Foto: Tullverket

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

”Drogen gjorde min man ond”

I sex år levde Suleka med en man som missbrukade khat. ”Han slog våra barn och misshandlade mig när jag var gravid”, berättar hon.

I sex år levde Suleka med en man som missbrukade khat. ”Han slog våra barn och misshandlade mig när jag var gravid”, berättar hon.

Mina barns pappa har levt i Sverige sedan 1988. Han hämtade mig i Somalia 1995. Han var snäll, och jag var ung och kär. Vi gifte oss i Mogadishu, och sedan flyttade vi till Skärholmen.

Jag trodde att allt skulle bli bra. Han hade lovat att arbeta och försörja familjen, och jag hade hört att Sverige var ett fint land med jämställdhet och demokrati. Men han fick inget jobb, och alla han kände tuggade khat.

Annons:

Han började vara borta på nätterna – inte ens när jag just hade fött vårt första barn var han hemma. Han dök upp vid sextiden på morgonen, och hans ansikte var förvridet av hallucinationer och ångest.

På bara några månader blev han en missbrukare. Han tuggade mycket mer khat här i Sverige än vad han hade gjort i Somalia. Jag tror att han skämdes över att han inte kunde försörja sin familj. Och den sorts khat som kommer hit från Kenya är mycket starkare än den vi somalier är vana vid. Den gjorde honom beroende.

Han var nästan alltid arg, för han hade aldrig några pengar – han var ju arbetslös. Ja, ibland kunde han tjäna lite genom att sälja khat i Rinkeby, men de pengarna tuggade han genast slut på.

Det var tack vare socialbidraget vi överlevde. Men min man tog ofta de pengarna också. Han blev mycket aggressiv om jag sade nej eller om det inte fanns några pengar kvar. Han misshandlade mig, knuffade in mig i väggarna och kastade glas på mig trots att jag var gravid igen. Han var inlåst i sitt beroende, det enda han tänkte på var att skaffa mer khat.

Det blev mycket våld. Två gånger slog han småbarnen så grovt att jag ringde polisen. Han hamnade i fängelse, men några månader senare var han fri igen. Och då fortsatte han med sitt missbruk. Han satt bara med sina kompisar och tuggade och snackade skit om svenskarna.

Jag kämpade med honom i flera år, men sedan gav jag upp. Då hade jag två små barn att ta hand om och ett i magen. Deras pappa brydde sig inte om dem. Det finns många ensamma mammor från Somalia i förorterna, och många somaliska män som har blivit utkastade av sina fruar. Jag vet en trea där tio khattuggare bor.

Jag tror att många av männen skulle vilja skärpa sig. Men utan arbete blir det bara mer khat. Och en missbrukare orkar inte söka jobb. Det blir en ond cirkel.”

Berättat för Gert Svensson

Fotnot: Suleka har egentligen ett annat namn. Hon tror att hon skulle bli trakasserad av khatlangare och missbrukare om hon trädde fram i DN.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

GazaIsrael.bomb.500
Foto: Reuters/Ammar Awad

 Utrikesminister vädjar om eldupphör. Tusentals palestinier flyr Gaza.

 Hamas högkvarter bombat i flyganfall. Markstrider utbröt. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Israel varnar för omfattande attack. Uppmanar Gazabor fly. 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kort bakgrund: Viktiga händelser i Gaza från 1949 till i dag. 11  2 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Svensk aktivist i Gaza. ”Kroppsdelar låg överallt.” 547  15 tweets  532 rekommendationer  0 rekommendationer

 Svenska i Tel Aviv om raketerna. ”Vi vaknade i morse av sirener”. 568  15 tweets  553 rekommendationer  0 rekommendationer

tyskland-500
Foto:Bildbyrån och Action Images Tyskland ställs mot Messis Argentina i VM-finalen i kväll.

 Tyska kollektivet. Så förändrade Philipp Lahm kulturen i landslaget.

Jag önskar att fotbolls.VM slutar med Mesut Özils stillsamma leende.  Johan Esks krönika. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Inblick Argentina. Anders Lundqvist: Förlorar mot Tyskland när det gäller.

 Inlbick Tyskland. Jan Lewenhagen: Kan starta ny era av dominans.

 Faktorerna som avgör. Finalen kräver taktisk slughet i kombination med extremt känsliga fingertoppar. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

low-244
Foto:AFP

 Pelle Blohm: Jag njöt av destruktiva Argentina – nu möts två olika ideologier. 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Viktigt sparande om något händer. Här kan du räkna ut vilken buffert ditt hushåll behöver.

sparande144
Foto:Janerik Henriksson
Annons:

 Mitt på motorvägen. Var på väg till rättsmedicinska för obduktion. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Kottdisk144
Foto: TT

 Kan ha sålts över hela landet. Axfood drar tillbaka parti med fläskkött. 19  3 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: