Färre nekas sjukersättning

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kraven skärptes 2008

När sjukförsäkringen gjordes om sommaren 2008 skärptes kraven som ställdes för att en person ska beviljas sjukersättning. Arbetsförmågan måste vara stadigvarande nedsatt och alla rehabiliteringsmöjligheter för att återfå arbetsförmåga måste vara prövade.

Tidsbegränsad sjukersättning är avskaffad. De sista utbetalningarna med den ersättningen gjordes nu i december.

Den enda form av förtidspension som nu finns för personer i åldrarna 30–64 är sjukersättning. Den kan ges i olika omfattning, som minst en fjärdedels ersättning. Ersättningen ska omprövas av Försäkringskassan vart tredje år.

För tre år sedan fick mer än varannan avslag när Försäkringskassan avgjorde rätten till förtidspension, sjukersättning. Trots att reglerna är desamma är det i dag mindre än var tredje som nekas ersättningen, enligt statistik som har tagits fram åt DN.

För tre år sedan fick mer än varannan avslag när Försäkringskassan avgjorde rätten till förtidspension, sjukersättning. Trots att reglerna är desamma är det i dag mindre än var tredje som nekas ersättningen, enligt statistik som har tagits fram åt DN.

Att beviljas förtidspension i dag är betydligt svårare än med reglerna som fanns före sommaren 2008, men det är inte omöjligt – förra året fick över 10 000 klartecken till att bli förtidspensionärer. De kan bli ännu fler i år, om den nya trenden i Försäkringskassans beslut håller i sig.

Av de beslut om förtidspension som Försäkringskassan fattade under 2010 slutade omkring hälften med att personen nekades sjukersättning.

Annons:

Även under 2011 var ungefär vartannat beslut ett avslag – fram till och med augusti. Då blev avslagen plötsligt färre, och den utvecklingen har sedan fortsatt. Nu i december 2012, den senaste månad som statistiken visar, var 28 procent av besluten avslag.

Jämför man den nivån med augusti 2010 skiljer det hela 31 procentenheter.

– Vi har pratat en del om möjliga orsaker till den här nedgången, men vi har inga säkra svar, säger Ingeborg Watz Forslund, verksamhetsansvarig för Försäkringskassans arbete med sjuk- och aktivitetsersättning, som tror att skrotningen av tidsbegränsad sjukersättning eventuellt är en orsak.

Vissa personer med den ersättningen får nu i stället permanent sjukersättning eftersom de troligen aldrig kommer att kunna arbeta.

Att allt fler beviljas sjukersättning beror inte på några regeländringar eller liknande, enligt Ingeborg Watz Forslund. Myndighetens handläggare har i och för sig fått en ny vägledning om tolkningen av hur de ska bedöma rätten till sjukersättning, men dessa riktlinjer kom för bara några månader sedan. Den här vägledningen öppnar för generösare tolkningar för exempelvis personer som har flera sjukdomsbesvär där det är svårt att avgöra varaktigheten på sikt.

– Vi har gjort en uppskattning och räknar med att den här vägledningen ska göra att ytterligare något tusental per år beviljas sjukersättning, men jag tror inte effekterna av den här vägledningen syns i statistiken ännu, säger Ingeborg Watz Forslund.

Beror nedgången i avslag på att handläggarna i högre grad har börjat fria än fälla?

– Det är inget som jag kan påstå. Det kan ju vara så att fler av dem som ansöker om sjukersättning är berättigade till den.

Som DN tidigare har berättat ökar antalet personer som blir sjukskrivna och får sjukpenning. Även i den här gruppen har de negativa beskeden från Försäkringskassan blivit ovanligare. Risken att få ett avslag på en ansökan om sjukpenning har minskat något under de två senaste åren. En minskning syns även för de sjukskrivningar som slutar med indrag, att Försäkringskassan stoppar dem.

– Indrag och avslag handlar om väldigt små tal, bara några få procent vardera av alla ärenden, men visst är det en nedgång där nu sedan en tid. Nu ligger vi på ungefär samma nivåer som i början av 2008. Om det här är naturliga fluktuationer eller om det finns andra orsaker vet vi inte, säger Jan Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans huvudkontor.0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Valresultat500
Grafik:Johan Andersson

 Siffror från hela Sverige. Från riksdag till valkrets. 115  37 tweets  72 rekommendationer  6 rekommendationer

HorbyPUFF500
Foto:Anders Hansson

 Största tappet. Inte ens kommunalrådet (M) röstade på egna partiet. 27  17 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Isabella Pettersson är Fis förstanamn i Stockholm. Partiet har ingen budget. 114  20 tweets  94 rekommendationer  0 rekommendationer

Isabella Pettersson
Foto:FI

 DN:s Viktor Barth-Kron. Men SD:s etablering i regionen blir det bestående intrycket.

 Alliansen styr Stockholms landsting. SD blir vågmästare. 145  39 tweets  106 rekommendationer  0 rekommendationer

 S får svårt styra Stockholm. Stora knäckfrågor. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
mediepuff
Foto:Meli Petersson Ellafi​, Alamy, TT

 Så skriver utländska medier. Svenska valet får mycket utrymme. 178  17 tweets  161 rekommendationer  0 rekommendationer

reinfeldt3-144
Foto:Lotta Härdelin

 Som M-ledare. ”Mycket beror ju på åt vilket håll Moderaterna utvecklas nu.” 128  10 tweets  117 rekommendationer  1 rekommendationer

 Fortsätter förhandla med MP. Stefan Löfven ska föra samtal med V. 17  4 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 För S-samarbete. Centern-toppar öppnar. 50  6 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

Lofven144
Foto:TT

 Karriärcoachen tipsar. Ministrarna behöver nya jobb. 248  22 tweets  224 rekommendationer  2 rekommendationer

 Så stor blir fallskärmen. För Reinfeldt och sällskap. 243  22 tweets  221 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
akesson500
Foto:Magnus Hallgren

 Därför gick partiet framåt. ”Vi har inte nått ut till de här människorna.” 316  28 tweets  287 rekommendationer  1 rekommendationer

  Statsvetaren Ulf Bjereld: Att Reinfeldt avgick under valnatten underlättar inte för Löfven. 190  29 tweets  161 rekommendationer  0 rekommendationer

bjereld144
Foto:TT

 Väljarna som bytte sida. Partierna som tappade väljare till SD. 810  14 tweets  791 rekommendationer  5 rekommendationer

 Här fick de 30 procent. På sju ställen får SD ingen representation. 155  35 tweets  116 rekommendationer  4 rekommendationer

sd144
Foto:Magnus Hallgren

 Kristina Lindquist: Läget kan närmast jämföras med Front nationals framgångar i Frankrike. 3745  160 tweets  3580 rekommendationer  5 rekommendationer

Iphone144
Foto:Ap

 4 miljoner lurar på ett dygn. Ingen hejd på intresset när Apple öppnade för beställningar. 15  4 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vad vet du om Apple? Dags för quiz! 25  5 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: