inte vill kommentera dem eller den utredning katolska kyrkan i Sverige startat om honom:

– Jag är pensionär. Jag har inte med saken att göra. Det här samtalet blir dyrt, jag är i utlandet, säger han och stänger snabbt av mobiltelefonen.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

stridsflyg
Foto:AP

 Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning.

 Om relationen med Turkiet. Ordkrig efter nedskjutning av ryskt stridsflyg. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

putinliten
Foto:AP
sbab
Foto:TT

 Banken tror på ett stopp. SBAB: Då börjar boräntorna röra sig uppåt igen.

is_1000
Foto:TT

 Antropolog liknar IS med Nazityskland. Rekrytering sker sällan i moskéer. 56  0 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

mona_sahlin_288
Foto:Lotta Härdelin

 Expertteam ska kunna rycka ut. Presenterar plan mot IS-rekrytering. 224  0 tweets  224 rekommendationer  0 rekommendationer

 Mest drabbade staden efter storstäderna. Sedan 2013 har ett tjugotal personer rest till Syrien. 25  0 tweets  24 rekommendationer  1 rekommendationer

vivalla_288
Foto:Lars Lindqvist
Annons:
Migraflykt
Foto:DN/TT

 Migrationsforskaren om regeringsbeskedet. ”Detta är bara ett första steg”. 318  0 tweets  317 rekommendationer  1 rekommendationer

adele-488
Foto:Wenn/AOP

 ”Längtar efter att få träffa er alla.” Spelningen på Tele2 Arena är ett led i en stor Europaturné. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: