Färre nekas sjukersättning

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kraven skärptes 2008

När sjukförsäkringen gjordes om sommaren 2008 skärptes kraven som ställdes för att en person ska beviljas sjukersättning. Arbetsförmågan måste vara stadigvarande nedsatt och alla rehabiliteringsmöjligheter för att återfå arbetsförmåga måste vara prövade.

Tidsbegränsad sjukersättning är avskaffad. De sista utbetalningarna med den ersättningen gjordes nu i december.

Den enda form av förtidspension som nu finns för personer i åldrarna 30–64 är sjukersättning. Den kan ges i olika omfattning, som minst en fjärdedels ersättning. Ersättningen ska omprövas av Försäkringskassan vart tredje år.

För tre år sedan fick mer än varannan avslag när Försäkringskassan avgjorde rätten till förtidspension, sjukersättning. Trots att reglerna är desamma är det i dag mindre än var tredje som nekas ersättningen, enligt statistik som har tagits fram åt DN.

För tre år sedan fick mer än varannan avslag när Försäkringskassan avgjorde rätten till förtidspension, sjukersättning. Trots att reglerna är desamma är det i dag mindre än var tredje som nekas ersättningen, enligt statistik som har tagits fram åt DN.

Att beviljas förtidspension i dag är betydligt svårare än med reglerna som fanns före sommaren 2008, men det är inte omöjligt – förra året fick över 10 000 klartecken till att bli förtidspensionärer. De kan bli ännu fler i år, om den nya trenden i Försäkringskassans beslut håller i sig.

Av de beslut om förtidspension som Försäkringskassan fattade under 2010 slutade omkring hälften med att personen nekades sjukersättning.

Annons:

Även under 2011 var ungefär vartannat beslut ett avslag – fram till och med augusti. Då blev avslagen plötsligt färre, och den utvecklingen har sedan fortsatt. Nu i december 2012, den senaste månad som statistiken visar, var 28 procent av besluten avslag.

Jämför man den nivån med augusti 2010 skiljer det hela 31 procentenheter.

– Vi har pratat en del om möjliga orsaker till den här nedgången, men vi har inga säkra svar, säger Ingeborg Watz Forslund, verksamhetsansvarig för Försäkringskassans arbete med sjuk- och aktivitetsersättning, som tror att skrotningen av tidsbegränsad sjukersättning eventuellt är en orsak.

Vissa personer med den ersättningen får nu i stället permanent sjukersättning eftersom de troligen aldrig kommer att kunna arbeta.

Att allt fler beviljas sjukersättning beror inte på några regeländringar eller liknande, enligt Ingeborg Watz Forslund. Myndighetens handläggare har i och för sig fått en ny vägledning om tolkningen av hur de ska bedöma rätten till sjukersättning, men dessa riktlinjer kom för bara några månader sedan. Den här vägledningen öppnar för generösare tolkningar för exempelvis personer som har flera sjukdomsbesvär där det är svårt att avgöra varaktigheten på sikt.

– Vi har gjort en uppskattning och räknar med att den här vägledningen ska göra att ytterligare något tusental per år beviljas sjukersättning, men jag tror inte effekterna av den här vägledningen syns i statistiken ännu, säger Ingeborg Watz Forslund.

Beror nedgången i avslag på att handläggarna i högre grad har börjat fria än fälla?

– Det är inget som jag kan påstå. Det kan ju vara så att fler av dem som ansöker om sjukersättning är berättigade till den.

Som DN tidigare har berättat ökar antalet personer som blir sjukskrivna och får sjukpenning. Även i den här gruppen har de negativa beskeden från Försäkringskassan blivit ovanligare. Risken att få ett avslag på en ansökan om sjukpenning har minskat något under de två senaste åren. En minskning syns även för de sjukskrivningar som slutar med indrag, att Försäkringskassan stoppar dem.

– Indrag och avslag handlar om väldigt små tal, bara några få procent vardera av alla ärenden, men visst är det en nedgång där nu sedan en tid. Nu ligger vi på ungefär samma nivåer som i början av 2008. Om det här är naturliga fluktuationer eller om det finns andra orsaker vet vi inte, säger Jan Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans huvudkontor.0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ambassad500
Foto:TT

 Kan bli permanent. Efter Sveriges erkännande av Palestina som stat. 562  33 tweets  527 rekommendationer  2 rekommendationer

 Utrikesministern om beslutet. Wallström: Kritiken har varit måttfull. 138  18 tweets  119 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s Nathan Shachar: Beskedet ger hopp om att fler ska erkänna. 52  5 tweets  47 rekommendationer  0 rekommendationer

 Testa dina kunskaper. Vad vet du om Palestina? 69  3 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför fördömer FP regeringens beslut. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 110  7 tweets  103 rekommendationer  0 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT

 Men det blir inte alltid lyckat. Unga gör det, äldre gör det, piloter och astronauter gör det.

selfie2-244
Foto:AFP
quizbordskick
Foto:Alamy

Har du koll på hyfs kring matbordet?  Gör Magdalena Ribbings quiz. 296  0 tweets  296 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
mahmoud500
Foto:Jonas Lindkvist

 ”Att gå med i Dai'ish är att hamna fel.” Lämnade IS för tio dagar sedan. 18  6 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 UD och Säpo tystlåtna. Svensk IS-krigare dödad i Kobane. 226  2 tweets  224 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ny massgrav i Irak. Togs från sin by, dödades och begravdes. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Våldtas och säljs på marknad. Tusentals uppges vara fångar hos IS. 32  3 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

katten500
Skärmdump: Youtube

Klumpiga, söta och ibland korkade.  Kattens dag och internetdagen. 23  6 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: