Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Sverige

DSB ändrar sig om vissa svenska id-handlingar

Stressade pendlare på Kastrup på måndagen.
Stressade pendlare på Kastrup på måndagen. Foto: Anders Hansson

Några timmar efter att DN avslöjat att id-kort utfärdade av Skatteverket i Sverige inte godkändes som id-handling vid de nya kontrollerna på Kastrup backade det danska statliga järnvägsbolaget DSB. Nu godkänns id-handlingen, men andra godkända svenska id-handlingar ratas fortfarande.

På måndagsmorgonen avvisade DSB:s informationschef Tony Bispeskov kategoriskt i DN-tv 
att andra svenska id-handlingar än pass, nationellt id-kort och körkort skulle kunna godkännas före den 18 januari. Då väntas mer detaljerade föreskrifter från statliga Transportstyrelsen i Sverige.

Men sedan svensk polis reagerat på DN:s uppgifter fördes Skattemyndighetens id-kort upp på listan över godkända identitetshandlingar vid id-kontrollen på tågstationens spår 1 på Kastrups flygplats. Det bekräftar presstjänsten på DSB för DN.

Däremot accepteras fortfarande inte andra id-kort som är godkända i Sverige, trots att det i svenska polisens föreskrift står att det räcker att en identitetshandling ”ska anses som giltig ska den vara officiellt utfärdad i syfte att fastställa innehavarens identitet”. Det innebär att exempelvis id-kort som utfärdats av banker inte godkänns.

Läs mer: Morgon Johansson välkomnar danska gränskontroller mot Tyskland

Trots att DSB gått ut med ny information råder stor förvirring på Kastrup. Flera personer fick inte resa över sundet trots giltiga handlingar.

– En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det. Några franska studenter i Sverige och personer med svenskt uppehållstillstånd fick inte det, säger Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant från Öresundsrevolutionen, till TT.

Omkring 10.000 resenärer har passerat Kastrup under dagen. Färre än 100 har avvisats, uppger DSB.