Företag utsätts för intrång av utländsk makt

Publicerad 2014-01-08 00:05

Klicka på länken nedan för att se en större version av grafiken.

Foto: Anette Nantell Klicka på länken nedan för att se en större version av grafiken.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Utländska underrättelsetjänster genomförde förra året flera dataintrång mot svenska myndigheter, företag och universitet. Det uppger FRA och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för DN.

Utländska underrättelsetjänster genomförde förra året flera dataintrång mot svenska myndigheter, företag och universitet. Det uppger FRA och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för DN.

– Det urholkar Sveriges konkurrenskraft som nation, säger Fredrik Wallin, FRA.

Dokument läckta av visselblåsaren Edward Snowden har under hösten avslöjat amerikanska NSA:s sofistikerade metoder för att tränga sig in i datorer och servrar. ”Quantum” är ett av verktygen och har bland annat använts av den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ för att hacka sig in hos anställda på den belgiska telekomoperatören Belgacom, med flera EU-institutioner som kunder.

Nu berättar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Försvarets radioanstalt, FRA, att utländska underrättelsetjänster under förra året misstänks ha genomfört flera dataintrång mot mål i Sverige.

Klicka här för att se en större version av grafiken.

– Man går på speciella individer, till exempel en generaldirektör, en vd, en ekonomiansvarig på ett börsnoterat företag, eller forskningsfolk inom försvarsindustrin. Man väljer ut personerna och försöker plantera skadlig kod på deras datorer så att man kan avlyssna och stjäla information, säger IT-säkerhetsexperten Jonas Thambert på avdelningen Cert-se på MSB.

Attackerna har varit mycket avancerade. Enligt FRA handlar det om både intrångsförsök och fullbordade intrång.

– Vi kan bekräfta att det har skett fall under förra året där vi har arbetat med dataintrång som har skett från utländska underrättelsetjänster. Jag kan dock inte gå in på några enskilda fall, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin.

Har det varit försök eller intrång?

– Det finns fall där det har varit fullbordade intrång från utländska underrättelsetjänster.

Vilka har drabbats?

– Det har rört intrång mot myndigheter, företag, universitet och högskolor och annan forskningsverksamhet i Sverige, säger Fredrik Wallin.

Hur vet ni att det är utländska underrättelsetjänster som ligger bakom intrången?

– FRA har en möjlighet att signalspana på aktörerna bakom denna typ av angrepp. Under gynnsamma omständigheter kan vi spåra angreppen tillbaka och se vem som ligger bakom. Sen kan vi plocka isär ett virus och se vilka egenskaper det har och hur det är skrivet.
Det är oklart vilka som har drabbats och vad som har stulits.

Även Säkerhetspolisen har varit inkopplad, enligt FRA.

Säpo vill däremot inte kommentera vilka fall som utreds, men skriver i ett mejl till DN att ”Sverige är intressant ur många aspekter: militärteknologi, civil högteknologi, framstående forskning och tekniska innovationer” och att ”risken för attacker har ökat i takt med att nätverk kopplas ihop och verksamheter flyttas ut på nätet”.

MSB arbetar med att hantera och förebygga IT-säkerhetsincidenter i Sverige. De hjälper myndigheter att analysera händelser, till exempel genom att granska hårddiskar, loggfiler och källkoden bakom virus.

Det är oftast MSB som upptäcker de första tecknen på att avancerade dataintrång har genomförts.

– Det kan handla om att en dator på en myndighet genererar mycket trafik på nätet som det egentligen inte ska göra. Då erbjuder vi oss att titta på loggarna och att göra en forensisk undersökning av maskinen. Det finns mycket starka indikatorer på att en del av den skadliga kod som vi analyserar kommer från andra stater. Om man tittar på omvärlden så är det jättevanligt. NSA har ju avlyssnat Angela Merkels telefon. Vi är inte förskonade. Ingen rök utan eld, säger Jonas Thambert.Läs mer:

Många struntar i att anmäla hackare

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Park-Geun-Hye-500
Foto:Ahn Young-joon/AP

”Obegripligt.” Presidenten kritisk mot besättningen på olycksfärjan.

Ilska och sorg hos anhöriga. ”Ge mig mitt barns kropp.” 6  4 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Bärgningen kan ta månader. Hundratals personer saknas.

Färjans kapten har gripits. Utreds för att ha övergett skeppet. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

koppar500
Foto:Joakim Roos

Kostar hundratals miljoner. Trafikverket tar krafttag mot kopparstölder.

malay244
Foto:AP

Kuala Lumpur. Malaysia Airlines nödlandade med delvis uppfällda hjul. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Flight MH370. Fortfarande borta.

Annons:

Aktivera, logga in, läs! Du får tidningen digitalt i stället för i brevlådan. 33  15 tweets  17 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons: