Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dålig beredskap för kärnkraftsolycka

Det finns mycket allvarliga brister i beredskapen om en kärnkraftsolycka skulle inträffa i Sverige. Det visar en granskning som riksrevisionen presenterade i dag.

- Vi ser mycket allvarliga brister när det gäller att hantera det långsiktiga arbetet efter en kärnkraftsolycka. I det akuta läget är det bättre men också där finns mycket allvarliga brister, sa riksrevisor Lennart Grufberg vid en presskonferens på fredagsmorgonen.

Främst brister det i information till allmänheten i den akuta fasen, något som kan få svåra konsekvenser. I övningar har det visat sig att ansvariga myndigheter inte informerar genom länsstyrelserna som de ska.

- För allmänheten blir det därför oklart om man ska vara ute eller inne. Om bönderna ska ta in sina djur eller inte eller om man ska ta jodtabletterna eller ej, sa Tina J Nilsson som varit projektledare för granskningen.

Trots att det framkommit i de öveningar som gjorts är det inget som har åtgärdats.

Riksrevisionen har granskat regeringens och ansvariga myndigheters beredskap vid en eventuell kärnkraftsolycka.

Granskningen har skett i två delar. Dels har riksrevisionen tittat på hur beredskapen skulle fungera direkt efter en olycka. Dels har den mer långsiktiga beredskapen granskats.

Riksrevisionen slutsats är att beredskapen för att ta hand om långsiktiga konsekvenser av en kärnkraftsolycka är mycket bristfällig. Det beror bland annat på att de övningar som genomförs främst är inriktade på det akuta skedet.

De länsstyrelser som har kärnkraftverk i sina län saknar dessutom fullständiga saneringsplaner. Vilket kan leda till allvarliga konsekvenser. Länsstyrelsen i Hallands län har ingen plan alls.

- Fler människor riskerar att utsättas för strålning och radioaktivitet i livsmedel än de annars skulle behövt göra, säger riksrevisor Lennart Grufberg.

Riksrevisionens granskning visar också att regeringen i mycket saknar kunskap och information för att hantera en krissituation. Regeringens mål och krav är otydliga och följs inte upp.

Vad det gäller beredskapen i det akuta skedet är den i huvudsak god. Men även där pekar riksrevisionen på ett antal brister.

Riksrevisionen är en del av riksdagens kontrollmakt och har som uppdrag att granska den statliga verksamheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.