Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flickor sexuellt ofredade av grupp med ungdomar

Foto: DN

Flera flickor i en teatergrupp i Växjö utsattes för bland annat sexuellt ofredande och en mobilstöld av en grupp ungdomar under en spökvandring på lördagskvällen.

Det var under ett kulturarrangemang som tonårstjejer som var skådespelare i Teater Respekts spökvandring i Linnéparken i Växjö utsattes för flera olika övergrepp. Enligt ordföranden i teaterföreningen, Christina Gutierrez Malmbom, var det en oregerlig grupp med ungdomar som i skydd av mörkret gav sig på tjejerna.

– Det är en spökvandring där vi rör oss i en mörk park, man ser inte vad som händer. Det finns olika stationer och en ledsagare som för gruppen till stationerna, där vi ska skrämmas. Vid första stationen hade vi tjejer som agerade dansande skog, och deltagare i publiken tog överallt på dem och plockade en mobiltelefon, säger hon.

Enligt Christina Gutierrez Malmbom var det en ovanligt stor grupp, 70-80 personer, varav de flesta var ”vanliga familjer”, men det fanns också en grupp ungdomar som verkade vara på stan på egen hand, och som nästan hade som sport att inte göra som de blev tillsagda.

En flicka som är 11 år gammal och som satt stilla och spelade docka, blev petad på, dragen i håret och sparkad.

– Efter tre rundor när vi fortfarande inte kunde få kontroll på publiken då bröt vi det hela. Vi kommer inte att ha en sådan här föreställning igen om det inte går att se till att man inte kan komma åt skådespelarna.

Eftersom det var mörkt och det var så mycket folk finns det inga signalement på de misstänkta förövarna, men enligt Christina Gutierrez Malmbom finns det inget som tyder på att det är samma typ av händelse som under konserten ”We are Sthlm”, där tjejer utsattes för sexuellt ofredande och övergrepp av grupper med killar som uppges ha omringat dem systematiskt, och som i en polisrapport pekats ut som flyktingungdomar ”företrädesvis från Afghanistan”.

– De här ungdomarna var ganska unga, och jag är ganska säker på att de pratade småländska. Det var inte en situation med påfallande många unga killar med afghanskt utseende, tvärtom så tror jag inte att jag såg någon, säger Christina Gutierrez.

Hon menar att om det finns några likheter så handlar det om gruppbeteendet.

– Att man tappa normer och regler när man är i en mobb eller grupp, mer än så kan vi inte säga. Jag är själv ganska chockad över att man kan ge sig på att sparka på en 11-årig flicka som agerar docka, vad är det som gör att man går över den gränsen bara för att man kan? Jag tror inte att det har så mycket att göra med de andra händelserna, men jag vet inte.

Polisen i Växjö har tagit emot tre polisanmälningar om ofredande, sexuellt ofredande och grov stöld efter det som hände under spökvandringen. Tjejerna är i 11-13-årsåldern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.