Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN:s reporter: Inte självklart att han blir fri

Vad händer nu? DN:s reporter Stefan Lisinski svarar på frågor om nästa steg i fallet Sture Bergwall.

Kan Sture Bergwall få skadestånd nu när han har friats från morden?

– Det är högst tveksamt om Sture Bergwall kan få något skadestånd, eftersom han själv medverkade till att han fälldes, genom sina erkännanden. I och för sig kan man fundera över vilket ansvar han kunde ha för sitt handlande. Han var psykiskt sjuk och kraftigt neddrogad av läkemedel.

Kan han hållas kvar på Säter trots att han har förklarats oskyldig för samtliga åtta mord?

– Han dömdes ursprungligen till rättspsykiatrisk vård för ett bankrån, innan han började erkänna alla mord. Så det är inte självklart att han bli fri. Men det kan bli svårt att förklara varför vården skulle fortsätta. Han var på väg att skrivas ut när han började berätta om morden. Ganska snart kommer säkert en ny bedömning göras av hans psykiska hälsa, såvida inte Säters läkare själva ändrar inställning.

Kan morden tas upp på nytt?

– I dagens läge är endast ett av morden inte preskriberat, och där har polisen gjort vissa utredningsåtgärder. Men det blir ändå svårt att komma vidare med ett så gammalt mord. I två fall finns inte ens några döda kroppar påträffade och i ett fall är dödsorsaken okänd. Min gissning, tyvärr, är att de här fallen aldrig klaras upp. Det är sorgligt, särskilt för de anhöriga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.