Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Endast ny lag kan hjälpa somalier

Istaahil Hussein Farah från Somalia har sin familj, make och sex barn, i ett flyktingläger i Kenya och endast en lagändring kan ge dem rätt att komma till Sverige.
Istaahil Hussein Farah från Somalia har sin familj, make och sex barn, i ett flyktingläger i Kenya och endast en lagändring kan ge dem rätt att komma till Sverige. Foto: Jonas Lindstedt
Situationen för de tusentals somalier som väntar på att få återförenas med sina familjer i Sverige är fortsatt hopplös. En ny dom slår fast att det krävs lagändring om familjemedlemmarna ska få komma hit.

Sedan ett år tillbaka har inga somaliska familjer fått möjlighet att återförenas i Sverige.

Sammanlagt är det nu uppemot 1.500 barn som lever på flykt i Kenya eller Etiopien, som ansökt men inte fått prövat ifall de har rätt att återförenas med föräldern som har uppehållstillstånd i Sverige.

Om de ska få denna EU-rättighet krävs det ett politiskt beslut, slår Migrationsöverdomstolen fast i en dom på torsdagen, som åter­igen underkänner somaliska identitetshandlingar.

DN har tidigare berättat om Istaahil Hussein Farah i Falköping och hennes man och sex barn som sitter fast i flyktinglägret Kakuma i Kenya. Istaahil Hussein Farah har inte träffat sin familj på tre år. Om inte reglerna ändras snart är hennes enda möjlighet att träffa sina barn att försöka få ihop pengar till en resa till Kenya, och sedan leva tillsammans med familjen i flyktinglägret.

– Jag pratar med min man på telefon så ofta jag har råd. Samtalen gör mig orolig eftersom barnen är sjuka, säger hon nu.

Anledningen till att somaliska familjer inte ens får sin anknytning prövad är att Sverige inte godkänner somaliska pass och id-handlingar. Den somaliska staten har kollapsat och därför finns det sedan länge inte någon myndighet som kan utfärda handlingar som Sverige godkänner.

Migrationsverkets rättschef, Mikael Ribbenvik, säger:

– Domen säger att vi som myndighet inte kan göra undantag från id-kraven för en grupp. Nu är det en helt politisk fråga ifall rätten till familjeåterförening ska gå före kravet på att den som får resa in i landet har säkerställt sin identitet.

Migrationsminister Tobias Billström (M) befann sig i går på ministermöte i Bryssel och ville därför inte kommentera domen.

Fakta: De anhörigas pass godtas inte i Sverige

Ett giltigt pass är ett grundläggande krav för den som söker uppehållstillstånd i Sverige.

För en asylsökande utan pass från Somalia som kommit till Sverige räcker det med att göra sannolikt att man kommer från Mogadishu.

En person som däremot söker uppehållstillstånd i egenskap av anhörig måste styrka sin identitet. Här gäller inte somaliska pass som id-handlingar.

Barn till föräldrar i Sverige har rätt till uppehållstillstånd, men i dagsläget kan de på grund av de underkända passen inte bevisa denna rätt, vilket innebär att ansökningarna avslås omedelbart.

Tidigare, fram till förra våren, satte Migrationsverket rätten till familjeåterförening främst vilket gjorde att somaliska familjer kunde få sin anknytning prövad.

Domar från Migrationsöverdomstolen säger nu att detta strider mot lagstiftningen.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.