Dödliga bakterier kan finnas i pålägg

Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Foto: Magnus Hallgren Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Listeria

• Listeria är en bakterie som kan förekomma i vissa livsmedel. Den är tålig och kan växa till sig i kylskåpstemperatur, men dör snabbt vid upphettning till över 70 grader.
• Listeriainfektion hos friska ger vanligen inga symtom alls. Däremot är den mycket farlig om den drabbar äldre, gravida kvinnor och de med nedsatt immunförsvar. Infektion hos gravida kan leda till missfall eller ge svår sjukdom hos det nyfödda barnet.
• Riskprodukter är framför allt livsmedel som inte upphettas, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer, kall färdigmat och vissa dessertostar.

Livsmedelsverket misstänker att det är smörgåspålägg som ligger bakom listeria­utbrottet i Sverige. Hittills har tre människor dött. Samtidigt kan DN berätta att livsmedels­jätten Scan har tvingats stänga ned en del av sin anläggning i Skåne sedan de farliga bakterierna hittats i lokalen.

Livsmedelsverket misstänker att det är smörgåspålägg som ligger bakom listeria­utbrottet i Sverige. Hittills har tre människor dött. Samtidigt kan DN berätta att livsmedels­jätten Scan har tvingats stänga ned en del av sin anläggning i Skåne sedan de farliga bakterierna hittats i lokalen.

Ovanligt många personer drabbas av listeriainfektion. Under oktober, november och december förra året rapporterades 41 fall som insjuknat i Sverige, vilket kan jämföras med 25 fall samma period 2012.

Sjukdomen sprids via maten och drabbar framför allt äldre och gravida.

Annons:

Även i år har fallen ökat och nyligen slog Livsmedelsverket larm om att det finns en ”okänd gemensam smittkälla”. 27 av sjukdomarna härstammar nämligen från en och samma bakteriestam.

Myndigheten har nu kommit fram till att det sannolikt är smörgåspålägg som ligger bakom det stora listeriautbrottet.

– Det är vårt huvudspår, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Inkubationstiden är lång, vilket gör det svårt att hitta smittokällan. Men som av en händelse har två av de drabbade fört en matdagbok över allt de har ätit. Den gemensamma nämnaren var just smörgåspålägg.

– De sa med bestämdhet att de inte hade ätit rökt och gravad lax som ju är där vi oftast hittar listeria. Däremot hade de ätit charkprodukter, säger Åsa Rosengren.

DN besökte på tisdagen det laboratorium på Livsmedelsverket som testar livsmedel. Mikrobiologerna Åsa Rosengren och Susanne Thisted-Lambertz står i färd att analysera prover. Arbetet på Livsmedelsverket har intensifierats de senaste veckorna.

– Vi tar det här på mycket stort allvar. Det här har högsta prioritet, säger Åsa Rosengren.

Arbetet görs i samarbete med Folkhälsomyndigheten och landets smittskyddsenheter.

Hittills har tre personer dött i smittan. Listeriainfektion hos friska ger vanligen inga symtom alls. Däremot är den mycket farlig om den drabbar äldre, gravida kvinnor och dem med nedsatt immunförsvar. Infektionen kan orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Hos gravida kan sjukdomen leda till missfall eller ge svåra skador hos det nyfödda barnet.

Fallen från det nuvarande utbrottet har rapporterats in från hela Sverige, vilket enligt Livsmedelsverket tyder på att smittkällan sannolikt kommer från en stor leverantör.

Livsmedelsjätten HKScan återkallade nyligen ett antal varianter av smörgåspålägg som visade sig innehålla listeria. Kontroller visade dock att bakterierna därifrån inte var från samma stam som de rapporterade fallen av listeriainfektion.

– Vi var medvetna om att det pågick en utredning hos Livsmedelsverket. Vi hade läst det på deras hemsida. Vi har gått in och tittat på miljön och sett om vi har det som husflora, säger Annelie Lundell, kvalitetsdirektör på HKScan.

I samarbete med Livsmedelsverket tog HKScan ett 100-tal prover i sina lokaler. Provsvaren visade att det fanns listeria på flera ställen.

Företaget har nu tvingats stänga en del av sin anläggning i skånska Kristianstad. I lokalen fanns flera positiva prover på listeria.

– Den linjen där vi har påvisat listeria i produkterna har vi monterat ner i skruv- och mutternivå och kokat och desinfekterat. Vi har stoppat all produktion där tills vidare. Nu pågår återmontering av linjen, säger Annelie Lundell.

Hur påverkar det era leveranser till detaljhandeln?

– Vi gick förra veckan ut med kundinformation om att leveransen kommer att påverkas. Vi producerar mindre.

Listeriabakterien är allmänt spridd i naturen och finns därför på många av våra livsmedelsråvaror. Den etablerar sig också lätt som husflora i vissa miljöer, till exempel i lokaler för livsmedelstillverkning.

Livsmedelsverket råder äldre och gravida att undvika riskprodukter som kan innehålla listeria.

Det är framför allt livsmedel som inte upphettas, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer, kall färdigmat och vissa dessertostar.

Bakterien dör snabbt vid upphettning till över 70 grader.

Läs mer:

”Prispress bakom ökning av matlarm”

0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

BildspelDN500
Foto: Henrik Montgomery, Roger Turesson

 DN firar 150 år. Se bilderna från den stora festen i Stadshuset här.

JoeCocker500
Foto: Örjan Björkdahl

 Brittiske sångaren blev 70 år. Bekräftas av skivbolaget Sony Music.

Annons:
Glasgow500
Foto: Danny Lawson/AP/PA

 Sopbil rände in bland fotgängare i Glasgow. Sex döda – flera skadade. 11  8 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 På skattebetalarnas bekostnad. Mat för drygt 600 deltagare på riksmötet. 52  15 tweets  36 rekommendationer  1 rekommendationer

Stadshuset144
Foto: Alexander Mahmoud
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: