Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Han hittade hela sitt liv i Stasis arkiv

Bokmärk artikel
Som teologistudent i Lund på 1960-talet reste Anders Törnvall ett tiotal gånger till DDR för att stötta östtyska studenter.

Foto: Brita Nordholm Som teologistudent i Lund på 1960-talet reste Anders Törnvall ett tiotal gånger till DDR för att stötta östtyska studenter.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

För Anders Törnvall blev det en chock när han fick se Stasis akt. Här fanns detaljerade uppgifter om honom själv, hans utbildning, hans åsikter, föräldrar och syskon.

För Anders Törnvall blev det en chock när han fick se Stasis akt. Här fanns detaljerade uppgifter om honom själv, hans utbildning, hans åsikter, föräldrar och syskon.

Under 40 år trakasserade den östtyska säkerhetstjänsten miljontals människor.
I dag öppnar en utställning i Stockholm där svenskar får hjälp med att ta reda på om de finns med i det omfattande arkivet.

153 svenskar har avslöjats som spioner åt Stasi, enligt utställningen ”En fiende är den som tänker annorlunda”. Svenskarna som kartlagts är betydligt fler och räknas sannolikt i tusental. Ingen vet exakt hur många de är, Stasis enorma arkiv omfattar 111 hyllkilometer med tätt packade akter och är omöjligt att överblicka.

Annons:

För den som vill kontrollera om Stasi visat intresse för den egna personen går det lätt de kommande veckorna. I Europahuset på Regeringsgatan i Stockholm finns personal från den tyska myndighet som hanterar arkivet.

Det tar bara några minuter att fylla i ett formulär, som sedan skickas direkt till Berlin.

– Senast i London fick vi 300 förfrågningar. I de tyska städer där utställningen visats har det varit betydligt fler, säger Gudrun Krauss från myndigheten i Berlin.

Anders Törnvall, professor emeritus i interkulturell kommunikation och bosatt i Linköping, genomgick proceduren i Tyskland redan för tjugo år sedan.
Han var förberedd på att han hade kartlagts.

Som teologistudent i Lund på 1960-talet reste han ett tiotal gånger till Rostock och Berlin för att stötta östtyska studenter.

När Stasis arkiv öppnades efter murens fall avslöjades den unge östtysk som Anders Törnvall hjälpte att etablera sig i Sverige ett par årtionden tidigare som Stasiagent. Anders Törnvall hade blivit grundlurad.

– Det var ett stort svek. Jag hade gått i god för honom gentemot andra. Samtid förstod jag att det innebar att det fanns uppgifter om mig i arkrivet.

Anders Törnvall beskriver det som en obehaglig upplevelse att läsa akten om sig själv. I kortfattade stycken beskrevs hans person. Han var gruppledare för en studentorganisation och bedömdes som ett problem, en person att hålla ögonen på. Han stämplades som ”tyskorienterad” då hans pappa varit knuten till universitetet Göttingen i dåvarande Västtyskland.

– De hade varit mycket noggranna även när det gällde fakta om mina föräldrar och syskon. När jag hade läst dokumenten frågade tjänstemannen vad han skulle göra med akten. Jag bad att den skulle förstöras, säger Anders Törnvall.

Stasis verksamhet var känd under DDR-tiden, men det var först efter sammanbrottet som den enorma omfattningen blev känd. Stasi ägnade sig i första hand åt att samla in information om och trakassera den egna befolkningen, men hade även verksamhet utomlands. Som ett neutralt land var Sverige extra intressant och ansågs kunna vara en brygga till väst.

Anders Törnvall tror att många svenskar kan ha kartlagts utan att veta om det. Personer med jobb inom transportsektorn och utbildningssektorn var yrkesgrupper som Stasi intresserade sig för. Det var vanligt att svenska tysklärare åkte till DDR på sommarkurser. Flera universitet och gymnasieskolor hade nära samarbete med lärosäten i Östtyskland.

Resorna till DDR för nästan femtio år sedan har påverkat Anders Törnvall för resten av livet. Engagemanget började när han fick klart för sig att lutheranska studenter i DDR for illa. Kopplingen till religionen gjorde att de flesta karriärvägar var stängda för dem. I Lund bildades löst sammansatta celler som försåg de östtyska studenterna med litteratur och förnödenheter. En grupp försökte utan större framgång tillverka falska pass till östtyskarna.

– Vi åkte till DDR på 36-timmarsvisum. Jag tror att våra besök och samtal fungerade som terapi för de östtyska studenterna. Det var mentalt påfrestande att leva i ett slutet samhälle där ingenting kunde kritiseras öppet.

Hotet om att bli avlyssnad var ständigt närvarande under de korta besöken. Alla viktiga samtal fördes utomhus, vid flera tillfällen upptäcktes avlyssningsapparatur i väggarna. Svenskarna visste också att det med stor säkerhet fanns en spitzel, informell angivare, i varje grupp.

Anders Törnvall har svårt att skaka av sig offrens öden. Han berättar om studenter som försvann från en dag till en annan och där ingen vågade ställa några frågor. En kamrat dömdes till flera års fängelse efter att ha delat ut flygblad, en annan tog livet av sig efter ett långvarigt fängelsestraff.

– Jag har fått en stark avsky för diktaturer. Alla är skurna efter samma mönster och det är viktigt att påminnas om hur angivarsystem fungerar. Människor som tvingas leva i dubbla världar far otroligt illa. Det är betydligt svårare att återhämta sig från psykisk misshandel än från fysisk. Offren är ofta skadade för livet. Det är viktigt att lyfta fram dem som drabbades och berätta hur de klarade sig eller hur de gick under.

Läs mer:

Arkivet ett arv från en paranoid regim

Kommentarer (8)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Mogelburgare-1000
Foto:Magnus Hallgren

 Senaste trenden i Stockholm. Låter som satir för hipsters – är på riktigt.

 ”Jag får en sådan energi där.” Nu är den Sverigeaktuella världsstjärnan beredd att flytta. 61  8 tweets  53 rekommendationer  0 rekommendationer

wyclef-jean
Foto:Alamy
Annons:
Eurovision-Putin-1000
Foto:AP, TT

 ”Det här är censur.” Alice Bah Kuhnke ställs till svars efter bluffen i SVT. 116  41 tweets  75 rekommendationer  0 rekommendationer

Iphone-sms
Foto:DN, TT (montage)

 Så skyddar du dig. Apple har ingen lösning. Även Instagram drabbat. 200  29 tweets  168 rekommendationer  3 rekommendationer

Iphone-288
Foto:DN

 5 frågor och svar. DN:s techredaktör Linus Larsson om sms-buggen. 8  8 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: