Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
DN granskar slöseriet med skattepengar

De lägger miljoner på vin och middagar

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Exklusiva slottsvistelser, middagar, vinprovning och spa – allt på skattebetalarnas bekostnad. Tillväxtverket har sedan 2010 konsekvent brutit mot sina egna regler för intern representation.

Exklusiva slottsvistelser, middagar, vinprovning och spa – allt på skattebetalarnas bekostnad. Tillväxtverket har sedan 2010 konsekvent brutit mot sina egna regler för intern representation.

Tidigare i somras kunde DN avslöja hur de sex AP-fondernas tjänstemän levde på helt andra villkor än andra myndigheter. Frikostiga förmåner, lyxhotell, tjänstebilar och gratis städhjälp hemma möttes av starka reaktioner från läsare och politiker.

Dagens Nyheter fick också tips om fler myndigheter som slösar med skattebetalarnas pengar. En av de myndigheter som pekades ut är Tillväxtverket med drygt 300 anställda. Myndigheten har kontor på nio orter i Sverige och ansvarar för att dela ut EU:s regionala bidrag och ska sköta olika satsningar för tillväxt och företagande.

Annons:

Sedan januari 2010 har verket spenderat nästan 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, visar DN:s granskning. Till det kommer ytterligare 9 miljoner kronor på intern utbildning och andra konferenser. Sammanlagt blir det 16,5 miljoner kronor.

Myndigheten är återkommande gäst på flera slott, herrgårdar, och spa-anläggningar runt om i Sverige. Det handlar ofta om tvådagars program med övernattning och helpension. På kvällen bjuds det på trerätters middagar med vin och inte sällan anordnas rena nöjesaktiviteter som bekostas med skattemedel. Bland de tusentals fakturor och kvitton som Dagens Nyheter granskat finns flera exempel: vin- och chokladprovning, skoterturer i fjällen, skidåkning, spa-behandlingar och utflykt i skärgården med ribbåt.

I slutet på maj hölls den årliga medarbetardagen, i år på Grand Hotel i Stockholm. Notan för en dags konferens med lunch och middag på kvällen slutade på 690.000 kronor, bara middagen kostade 428.000. Till det kommer ytterligare 115.000 kronor för inhyrda talare, 50.000 kronor för en konferencier. Tillsammans med kostnader för hotell för personal från kontoren utanför Stockholm slutar notan på över en miljon kronor.

Av restaurangnotan framgår att bara middagen kostade 428.225 kronor, 1.476 kronor per person inklusive vin. Alltså mer än dubbelt så mycket som verkets egna riktlinjer tillåter. Lunchtallriken kostade 375 kronor per person.

I fjol hölls ett liknande arrangemang, då valde man att hyra hela Cirkus på Djurgården. Bara notan för den efterföljande middagen på restaurang Hasselbacken slutade på över 200. 000 kronor. 2010 hyrdes Kinateatern och banketten till de drygt 200 tjänstemännen servades på hotell Sheraton.

Enligt myndighetens egna riktlinjer för intern representation ska de välja restauranger som ”möjliggör att representationskostnader kan hållas nere”.

Annons:

Endast vid undantag, främst vid representation med utländska besök får dyrare restauranger väljas, säger riktlinjerna.

Kostnaden för middagar är enligt riktlinjerna begränsad till 350 kronor per person. Men den regeln bryts konsekvent enligt DN:s granskning.

Sedan slutet på mars i år höjdes gränsen till 600 kronor per person.

Det finns också gott om exempel på när man i strid med reglerna besökt finkrogar vid internrepresentation: Gondolen, Grand Hôtel, restaurang Kungsholmen, Ulla Winbladhs är några restauranger där Tillväxtverket bjudit sina egna medarbetare på middagar.

Ett återkommande arrangemang som kostat Tillväxtverket stora summor är de ”ledarmöten” som hålls flera gånger om året. Verkets chefer samlas på en herrgård eller slott för ett seminarium. I mars i år besökte 27 chefer Högberga Gård, med helpension och 9 .370 kronor för vin slutade den totala notan på 149.393 kronor inklusive moms.

Skidparadiset Åre är en annan återkommande destination för tillväxtverkets tjänstemän. I slutet på januari i år checkade avdelningen för utveckling och regional tillväxt in på hotell Granen i centrala Åre. Efter 6,5 timmes konferens avslutades dagen med spa-besök och trerätters middag. Dagen efter ägnades åt ”utomhusaktiviteter”, enligt programmet.

Pris inklusive spa-behandling och liftkort: 116.174 kronor.

I slutet på mars 2010 hyrde fem tjänstemän en isgående taxibåt för att ta sig ut till Sandhamns seglarhotell för ett internt seminarium. Pris med vin och övernattning 25.211.

Även Tillväxtverkets styrelse har åkt på dyra hotellvistelser med fina middagar och vin. Något som nu kan får skatterättsliga konsekvenser.

– Styrelsesammanträden, årsmöten och liknande möten bör i normalfallet inte anses som en sådan konferens där skattefria måltider kan tillhandahållas. Mycket tyder på att egentligen skulle de som var med på de här styrelsemötena haft det som en kostförmån, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Kostförmån ska beskattas enligt en schablon om 90 kronor per måltid oavsett vad måltiden kostat. Arbetsgivaren ska också betala arbetsgivaravgifter på förmånen.
Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet säger att hon inte känner till Skatteverkets regler och att hon inte betalat någon förmånsskatt för maten.

– Nej, det tror jag väl knappast någon har gjort, säger hon.

Välkommen att följa DN.se även på Twitter.

Kommentarer (112)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

ankarapuff
Foto:TT

 Minst 30 döda i attentat i Ankara. Explosioner vid demonstration. 351  22 tweets  328 rekommendationer  1 rekommendationer

sjostedt_1000
Foto:TT

 V-toppen varnar för allianser. ”Kan man lita på ett borgerligt parti?” 670  23 tweets  647 rekommendationer  0 rekommendationer

do_288
Foto:TT

 Budgeten och regeringsfrågan. DN listar tänkbara scenarier. 104  7 tweets  96 rekommendationer  1 rekommendationer

 Dåtidsquizet. Hiv-viruset, MP i riksdagen och John Lennons mördare – testa vad du kan om 80-talet. 14  1 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

mobil_80_288
Foto:TT

 Premiumtjänst. Alla DN:s tidningssidor mellan 1864 och 1992.

Annons:
sverige
Foto:AFP, DN

 DN:s Johan Esk: Segern gav tre poäng. Den kunde ha givit mycket mer. 11  5 tweets  5 rekommendationer  1 rekommendationer

 Playoffplatsen säkrad. Och litet hopp om en direktplats till fotbolls-EM 2016. 4  2 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

zlatanpuff
Foto:Bildbyrån

 Erik Hamrén: Det blir svårt. Skador stör inför sista gruppspelsmatchen.

 Spanien och Schweiz klara för EM. Här är alla klara landslag. 3  2 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

frostenson
Foto:Eva Tedesjö

 Ny diktsamling från Katarina Frostenson. Maria Schottenius möter en vandrande poet.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: