Fler än någonsin dör av droger

 • Skriv ut
 • Öka textstorlekMinska textstorlek
 • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Narkotika i Sverige

 • Socialstyrelsens dödsorsaksregister visar avlidna personer där narkomani, drogberoende eller förgiftningar med läkemedel eller narkotika omnämns på dödsorsaksintyget. Antingen som underliggande eller bidragande dödsorsak.
 • Under 2012 var siffran 529 personer, den högsta någonsin i relativa och absoluta tal.
 • Ökningen i antalet dödsfall bekräftas av forskningsregistret Toxreg. Det registret slår även fast att de metadonrelaterade dödsfallen ökar.
 • De narkotikarelaterade dödsfallen har ökat sedan 2006.
 • Beslagen av narkotikaklassade läkemedel ökar.
 • Metadon är ett narkotikaklassat läkemedel som används vid svår smärta och som underhållsbehandling till opiatberoende personer.

Källa: Socialstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut

Aldrig tidigare har så många dött av narkotika i Sverige. Samtidigt står missbruksvården inför en generation missbrukare med nya vanor och behov.

Aldrig tidigare har så många dött av narkotika i Sverige. Samtidigt står missbruksvården inför en generation missbrukare med nya vanor och behov.

Både Socialstyrelsens dödsorsaksregister och data från Rättsmedicinalverket visar samma sak. Antalet narkotikarelaterade dödsfall är högre än någonsin. Både fall där droger indirekt bidragit till dödsfallet och direkta överdoser har blivit fler. 191 av de 529 narkotikarelaterade dödsfallen under 2012 misstänks vara självmord. Forskningen kan inte förklara vad ökningen beror på.

– De som dör har oftare en blandning av olika preparat i kroppen, men exakt vad den ökade dödligheten beror på är svårt att säga. Metadondödligheten ökar, men det är få som går behandlingsprogram som dör av metadonförgiftning, säger Börje Olsson, professor i alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Annons:

På en vägg i Svenska brukarföreningens lokaler hänger en anslagstavla med namn. Det blir fler. För bara några dagar sen fylldes den på igen.

– Det är så många som dör och det passerar obemärkt, det kändes fel. Det här är våra vänner, därför har vi en minnestavla med namn på de som har gått bort, säger Christina Paulsrud, ordförande i Stockholms brukarförening.

Blandmissbruket är den största utmaningen just nu, enligt brukarorganisationen. En bild som bekräftas av beroendecentrum i Stockholm.

– Våra behandlingsmetoder minskar suget efter heroin. Men använder man dessutom cannabis, internetdroger eller bensodiazepiner så blir det otroligt komplext att behandla. I dag har de flesta ett väldigt svårt blandberoende, säger Nadja Eriksson, överläkare på beroendecentrum i Stockholm.

För 42-åriga Annika Samuelsson var blandmissbruket vardag under flera år. Drogerna beställde hon via internet där hon lätt fick tillgång det hon ville ha.

– Jag behövde inte röra mig en meter. Jag tog allt möjligt, det är svårt att dosera, man vet aldrig vad man får. Jag har haft tur som har överlevt, säger hon.

Trots flera månader utan missbruk är hon orolig för hur länge hon ska orka.

– Jag har inte fått någon vård sedan januari. Man vaknar varje dag och undrar om man ska slåss mot lastbilar eller om man ska ge upp. Man orkar inte lida själv och man orkar inte se sina anhöriga lida.

Nadja Eriksson är oroad för att ett ökat blandmissbruk kommer att påverka dödstalen.

– Folk tar det de kommer åt, det är en tendens vi ser i alla åldersgrupper. Ju fler preparat man tillför kroppen desto lättare blir det att överdosera. Enbart ett heroinberoende är enklare att behandla med läkemedel.

Annika Samuelsson tror att en ny generation missbrukare växer fram, som vården inte är beredd på.

– Lång erfarenhet gjorde att jag inte tog precis vad som helst, men risken är att unga människor inte vet vad det är för preparat. Det här är inga små problem, det här är de nya missbrukarna som fastnar som inte syns, de står inte på Sergels torg längre.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Bombhot mot ett av planen. Inga plan får komma in till terminalen. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

norwegian
Foto:NTB

 Strejk i Norge. 35.000 resenärer drabbas när Norwegian ställer in. 84  0 tweets  84 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flera flygningar riskerar ställas in. Stor påverkan för resenärer. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

sd500
Foto:DN, TT Karlsson, Jomshof och Hahne.

 SDU-falang mot ledningen. Karlsson medger att det pågår inre strid. 23  12 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Livet gick inte att rädda. Dog när han kört av kajkant med rullstolen. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

nykoping-500
Foto:David Hårseth/Blåljus.se, Magnus Hallgren

 Döda kopplas till gäng. Uppger för Expressen att det bedöms vara bomb. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: