Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Egen signatur fäller klottrare

Bokmärk artikel
Efter att ha borstat på borttagningsmedlet sprutas klottret med varmt, ångande vatten.

Sara Igglund Efter att ha borstat på borttagningsmedlet sprutas klottret med varmt, ångande vatten.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Kostsamt klotter

En tag är en sorts signatur för klottrare. För att bli känd gäller det att göra en tag som andra klottrare uppskattar och måla den på så många ställen som möjligt.

Ingen vet säkert hur mycket klottret i Sverige kostar. Storstockholms Lokaltrafik uppskattar att de lägger cirka 150 miljoner kronor per år på klottersanering och andra reparationer efter skadegörelse. Stockholms stad lägger cirka 50 miljoner. I Göteborg uppskattas kostnaden till cirka 100 miljoner kronor.

DN

Allt fler klottrare fälls i domstol. Polisen har upptäckt deras största svaghet. De vill själva bli kända som bäst och störst bland andra klottrare. De filmar sig själva och skriver sina personliga signaturer - taggar - på så många ställen som möjligt.

Allt fler klottrare fälls i domstol. Polisen har upptäckt deras största svaghet. De vill själva bli kända som bäst och störst bland andra klottrare. De filmar sig själva och skriver sina personliga signaturer - taggar - på så många ställen som möjligt.

I en gångtunnel Rinkeby i norra Stockholm står saneringstekniker Stefan Larsson och tvättar bort sprejfärg från betongväggarna. Dels är det ett kampbudskap från en socialistisk organisation, dels en "tagg", alltså en sorts signatur. Ingenting tyder på att de som målat har velat skapa ett vackert konstverk. Taggen är gjord i en och samma blåa sprejfärg.

- De flesta som passerar är tacksamma över mitt jobb, berättar Stefan Larsson. Men ibland kommer det ungdomar och säger att det dröjer inte länge förrän det kommer nytt klotter. Och de har ju rätt.

Annons:

Men även om klottret verkar fortsätta riskerar den som skriver på väggarna att straffas och få höga skadestånd. Före rengöringen har Stefan Larsson dokumenterat klottret med kamera. Bilderna hamnar så småningom hos Stockholmspolisens klottergrupp. Där analyseras märkena och polisen kontrollerar om samma tag finns på annat håll och om det är känt vems signatur det är. Kartläggningen är numera effektiv. Stockholms stad, SL, fastighetsägare och elbolag anmäler så gott som allt klotter.

- Genom det anmälningsflöde som är nu kan vi följa en individs utveckling, hur ofta hans tag förekommer, berättar chefen för klottergruppen Dan Östman.

Polisen behöver inte heller ha tagit klottraren, oftast en ung man, på bar gärning. Det räcker att bevisa att han använder en viss personlig tag. Sedan kan han dömas för alla de tillfällen där denna tag finns.

Snart kommer en 25-årig man att ställas inför rätta i Stockholms tingsrätt för grov skadegörelse. Han är åtalad för klotter vid mer än 100 tillfällen. Dessutom åtalas han för våldsamt motstånd och brott mot knivlagen.

Mannen har vid några tillfällen gripits på bar gärning. I hans dator hittade polisen bilder på honom själv när han målar på en dörr med tuschpenna.

Mannen erkänner några av åtalspunkterna, men nekar i de flesta fallen. Han menar att vem som helst kan ha skrivit samma tag som han har gjort. Enligt Dan Östman och andra klotterpoliser strider det mot klotterkulturens regler. "I klottrarnas värld så kallas det att man Baitar, man stjäl en annans Tag och det är bland det värsta du kan göra inom denna subkultur", skriver en sakkunnig som polisen har anlitat i målet.

Annons:

De som åtalas påstår ofta att det inte alls finns så hårda regler som polisen påstår. Men i flera fall har domstolarna trott på polisen och deras sakkunniga. För en månad sedan dömdes tre unga män mellan 18 och 22 år för grov skadegörelse i Göteborg och andra orter i västra Sverige. Straffen blev dagsböter, samhällstjänst och skyddstillsyn. Mest kännbart blev kanske skadeståndet som uppgår till cirka 250.000 kronor.

Kammaråklagare Helena Trolläng berättar för DN att de första bevisen i fallet var en film som de åtalade och deras kompisar själva hade gjort och som polisen skaffade i en affär. Filmen visar hur männen sprejar ner spårvagnar framför ögonen på passagerare och hur de provocerar en spårvagnsförare.

Alla klottrare i filmen är noggrant maskerade, men polisen kunde identifiera deras taggar och kunde även spåra några klädesplagg. Till sist åtalade Helena Trolläng för 161 fall av klotter.

- Tidigare kunde en klottrare komma undan genom att säga att han har skrivit den där taggen någon gång, men neka till de andra tillfällena. Nu har vi kopplat in experter på området som säger emot sådana påståenden. Själva kulturen går ut på att man har en personlig tagg, säger Helena Trolläng.

En av de dömda pojkarnas advokat, Thomas Pettersson, är mer kritisk till den anlitade experten som arbetar för ett bevakningsföretag.

- Han förklarade att han arbetade med att jaga och gripa klottrare. Man kan fundera över hur objektiv han är när det är hans arbetsuppgift, säger Thomas Pettersson till DN.

Runt om i landet pågår nu klotterutredningar och fler kommer att åtalas. I Örebro väntar tre 15-16-åriga pojkar på åtal för över 500 olika klotterbrott. Skadeståndet väntas bli flera hundra tusen. Pojkarna har erkänt.

Dan Östman i Stockholmspolisens klottergrupp vill gärna att några bevis prövas i högre instans. Hittills har varken åklagare eller de dömda överklagat.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

putin
Foto:Mikhail Klimentyev/AP

 Turkiet förnekar. Enligt USA finns bevis på att ryska plan kränker luftrummet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Övningsområdet Ränneslätt. ”Hade skadats allvarligt, om ens överlevt.” 22  0 tweets  19 rekommendationer  3 rekommendationer

hjul
Foto:Allover
Annons:

 Slog Googles rekord. Väckte uppmärksamhet med över 20 meter hög guldstaty – här är hans nya påhitt. 9  0 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

diktator-puff
Foto:AP
RSpuff
Narges Alamis största dröm är att kunna återvända till Afghanistan. Foto:Elisabeth Ubbe

I dag lanserar DN kontot @RefugeeSweden på mikrobloggen Twitter. Tanken är att ge ansikten och namn på människor som flytt till Sverige.  Läs mer. 180  0 tweets  180 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: