Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Sverige

Carl Bildt riskerar höras av åklagare om folkrättsbrott

Nu inleds förhören om olje­bolaget Lundin Petroleum begått folkrättsbrott i Sudan. Utrikesminister Carl Bildt är en av dem som kan kallas till förhör. Totalt ska ett 40-tal personer höras i Sverige och utomlands, berättar kammaråklagare Magnus Elving för DN.

Den moderata utrikesministern satt i styrelsen för oljebolaget Lundin Petroleum när 12 000 männi­skor dödades i våldsamheter i oljerika områden i Sudan. Han vill inte svara på om han ännu fått någon kallelse till förhören.

”Carl Bildt kommenterar inte det”, sms:ade hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson till DN från New Delhi i Indien, där Bildt befann sig i går.

Däremot valde Bildt att kommentera sina uttalanden om Lundin Petroleums oljeutvinning i den omstridda Ogadenprovinsen i Etiopien sedan de granskats av Sveriges Radios Eko-redaktion. Efter radio­inslaget medgav Bildt att han deltog i samtal om Etiopien när han satt i Lundin Petroleums styrelse.

– Absolut, vi hade samtal om alla dessa länder, sade han till Expressen.

I söndags anklagade Bildt DN för att fara med osanning om Lundin Petroleums verksamhet i Etiopien. I går hävdade han att samtalen i bolagets styrelse handlade om ”någon studie eller någonting sådant”, inte prospektering eller oljeutvinning på plats i Etiopien.

Kritiker anser ändå att uppgifterna är besvärande för Bildt i förhållande till hans agerande för de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson. Statsminister Fredrik Reinfeldt har ingen förståelse för kritiken.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur frågorna hänger ihop. Carl Bildt har genom hela sin gärning visat att han står upp för de mänskliga rättigheterna, säger Reinfeldt.

Sedan i fjol leder Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren i Stockholm en förundersökning om brott mot den humanitära rätten begåtts i Sudan i spåren på oljeutvinningen i landet i slutet av 1990-talet och början på 2000-talet där Lundin Petroleum var verksamt.

Nu har förhör med ett 40-tal personer i Sverige och utomlands inletts. Magnus Elving vill inte gå in på vilka som ska höras men säger:

– Där får du dra dina egna slutsatser. Utgångspunkten för min utredning är ju den rapport som handlar om bland annat Lundins verksamhet i Sudan. Min uppgift är att ta reda på om det finns någon svensk anknytning till dessa brott.

Rapporten ”Unpaid debt” bygger på uppgifter från ett 50-tal frivilligorganisationer.

Där anklagas Lundin Petroleum för att genom oljeutvinningen i Sudan indirekt ha förvärrat inbördeskriget.

Rapportförfattarna ställer bolaget och dess samarbetspartners till svars för att de inte agerade mot våldsamheter i det så kallade block 5A, ett område i södra Sudan där bolaget prospekterade efter olja. Totalt 12.000 människor ska ha dödats, medan drygt 180.000 drevs från området.

Carl Bildt satt i Lundin Petroleums styrelse under en del av den period (2000–2003) som rapporten bygger på. Bildt togs in i styrelsen för sitt breda politiska kontaktnät och fick ett särskilt ansvar för bolagets etiska riktlinjer.