Fallet Carolin Stenvall

Carolin Stenvall sköts till döds

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

"Gällivare" Carolin Stenvall sköts i ryggen och hennes huvud visar svåra skador efter kraftigt våld. Det visar obduktionen av kroppen. Den 50-årige mannen erkänner också att han har skjutit henne och sedan försökt bränna kroppen.

Carolin Stenvall sköts i ryggen och hennes huvud visar svåra skador efter kraftigt våld. Det visar obduktionen av kroppen. Den 50-årige mannen erkänner också att han har skjutit henne och sedan försökt bränna kroppen.

Uppgifterna om skadorna på den mördade 29-åringen kom fram vid en presskonferens i polishuset i Gällivare på torsdagen. Där berättade kammaråklagare Ulrika Schönbeck att Carolin Stenvalls kropp också har bränts.

Mannen har erkänt att han skjutit henne och polisen har också funnit en kula på platsen. Nu ska polisen utföra en provskjutning med mannens vapen för att se om kulan kommer från något av dessa.

Annons:

- Han säger att han sköt henne för att han ville förvissa sig om att hon var död, säger Ulrika Schönbeck. Fynden talar för att hon levde när hon sköts. Starka skäl talar också för att döden har orsakats av annan person och att hon inte dött naturligt.

Ulrika Schönbeck säger att det bevis som visar att Carolin Stenvall var vid liv när 50-åringen sköt henne är en blodansamling där kulan gick ut ur kroppen. Samtidigt påpekar åklagarna att obduktionen är preliminär och dödsorsaken inte helt säker.

De vill dock inte uppge om Carolin Stenvall låg ner eller stod upp när 50-åringen sköt henne i ryggen.

50-åringen själv har uppgett att han använt något av sina jaktvapen men att han inte minns vilket.

- Vi saknar fortfarande delar från kroppen men de kan ha försvunnit under de sex veckorna den legat ute i naturen.

Den 50-årige gruvarbetaren har också erkänt att han försökt bränna 29-åringens kropp vid den så kallade stenåldersboplatsen.

- Det kan tolkas som att han försökt dölja sina förehavanden men det finns oklarheter i mannens uppgifter som gör att vi inte vet varför, säger Ulrika Schönbeck.

Enligt mannen ska han ha knuffat Carolin Stenvall vid mötet på rastplatsen och därefter lastat in hennes kropp i bagaget till sin bil för att sedan frakta henne till sin bostad i Mäntyvaara där polisens tekniker funnit blodspår på en byggplast. Därifrån körde han henne till 58:an där han sköt henne. Från 58:an körde han kroppen till stenåldersboplatsen och slutligen till Edeforsvägen där hon slutligen hittades.

Åklagarna säger också att man ännu inte har något motiv som kan förklara händelsen.

- Han förnekar att det skulle ha rört sig om någon sexuellt handling, säger kammaråklagare Anette Ölmbro.

- Den fråga vi undrar över och inte har något svar på är varför?, säger Ulrika Schönbeck. Men vi får kanske aldrig svar på den frågan.

50-åringen säger att han har flyttat kroppen för att den skulle kunna hittas.

Finns det något som tyder på att de två kände varandra?
- Nej, det har vi inte kunnat få fram trots att vi har undersökt den saken väldigt noga, säger Anette Ölmbro.

Enligt åklagaren finns inget som tyder på att det finns ytterligare medhjälpare. Man har hittat ett okänt dna som kan tyda på att ytterligare en person skulle kunna vara inblandad. Detta dna har hittats på en plats som åklagarna inte vill uppge. På den mördade 29-åringens kropp har man inte hittat något dna vare sig från mannen eller någon okänd.

- Det kan bli svårt att helt säkert säga vad den direkta dödsorsaken var eftersom kroppen var i så dåligt skick, säger Ulrika Schönbeck.

Skadorna på Carolin Stenvalls kropp visar också ett kraftigt våld mot huvud och ansikte, enligt åklagarna. Vilket tillhygge som användes vet man ännu inte.

Uppgifter på torsdagen talar om att 50-åringen åter ska ha försökt att ta sitt liv. Enligt åklagare Anette Ölmbro har "någon slags incident" inträffat i häktet i Luleå. Vad som har hänt säger hon sig inte veta.

Mannen genomgick i går en så kallad pararaf 7-undersökning för att bedöma hans psykiska hälsa. Vad denna har visat sa sig åklagarna inte känna till.

Utredningen är den största i modern tid för Norrbottenspolisen enligt polisintendent Anders Danielsson. Närmare 50 polismän har varit engagerade. Allmänheten fortsätter också att tipsa polisen. Åklagarna uppskattar antalet till flera tusen och senast i går kom tre nya tips.

- Vi har också genomfört närmare tusen förhör, säger polisintendent Anders Danielsson. Och varje tips kan resultera i upp till tjugo förhör.

Mordet på 29-åriga Carolin Stenvall och dråpet av en annan kvinna i Koskullskulle natten mellan lördag och söndag har skakat om Gällivare. Med anledning av våldsdåden kommer en manifestation att hållas nu på fredag.

Ett fackeltåg som arrangeras av bland andra kommunen och polisen kommer att gå igenom Gällivare.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hagglundsyrien500
Foto:Jonas Lindkvist, Lars Lindqvist

 Flera förslag. Så vill KD sänka Sveriges kostnader för flyktingar.

 Partiledaren Hägglund på DN Debatt. ”Måste lyssna till människors oro.”

avlyssning500
Foto:Nicklas Thegerström

 Säpo: Ska utredas. DN:s granskning visar på misstänkt spioneri. 684  161 tweets  518 rekommendationer  5 rekommendationer

 Säkerhetsexpert: ”Fullt tänkbart att någon avlyssnar Sverige.”

 Widman (FP): ”Måste reagera om det är främmande makt."

 Spionutrustning i Oslo. Hittades i statsministerns bostad. 10  0 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ditt tips kan vara avgörande. Tipsen skyddas med stark kryptering.

interview244
Foto:AFP

 Driver med Nordkorea. Hot fick flera biokedjor att välja bort filmen.

Annons:
soder
Foto:TT

 Protest i riksdagen. Hälsades på samiska, hebreiska och romani. 3909  2 tweets  3907 rekommendationer  0 rekommendationer

 Folkrättsjuristen: Björn Söder har rätt Uttalandet splittrar samerna. 505  69 tweets  436 rekommendationer  0 rekommendationer

soderpuff
Foto:Jonas Lindkvist

 SD-politikern: Samer, kurder och judar är inte svenskar. Läs artikeln här. 36840  1859 tweets  34808 rekommendationer  173 rekommendationer

 DN:s Björn Wiman: Tillsammans skapar tidskrifterna en svenskhet. 55  31 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Johan Esk. Stenmark, Salming och Pärson. Är de för samiska för Söder, undrar DN:s krönikör.

parson2
Foto:Jonas Lindkvist

 Av svenskt lag. ”Den uppträder oförutsägbart och fladdrar.” 25  11 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

orund-puck-244
Foto:Sven Gustavsson
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: