Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Fallet Carolin Stenvall

Carolin Stenvall sköts till döds

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

"Gällivare" Carolin Stenvall sköts i ryggen och hennes huvud visar svåra skador efter kraftigt våld. Det visar obduktionen av kroppen. Den 50-årige mannen erkänner också att han har skjutit henne och sedan försökt bränna kroppen.

Carolin Stenvall sköts i ryggen och hennes huvud visar svåra skador efter kraftigt våld. Det visar obduktionen av kroppen. Den 50-årige mannen erkänner också att han har skjutit henne och sedan försökt bränna kroppen.

Uppgifterna om skadorna på den mördade 29-åringen kom fram vid en presskonferens i polishuset i Gällivare på torsdagen. Där berättade kammaråklagare Ulrika Schönbeck att Carolin Stenvalls kropp också har bränts.

Mannen har erkänt att han skjutit henne och polisen har också funnit en kula på platsen. Nu ska polisen utföra en provskjutning med mannens vapen för att se om kulan kommer från något av dessa.

Annons:

- Han säger att han sköt henne för att han ville förvissa sig om att hon var död, säger Ulrika Schönbeck. Fynden talar för att hon levde när hon sköts. Starka skäl talar också för att döden har orsakats av annan person och att hon inte dött naturligt.

Ulrika Schönbeck säger att det bevis som visar att Carolin Stenvall var vid liv när 50-åringen sköt henne är en blodansamling där kulan gick ut ur kroppen. Samtidigt påpekar åklagarna att obduktionen är preliminär och dödsorsaken inte helt säker.

De vill dock inte uppge om Carolin Stenvall låg ner eller stod upp när 50-åringen sköt henne i ryggen.

50-åringen själv har uppgett att han använt något av sina jaktvapen men att han inte minns vilket.

- Vi saknar fortfarande delar från kroppen men de kan ha försvunnit under de sex veckorna den legat ute i naturen.

Den 50-årige gruvarbetaren har också erkänt att han försökt bränna 29-åringens kropp vid den så kallade stenåldersboplatsen.

Annons:

- Det kan tolkas som att han försökt dölja sina förehavanden men det finns oklarheter i mannens uppgifter som gör att vi inte vet varför, säger Ulrika Schönbeck.

Enligt mannen ska han ha knuffat Carolin Stenvall vid mötet på rastplatsen och därefter lastat in hennes kropp i bagaget till sin bil för att sedan frakta henne till sin bostad i Mäntyvaara där polisens tekniker funnit blodspår på en byggplast. Därifrån körde han henne till 58:an där han sköt henne. Från 58:an körde han kroppen till stenåldersboplatsen och slutligen till Edeforsvägen där hon slutligen hittades.

Åklagarna säger också att man ännu inte har något motiv som kan förklara händelsen.

- Han förnekar att det skulle ha rört sig om någon sexuellt handling, säger kammaråklagare Anette Ölmbro.

- Den fråga vi undrar över och inte har något svar på är varför?, säger Ulrika Schönbeck. Men vi får kanske aldrig svar på den frågan.

50-åringen säger att han har flyttat kroppen för att den skulle kunna hittas.

Finns det något som tyder på att de två kände varandra?
- Nej, det har vi inte kunnat få fram trots att vi har undersökt den saken väldigt noga, säger Anette Ölmbro.

Enligt åklagaren finns inget som tyder på att det finns ytterligare medhjälpare. Man har hittat ett okänt dna som kan tyda på att ytterligare en person skulle kunna vara inblandad. Detta dna har hittats på en plats som åklagarna inte vill uppge. På den mördade 29-åringens kropp har man inte hittat något dna vare sig från mannen eller någon okänd.

- Det kan bli svårt att helt säkert säga vad den direkta dödsorsaken var eftersom kroppen var i så dåligt skick, säger Ulrika Schönbeck.

Skadorna på Carolin Stenvalls kropp visar också ett kraftigt våld mot huvud och ansikte, enligt åklagarna. Vilket tillhygge som användes vet man ännu inte.

Uppgifter på torsdagen talar om att 50-åringen åter ska ha försökt att ta sitt liv. Enligt åklagare Anette Ölmbro har "någon slags incident" inträffat i häktet i Luleå. Vad som har hänt säger hon sig inte veta.

Mannen genomgick i går en så kallad pararaf 7-undersökning för att bedöma hans psykiska hälsa. Vad denna har visat sa sig åklagarna inte känna till.

Utredningen är den största i modern tid för Norrbottenspolisen enligt polisintendent Anders Danielsson. Närmare 50 polismän har varit engagerade. Allmänheten fortsätter också att tipsa polisen. Åklagarna uppskattar antalet till flera tusen och senast i går kom tre nya tips.

- Vi har också genomfört närmare tusen förhör, säger polisintendent Anders Danielsson. Och varje tips kan resultera i upp till tjugo förhör.

Mordet på 29-åriga Carolin Stenvall och dråpet av en annan kvinna i Koskullskulle natten mellan lördag och söndag har skakat om Gällivare. Med anledning av våldsdåden kommer en manifestation att hållas nu på fredag.

Ett fackeltåg som arrangeras av bland andra kommunen och polisen kommer att gå igenom Gällivare.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 26  0 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 644  0 tweets  643 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 79  0 tweets  78 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3860  0 tweets  3860 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 529  0 tweets  528 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: