Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Halkan fortsätter till helgen

Blixthalka ställde till med svåra problem på vägarna i stora delar av södra och mellersta Sverige under måndagsmorgonen. Enligt SMHI kommer det även de kommande dagarna att vara stor risk för halt väglag.

– Vi kan räkna med ishalka på morgnarna åtminstone fram till helgen i både Götaland och Svealand. Temperaturerna kommer att ligga runt nollstrecket med minus på nätterna och plus på dagarna. Dessutom kan det bli regnskurar och snöblandat regn på många håll, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Han tror inte att Norrland kommer att vara utsatt på samma sätt. Ett möjligt undantag är kustlandet där det finns risk för ishalka.

– Problemet försvåras av att många kanske inte har bytt till vinterdäck ännu, säger han.

Under måndagsmorgonen rådde svår halka i Skåne och flera trafikolyckor rapporterades från Österlen. Halkan orsakade också ett stort antal smärre trafikolyckor i Stockholmsområdet och i Västsverige under natten och tidigt på morgonen.

En kvinnlig fotgängare blev tidigt på morgonen påkörd av en lastbil i Växjö och skadades så svårt att hon avled.

Flera fordon var inblandade vid en olycka på E 4 vid Markaryd i Småland, men inga allvarliga personskador uppstod.

Halka

Det finns flera olika typer av halt väglag, beroende på väder och temperaturer:

Frosthalka uppstår när en väg är täckt av frost. Den bildas på snöfria vägar då luftens fukt fryser på vägbanan. Vanligast tidigt på morgonen.

Ishalka, även kallad blixthalka. Orsakas av underkylt regn, duggregn eller regn som fryser när det når marken.

Fläckvis halka. Beror på att smältvatten fryser fläckvis nattetid.

Källa: SMHI

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.