Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Sverige

Greenpeace: gifter i barnkläder

Miljöorganisationen Greenpeace har hittat farliga kemikalier i kläder och skor för barn. Kläderna som testats är tillverkade av etablerade märken. I en t-shirt från Adidas som köptes i en butik i Stockholm påträffades ftalater som är förbjudet i vissa leksaker.

Greenpeace har köpt in 82 produkter för barn från 12 stora och etablerade märken.

Testerna visade att det fanns minst en farlig kemikalie i 76 av dessa produkter.

I undersökningen ingick bland annat ftalater, som används för att göra plast mjukt, och som är förbjudna i sådana leksaker som barn kan tänkas stoppa i munnen.

– Det är allvarligt att det finns så mycket gifter i barnkläder eftersom barn är känsligare än vuxna för påverkan. Kemikalierna som vi hittat är hormonstörande, och påverkar immunförsvar och fortplantningsförmåga, säger Annika Jacobson, chef för Greepeace i Sverige.

– Barn har ju dessutom en förmåga att stoppa kläder i munnen, fortsätter hon.

Greenpeace har tidigare testat vuxenkläder, och slutsatsen efter det senaste testet är att det finns minst lika mycket gifter i kläder för barn.

Kläderna som testades i Greenpeace laboratorium var inköpta i 25 olika länder. Fyra av plaggen där gifter påträffades hade inhandlats i Stockholm.

Ett av plaggen är en t-shirt från Adidas som införskaffades i Stockholm.

I en kommentar skriver Adidas Group:

”Vi har noga kontrollerat resultaten i Greenpeace senaste rapport. Resultatet och koncentrationen (av ämnen) motsvarar fullt ut de krav som ställs i lagen och orsakar därför inte några hälsorisker”.

Såväl Greenpeace som Kemikalieinspektionen har krävt skärpt lagstiftning för flera giftiga kemikalier.

– Att vänta på en skärpt lagstiftning tar för lång tid. Vi hoppas därför på att textilindustrin själva ska sluta använda ämnena, säger Annika Jacobson.

– Föräldrar kan inte köpa sig fria från gifter. Vår slutsats är att gifter är lika vanliga i dyra som i billiga kläder, fortsätter hon.

Idag är det svårt för en förälder att veta vad kläderna innehåller.

– Det bästa en förälder kan göra är att ställa krav i butikerna. Inte ens ekologiska barnkläder är garanterat fria från gifter. Det bästa man kan göra är att köpa second hand. Då är kläderna tvättade många gånger.

De kemikalier som ingick i undersökningen var bland annat ftalater, nonylfenoletoxylater (NPE), som kan finnas i t-shirts, och perflourerade ämnen (PFC), som används sen femtiotalet för sin temperaturtålighet och vatten-, smuts- och fettavvisande egenskaper.