Bussolyckan utanför Uppsala

Busschauffören åtalas för bussolycka

 • Skriv ut
 • Öka textstorlekMinska textstorlek
 • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Några tidigare svåra bussolyckor i Sverige:

 • Januari 2006: Nio människor omkommer när en buss med ett 50-tal personer ombord kör av motorvägen E 18/E 20 utanför Arboga, slår runt och hamnar på taket.
 • Januari 2003: Sex människor mister livet när en ersättningsbuss för ett inställt tåg kör av vägen mellan Fagersta och Ängelsberg i norra Västmanland.
 • Juni 2002: Två barn omkommer när en linjebuss kör in i en skolbuss i Råneå.
 • September 2001: Indal norr om Sundsvall. Sex personer omkommer när en skolbuss med 38 elever kolliderar med en fullastad timmerbil.
 • TT

  En busschaufför åtalades på onsdagen för den svåra bussolyckan i Rasbo öster om Uppsala den 27 februari i år de sex människor dödades och över 30 skadades. Föraren, en 22-årig kvinna, åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppskada.

  En busschaufför åtalades på onsdagen för den svåra bussolyckan i Rasbo öster om Uppsala den 27 februari i år de sex människor dödades och över 30 skadades. Föraren, en 22-årig kvinna, åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppskada.

  - Vi anser att kvinnan gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande och oaktsamt agerande, sade kammaråklagare Pär Andersson som på onsdagsförmiddagen lämnade in åtalet till Uppsala tingsrätt.

  Den buss kvinnan körde kom från Uppsala och var på väg mot Östhammar på länsväg 288.

  Annons:

  Nordost om Rasbo stod en lastbil parkerad i en ficka vid vägen. Bussföraren höll ut något mot mitten när hon passerade lastbilen.

  Samtidigt fick hon möte med en annan buss på samma linje på väg från Östhammar mot Uppsala. Eftersom lastbilen stod på samma sida som bussen från Uppsala körde i borde kvinnan ha sänkt hastigheten och låtit den mötande bussen passera först.

  Kammaråklagare Pär Andersson lägger all skuld till olyckan på den 22-åriga kvinnan:

  - Det är främst tre punkter det handlar om. Hon har inte anpassat hastigheten i förhållande till vägen, väglaget och sikten på platsen. Hon har inte hålllit tillräckliigt långt till höger vid mötet. Och hon har också gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande eftersom hon valde att passera den parkerade lastbilen på sin sida i stället för att sakta in och avvakta mötet med den andra bussen, sade kammaråklagare Pär Andersson.

  Flera passagerare i den buss kvinnan körde vittnar om att färden var vinglig före kollisionen, och att de kände sig mer trygga när bussen hamnade bakom fordon som körde långsamt. Polisens granskning av bussarnas färdskrivare visar att den buss kvinnan körde höll mellan 85 och 93 kilometer i timmen de sista 1200 metrarna före kollisionen. Vid kollisionen höll bussen 85 kilometer i timmen. Den andra bussen körde 89 kilometer i timmen de sista 1200 meterna före kraschen.

  Det finns inte i förundersökningen något som tyder på att den 43-årige bussföraren i den mötande bussen gjort något fel, sade kammaråklagare Pär Andersson vid en presskonferens i Uppsala polishus på onsdagen.

  Vid kollisionen, som blev mycket kraftig, fläktes båda bussarnas vänstra sidor upp, och de kanade ned i diket på vägens norra sida. De första stolsraderna i den mötande bussen slets loss vid smällen och fem av de sex som dödades satt där. Den sjätte omkomne var en man som satt direkt bakom kvinnan. Vid olyckstillfället låg ett tunt lager nyfallen snö på vägen och det var moddigt. Vägbanan var plogad i riktning mot Uppsala, men inte i den färdriktning som kvinnans buss körde.

  Kvinnan delgavs redan i maj i år misstanke om vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Sedan dess har Statens haverikommission kommit med en första delrapport. I den rapporten, från september i år, konstateras att de båda bussarna inte hade några tekniska fel som kan förklara olyckan.

  Busschaufförens advokat Anna Ling har vänt sig till Uppsala tingsrätt för att få åklagaren att vänta med åtalet till haverikommissionens slutliga rapport är klar. Men tingsrätten ansåg i sitt beslut nyligen att det var viktigare att åtalet inte drar ut på tiden, och konstaterar att den slutliga haverirapporten bör vara klar när rättegången inleds.

  Bussolyckan utanför Uppsala är en av de svåraste i landet. Det var strax före sju på morgonen den 27 februari som två bussar på Upplands Lokaltrafiks linje 811 kolliderade med varandra nordost om Rasbo cirka två mil från Uppsala. Sex personer dog och mer än 30 skadades eller chockades.

  (Vad ar Twingly?)

  Visar 1-10 (av totalt 1).

  Andra har läst

  Mer från förstasidan

  ebola_500234
  Foto:AFP

   2 400 döda hittills. Obama: Vi är på väg att förlora kontrollen. 8  3 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

  riksdagen500
  Foto:TT, Lars Lindqvist

   Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 52  3 tweets  49 rekommendationer  0 rekommendationer

  billstrom244
  Foto:Paul Hansen

   På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 494  27 tweets  465 rekommendationer  2 rekommendationer

   Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

   Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 41  3 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

   ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 128  25 tweets  103 rekommendationer  0 rekommendationer

  Annons:

   Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 38  4 tweets  34 rekommendationer  0 rekommendationer

  cykeldrakt244
  Skärmdump: Twitter
  Annons:
  eriksson-500
  Foto:Reuters, AP

   Malmö FF föll i CL-debuten. Carlos Tévez avgjorde i 90:e minuten.

   DN rapporterade direkt. Så var Malmös Champions League-debut. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

   Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser kan ge stängd läktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

   Efter i kamp om tredje plats. Så gick det i tisdagens övriga matcher i Champions League.

  olympiakos-144
  Foto:AP
  chokladboll144
  Foto:TT

   ”Har nolltolerans.” Tv-kockens krog serverade ”negerboll i fin gammal ljusstake med mörk kvinna”. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

  Annons:
  Annons:
  Annons:
  Annons:

  Spara 498 kr!

   Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

  Läs dagens tidning

   Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
  Annons:

  DN PÅ AGENDAN

  Annons:
  Annons:
  Annons: