Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Frias efter nio år i fängelse

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

En 66-årig man frias från våldtäkt på sin dotter. I och med domen är han den person i Sverige som i modern tid har suttit längst i fängelse – nio år – efter en felaktig dom. Säpos spaning ska ha bidragit till att mannen nu rentvås.

En 66-årig man frias från våldtäkt på sin dotter. I och med domen är han den person i Sverige som i modern tid har suttit längst i fängelse – nio år – efter en felaktig dom. Säpos spaning ska ha bidragit till att mannen nu rentvås.

Dottern hävdar att fadern våldtagit henne upp till 200 gånger samt utövat tortyr med glödande cigaretter och rakblad. Övergreppen ska ha börjat 1983, när hon var nio år gammal, och fortsatt ända fram till 1990, uppger TT. 

Mannen dömdes mot sitt nekande först i Västmanlands tingsrätt och sedan i Svea hovrätt. Men när kvinnan 2007 började berätta om nya mycket sadistiska våldtäkter som andra ska ha utsatt henne för, men som polisen ansåg inte hade ägt rum, ifrågasattes de tidigare uppgifterna.

Annons:

2012 beviljades mannen villkorlig frigivning, efter att ha suttit av två tredjedelar av det 14-åriga straffet. I maj förra året beviljades han resning av Högsta domstolen och på fredagen beslutade alltså hovrätten att fria mannen. 

Enligt mannens advokat Thomas Olsson bidrog Säpospaning till att resningsansökan beviljades. Kvinnan ska ha berättat för en terapeut vid kvinnojouren i Västerås att det fanns en pedofilring som åkte omkring i en skåpbil i staden och plockade upp kvinnor som sedan våldtogs. 

Kvinnojouren kontaktade polisen, som i sin tur kontaktade Säpo eftersom kvinnan hade uppgett att en polis var med i nätverket. 

– Säpo övervakade kvinnan dygnet runt i en vecka. Det enda man kunde konstatera var att hon köpte en ask rakblad. Dagen efter att övervakningen hade avbrutits kom ett telefonsamtal från kvinnojouren om att kvinnan hade plockats upp av nätverket och skurit henne med rakblad. Det var uppenbart osanna uppgifter, säger Thomas Olsson. 

I fredagens dom menar Svea hovrätt att kvinnans vittnesmål inte håller som bevisning. Hon har gjort ändringar och tillägg i sin berättelse utan att ge någon godtagbar förklaring. Tidigare har kvinnan bland annat uppgett att hon utsatts för gruppvåldtäkter vid två tillfällen, medan hon numera uppger att det har inträffat mellan fem och tio gånger. De flesta av övergreppen ska även ha skett i kvinnans systers rum, trots att systern inte märkt något. 

Åklagare Zilla Hirsch säger att det inte är styrkt bortom allt tvivel att den 66-årige mannen är skyldig till gärningarna och att det därför är rätt att han frias. 

– Det finns omständigheter nu som inte fanns med i de tidigare domarna, dels att kvinnan har berättat om nya övergrepp som ska ha kopplingar bakåt i tiden. Att berättelsen utvidgar sig påverkar tillförlitligheten, säger hon till DN.

Kvinnans målsägarbiträde Robin Söder säger att hans klient är förkrossad efter domen. 

– Hon tycker att det här är hemskt, säger han till TT och fortsätter:

– Hon vet att hon har blivit utsatt för det här, men det har ogillats av en domstol. Det handlar inte om att saken i fråga inte har hänt, det handlar om vad man kan bevisa.

De påstådda övergreppen skedde på 1980-talet, och det är svårt att efter så lång tid få fram vittnen och bevisning som håller för en ny utredning, hävdar Söder.

Domen går att överklaga till Högsta domstolen, men det är högst teoretiskt att det skulle ske. I praktiken står denna dom fast, skriver TT.

Anna Kaldal, docent i processrätt vid Stockholms universitet, säger att det är ett tragiskt ärende, men att det inte var svårt för hovrätten att besluta sig för att fria mannen.

– Rätten hade inte något annat val än att fria. Det hade framkommit så många nya uppgifter från kvinnan som det inte fanns stöd för i den tidigare utredningen att även åklagaren förordade en friande dom. Det gäller både uppgifterna om de nya våldtäkterna, men kanske framför allt de nya uppgifterna om de gamla våldtäkterna, säger hon till DN. 

Som lekman kanske man undrar hur en man kan sitta tio år i fängelse för våldtäkt och senare frias helt. Men Anna Kaldal menar att både de gamla domarna och fredagens dom juridiskt sett kan vara korrekta. 

– Det man prövar i brottmål är inte nödvändigtvis det vi kallar för sanning, utan om bevisningen är tillräcklig för att fälla någon. Efter vad jag kan se var utredningen som låg till grund för de första domarna robusta. 

Enligt Anna Kaldal står sig gamla domar sällan vid en resning eftersom bevisning är färskvara och den nya bevisningen ofta slår ut den gamla. 

– Det gäller särskilt när ord står mot ord. 

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

blatter1000
Foto:AFP

 Trots misstankar om mutor. Utmanaren drog sig ur inför andra omgången.

 Mer än fördubblade inkomster på tio år. Men fotbollen får allt mindre. 29  10 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare den 30 maj 2015: Fult spel lönar sig alltid. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Seger för Palestina. Israel gav efter inför hot om uteslutning. 44  1 tweets  43 rekommendationer  0 rekommendationer

blatter_288
Foto:AFP

 Provisorisk kyrkogård. Över 1400 döda arbetare inför VM i Qatar. 32  7 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 Alla artiklar om Fifa-skandalen. Svåra veckan fortsätter för Blatter.

troll
Foto:AP

 Arbetsrättssak. Ludmila Savchuk arbetade som ”troll” och skrev inlägg med falsk avsändare. 83  28 tweets  55 rekommendationer  0 rekommendationer

 Testa din IQ. Mensas provkonstruktör har tagit fram ett intelligenstest för DN:s läsare. 1060  20 tweets  1037 rekommendationer  3 rekommendationer

einstein
Foto:AP
Annons:
Porr-SVT-1000
Infällt i bilden är en pixlad skärmdump från porrfilmen. Foto:TT

 ”Gay sex is the answer”. Filmsekvens där två män har samlag.

 Kan bli utan ersättning. Två av hennes tänder klövs rakt itu av det okända föremålet. 16  2 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

tanderna
Foto:Privat
Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: